Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Jaki alternator? BARDZO proszę o pomoc

gajos
    Gość

Exclamation Jaki alternator? BARDZO proszę o pomoc

Witam

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem pięknej AR 145 1.4 TS. Niestety przyszedł czas na mój alternator. Sprawdzałem ładowanie, tak jak to juz kilkukrotnie było radzone na forum i niestety wszystkie przesłanki zdają się mówić, że ładowania brak.
    Nie mam niestety zrobienia tego samemu ze względu na brak zarówno miejsca jak i czasu, a co za tym idzie nie wiem dokładnie jaki alternator jest w mojej Belli.

Z tego, co udało mi się wyszperać w sieci, to najprawdopodobniej jest to taki model:

http://altera.jdm.pl/catalog/product...roducts_id=540

ALFA ROMEO: 60816046;
    BOSCH: 0124415015;
    FIAT: 46769369; 46765836; 46445658; 7782314; 60812535; 46305329;
    MAGNETI MARELLI: 63321310; 63321232; 63321801; 63321418;
    HC: CA1223IR; CARGO: 111409; 111625

Pytanie tylko czy mam rację? Czy ktoś z Was mógłby mnie oświecić i napisać cokolwiek nt. dobierania alternatorów przez fabrykę?
    Czy ten, który podałem powyżej będzie OK i czy ten tutaj:

http://www.traxx.com.pl/alternator-c...651dccb7111433

to nie przypadkiem to samo?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie mogę patrzeć jak Niunia stoi w bezdechu

z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał gajos Zobacz post
    z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
    Zrobiło się mokro, więc temat pojawia się często i to chyba nie pierwszy wątek o zepsutym alternatorze. Nie chce mnie się pisać wszystkiego jeszcze raz, ale poleca Ci przestudiowanie tego wątku w zaprzyjaźnionym forum. Ogólne są dwa rodzaje i dwaj producenci. Jak masz klimę to masz alternator 105A a jak nie masz to 85A (bywają również 80A) i w obrębie danego typu są zamienne. Producentem jest BOSCH (np. samochody z rynku niemieckiego) lub Magnetti Marelli (np. rynek włoski) - w obrębie producenta nie są zamienne. Alternator zawsze warto wyremontować, wtedy wiesz co zakładasz - oczywiście jeżeli obudowa jest cała. Niech to obejrzy dobry elektryk. Temat wiele razy poruszany na forum.

Dla uzupełnienia dodam jedynie, że we Wrocławiu w sprawie alternatorów i części wszelkiej maści można spokojnie zwrócić się do firmy "Bendiks-Wrocław". Kupowałem u nich kilka razy części zarówno za czasów UNO, PUNTO oraz AR 145 i warto zawsze z nimi pogadać. Warsztaty mają sporą zniżkę
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 21-03-2010 o 17:17
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Jeśli w uszkodzonym alternatorze obudowa jest dobra to można go naprawic/zregenerowac i będzie działał jak nowy. Kupowanie nowego altka to według mnie zbędny wydatek.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

http://www.traxx.com.pl/alternator-c...651dccb7111433
    W obu przypadkach masz w opisie ujęte numery części stosowane przez producentów. Już na pierwszy rzut oka widać, że to to samo. Jak masz zamontowany alternator MM to będzie dobry jednak musisz to wiedzieć bo jak masz BOSCH'a to musisz szukać takiego samego ze względu na różnice w montażu, chociaż mnie się wydaje, że montaż mają taki sam, ale to tylko mnie się wydaje, więc się tym nie sugeruj.

---------- Post dodany o godzinie 17:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:23 ----------

Cytat Napisał piter Zobacz post
    Kupowanie nowego altka to według mnie zbędny wydatek
    Oczywiście Piter, ale pod warunkiem, że będzie to usprawiedliwione ekonomicznie. Myślę, że nasz kolega wybierze odpowiednią opcję. Jeżeli obudowa jest cala to remont, jeżeli nie to trzeba rozważyć, czy zakup nowej i remont tego co pozostało (łożyska bym wymienił profilaktycznie jeżeli będą już dwie połówki w rękach) nie przekroczy ceny nowego a wtedy wybór jest oczywisty.
    Pozdrawiam
    Zbyszek

gajos
    Gość

Domyślnie

W obu przypadkach masz w opisie ujęte numery części stosowane przez producentów. Już na pierwszy rzut oka widać, że to to samo. Jak masz zamontowany alternator MM to będzie dobry jednak musisz to wiedzieć bo jak masz BOSCH'a to musisz szukać takiego samego ze względu na różnice w montażu, chociaż mnie się wydaje, że montaż mają taki sam, ale to tylko mnie się wydaje, więc się tym nie sugeruj.

OK, dzięki, ale jedno mnie zastanawia - skoro są one numeracyjnie powiązane tzn BOSCH i MM, to czemu miałyby być róznie montowane? W poszczególnych silnikach inaczej były nanoszone otwory montażowe?

Napisał piter
    Kupowanie nowego altka to według mnie zbędny wydatek

Wiem Ale niestety w moim przypadku konieczny, bo altek był już spawany przez poprzedniego właściciela :/

Nie chce mnie się pisać wszystkiego jeszcze raz, ale poleca Ci przestudiowanie tego wątku w zaprzyjaźnionym forum.
    Dzięki, czytałem już ten, jak i kilka-naście innych wątków na obydwu forach, ale jak wspomniałem już wcześniej niestety nie mam możliwości ze względu na brak miejsca i czasu na wyciąganie alternatora samemu. W związku z tym chciałem się dowiedzieć czy istnieją i jeśli tak to jakie różnice, ale tutaj zbiłeś mnie trochę z tropu pisząc o dwóch (możliwie) różnych alternatorach w obrębie tej samej jednostki silnikowej.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

skoro są one numeracyjnie powiązane tzn BOSCH i MM
    Nie są powiązane i nie są zamienne - wspomniałem o tym

W związku z tym chciałem się dowiedzieć czy istnieją i jeśli tak to jakie różnice, ale tutaj zbiłeś mnie trochę z tropu pisząc o dwóch (możliwie) różnych alternatorach w obrębie tej samej jednostki silnikowej.
    Niestety ja również stanąłem cztery lata temu przed takim wyborem. Niestety jak nie wyjmiesz to nie będziesz wiedział. Innej , pewnej, metody nie ma. Podaj mi numer VIN na PW to może po PN da się ustalić czy to BOSCH czy MM - bynajmniej z dużym prawdopodobieństwem.
    Pozdrawiam
    Zbyszek

gajos
    Gość

Domyślnie

Nie są powiązane i nie są zamienne - wspomniałem o tym
    Może to głupie pytanie, ale czemu? Nie znam się na alfach, prędzej na starszych samochodach, stąd moje pytanie. Rozumiem, że raczej nie należałoby montować alternatora o wiele większej mocy, ale w przypadku 85A i 100A można to chyba nadrobić mocniejszym akumulatorem, a ten w mojej Belli ma 52Ah więc raczej da radę.

Jednak, przyjmując, że mają takie same mocowania i taką samą moc, to nie przychodzi mi do głowy czemu trzeba restrykcyjnie trzymać się danego modelu alternatora? Różnią się rozmiarami czy o co chodzi? Czy coś źle zrozumiałem?

Co do VIN-u to jak tylko znajdę dowód to prześlę Ci go na PW. Dzięki

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Jednak, przyjmując, że mają takie same mocowania
    Dlaczego są różni producenci zapytaj FIATA - oni pewnikiem coś na ten temat wiedzą. Zakładasz błędnie, że mają to samo mocowanie a ja napisałem, że "mnie się jedynie wydaje", że są takie same, więc jak nie wyjmiesz alternatora to się nie przekonasz. Lepiej szukać dokładnie takiego jak posiadasz, gdyż to jest pewnik. Co do mocy to oczywiście masz rację, kwestia wyboru i posiadanych środków na nowy akumulator

UZUPEŁNIENIE !!

Z tego co udało mi się odszukać w katalogach to alternatory BOSCH'a i Magneti Marelli są zamienne i mają identyczne wymiary oraz mocowania, więc wygrywa opcja najtańsza i wszystko będzie pasowało - oczywiście mam na myśli silniki 1.4 oraz 1.6 TS, gdyż do takowych szukałem. Alternator BOSH'a o wydajności 85 A ma numer 0 986 040 681 a zamienniki MM numery 063321729010, 063321810010 lub 063321813010 - w przypadku alternatorów MM uważać należy na wydajność bo są zarówno 75 A jak i 85 A, więc przed ewentualnym zakupem trzeba się w 100% upewnić
    Ostatnio edytowane przez aquarius01 ; 22-03-2010 o 15:07
    Pozdrawiam
    Zbyszek

gajos
    Gość

Domyślnie

SUPER! Dzięki za tak wyczerpujące informacje Teraz tylko chciałbym się upewnić czy, biorąc informacje już zebrane, poniższy alternator będzie pasował do TS'a 1.4

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=951475527

Ponadto, chciałem od siebie dodać, że na forum alfaclub'u otrzymałem informację od jednego z użytkowników, że bez problemu można zamontować do Alfy 145 1.4 TS alternator np z wersji 2-litrowej. Ów kolega zrobił tak u siebie. Wymiana została przeprowadzona bez jakichkolwiek utrudnień, a alternator działa bez zarzutów.

aquarius bardzo dziękuję za pomoc !

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=951475527
    Fizycznie będzie, ale jak nie masz klimy to może się okazać, że do zmiany będzie również akumulator na wersję o większej pojemności
    Ponadto, chciałem od siebie dodać, że na forum alfaclub'u otrzymałem informację od jednego z użytkowników, że bez problemu można zamontować do Alfy 145 1.4 TS alternator np z wersji 2-litrowej. Ów kolega zrobił tak u siebie. Wymiana została przeprowadzona bez jakichkolwiek utrudnień, a alternator działa bez zarzutów.
    Patrz wyżej. Jeżeli w tym 2.0 nie było klimatyzacji to jak najbardziej będzie wszystko w porządku. Jeżeli to 2.0 miało klimę to zastosowanie ma to, co napisałem w poprzednim akapicie.

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc
    Pozdrawiam
    Zbyszek