Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Koledzy nie straszcie nowych potencjalnych uzytkownikow - 159 to dobre wozki, trzeba kupic ogarniety egzemplarz, ze sprawdzonego zrodla i tyle - to akurat dotyczy kazdego zakupu auta uzywanego. Dostep do czesci i zamiennikow jest duzy, co sie psuje i na co zwracac uwage tez wiadomo (w tym watku wiele razy walkowane :-)
    Ja osobiście zawsze obawiałem się samochodów włoskich (alafa, fiat) no i tych francuskich. Teraz coraz bardziej przekonuje się do Alfy ale nadal nie kupiłbym np Renaulta
    Trochę już poczytałem o 159 i choć tych aut jest mało na naszych drogach (pewnie ze względu na stereotypy), to tym bardziej chciałbym mieć ten samochód
    Opinie drogiej eksploatacji chyba nie są aż tak prawdziwe. Każde auto kosztuje i czym więcej się jeździ to pewnie częsciej coś trzeba robić. Ja robię zaledwie 6-7tys km rocznie więc przy swoim aucie prawie nic nie robię (oprócz płynów i filtrów) i faktycznie jak się kupi dobry egzemplarz i będzie się o niego dbało to może długo posłużyć nawet bezawaryjnie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    ma być 159!

Domyślnie

Cytat Napisał strazakp Zobacz post
    Ja robię zaledwie 6-7tys km rocznie
    Dziwię Ci się, że przy takim przebiegu chcesz kupić diesla. Sam robię z 8 tyś rocznie, do roboty mam niecałe 5km, i nawet nie myślę o dieslu.
    Chyba, że odpalasz furmankę raz w tyg

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał wlaz Zobacz post
    Dziwię Ci się, że przy takim przebiegu chcesz kupić diesla. Sam robię z 8 tyś rocznie, do roboty mam niecałe 5km, i nawet nie myślę o dieslu.
    Chyba, że odpalasz furmankę raz w tyg
    Faktycznie te 6-7 tys km to trochę małe przebiegi jak na diesla.
    Jeżdżę głównie do pracy (8km) i to nie codziennie + jakieś sklepy na terenie miasta + czasami poza miasto i w roku wychodzi właśnie tyle. Wszystko to na niewielkich dystansach. Póki co mój diesel jest w dobrej kondycji bo o niego dbam. Oczywiście że myślę o benzynie, choć dieslem bardzo fajnie mi się jeździ (moment obrotowy) ale nie każda marka ma fajne benzynki. AR159 raczej nie mają dobrych benzyn (tak tu wyczytałem) a jeżeli chodzi o nowsze Octavie to faktycznie skłaniałbym się ku benzynie TSI (np 1.8 160KM).
    Dodatkowo przy szukaniu benzynek (wszystkie marki) to jest dużo gorzej bo jest dużo mniejszy wybór a ceny wcale nie są tańsze (mniejsza konkurencja). Plusem przy kupnie benzyn jest to, że pewnie tak się liczników nie kręci i można kupić krajową, serwisowaną i z pewną historią.

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Koledzy nie straszcie nowych potencjalnych uzytkownikow - 159 to dobre wozki, trzeba kupic ogarniety egzemplarz, ze sprawdzonego zrodla i tyle - to akurat dotyczy kazdego zakupu auta uzywanego. Dostep do czesci i zamiennikow jest duzy, co sie psuje i na co zwracac uwage tez wiadomo (w tym watku wiele razy walkowane :-)
    nie chodzi o straszenie a uświadomienie pewnych kwestii przed zakupem. Tez jestem zdania ze 159 nie psuje ani nie zużywa sie szybciej niż inne auta. Patrząc przez pryzmat ASO jest drogo. Ale Dobry i polecany mechanik od alf i cenowo powinno uczciwie. widzę Szewi ze masz 2.4 wiec sam wiesz ile drobna sprawa np. Alternator+wymiana moze kosztować. 2.4 jest ciasno upchany a 1.9 już nie koniecznie. Ogólnie polecam !

Użytkownik Rowerzysta Avatar enzzo
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0JTDM DISTINCTIVE

Domyślnie

Witam, panowie czy ta alfa waszym zdaniem ma tempomat? Bo mi brakuje jednej "wajchy" z lewej strony kierownicy
    i czy ktoś wie jak jest cechowana wersja sportivia? Bliżej do distinctive czy progression? http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29872377.html

Użytkownik Świeżak Avatar Falarek
    Auto
    AR MiTo

Domyślnie

Mnie nie do końca przekonuje twierdzenie ze jak się mało jeździ to się nie kupuje diesla. Może przy zakupie nówki z salonu różnice w cenie są znaczne i wtedy się nie opłaca ale przy używkach ceny podobne a wybór wśród diesli ogromny. Sam mam w rodzinie diesla który robi śmieszne przebiegi i w sumie nic się nie dzieje. Jak się mniej eksploatuje to i szansa na psucie mniejsza pod warunkiem że się kupi pewny egzemplarz. Inna sprawa że w przypadku benzyn w 159 to szału nie ma jak się nie ma kasy na TBi to albo "niekochany" GMowski JTS albo szukać szczęścia w innych markach.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał Falarek Zobacz post
    Mnie nie do końca przekonuje twierdzenie ze jak się mało jeździ to się nie kupuje diesla. Może przy zakupie nówki z salonu różnice w cenie są znaczne i wtedy się nie opłaca ale przy używkach ceny podobne a wybór wśród diesli ogromny. Sam mam w rodzinie diesla który robi śmieszne przebiegi i w sumie nic się nie dzieje. Jak się mniej eksploatuje to i szansa na psucie mniejsza pod warunkiem że się kupi pewny egzemplarz. Inna sprawa że w przypadku benzyn w 159 to szału nie ma jak się nie ma kasy na TBi to albo "niekochany" GMowski JTS albo szukać szczęścia w innych markach.
    Jestem tego samego zdania że nie koniecznie diesle muszą być na duże roczne przebiegi i to najlepiej ciągle w trasie. Samochodów z tym silnikiem jeździ chyba większość na naszych drogach, ludzie jeżdżą po mieście, do pracy, sklepu itp. i nic się nie dzieje, trzeba tylko dbać o auto.
    Wiadomo, że jak bym miał kupować auto z salonu, to na pewno nie opłacałoby mi się kupować diesla bo za różnice w cenie miałbym paliwa na ładnych kilka lat ale przy używce to nie ma znaczenia. Jak wspomniałem to szukając używki jest co najmniej 200-300% większy wybór aut i ceny są niższe. Jedynym minusem w kupnie diesla to że w 80% są to miny z kręconym licznikiem i ukrywanymi wadami i historią.

krissis
    Gość

Domyślnie

to się uśmiałem na jakiej podstawie szanowny kolega twierdzi że niekochanej? Otóż jeżdżę takowym od ponad roku. Jak dotąd bez żadnych awarii, jestem wręcz zachwycony jak przyjemnie się nim jeździ. W weekend miałem okazję zrobić dosyć dużą trasę skodą octavią, kupiona w salonie w zeszłym roku 1.6 diesel. Powiem Ci że jeśli chodzi o dynamikę to bardzo daleko jej do 1.9 JTS którą jeżdżę. Owszem fajny samochód, jeździ się nim bardzo przyjemnie, ale silnik zdecydowanie słabszy. Podobnie z pozycją w fotelu kierowcy, jakoś trudno znaleźć optymalną i fotele w porównaniu do alfy zdecydowanie mniej wygodne. Od samochodu z tego rocznika oczekiwałbym jednak więcej, dlatego zastanawiam się co ludzie widzą w tych skodach

Cytat Napisał Falarek Zobacz post
    "niekochany" GMowski JTS albo szukać szczęścia w innych markach.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Skoda Octavia

Domyślnie

Cytat Napisał krissis Zobacz post
    to się uśmiałem na jakiej podstawie szanowny kolega twierdzi że niekochanej? Otóż jeżdżę takowym od ponad roku. Jak dotąd bez żadnych awarii, jestem wręcz zachwycony jak przyjemnie się nim jeździ. W weekend miałem okazję zrobić dosyć dużą trasę skodą octavią, kupiona w salonie w zeszłym roku 1.6 diesel. Powiem Ci że jeśli chodzi o dynamikę to bardzo daleko jej do 1.9 JTS którą jeżdżę. Owszem fajny samochód, jeździ się nim bardzo przyjemnie, ale silnik zdecydowanie słabszy. Podobnie z pozycją w fotelu kierowcy, jakoś trudno znaleźć optymalną i fotele w porównaniu do alfy zdecydowanie mniej wygodne. Od samochodu z tego rocznika oczekiwałbym jednak więcej, dlatego zastanawiam się co ludzie widzą w tych skodach
    Kolego, jak się jeździ AR z tym silnikiem jts i jak on się sprawuje w codziennej eksploatacji? Jakie są realne spalania w cyklu miejskim z umiarkowanie ciężką nogą?

Użytkownik Rowerzysta Avatar stawu
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 2005r Sedan

Domyślnie

Cytat Napisał enzzo Zobacz post
    Witam, panowie czy ta alfa waszym zdaniem ma tempomat? Bo mi brakuje jednej "wajchy" z lewej strony kierownicy
    i czy ktoś wie jak jest cechowana wersja sportivia? Bliżej do distinctive czy progression? http://deft.otomoto.pl/alfa-romeo-15...C29872377.html
    Faktycznie nie widać dźwigni od tempomatu
    Alfa Romeo 146 1.4 TS '98, 156 1.8 TS '00, 159 1.9 JTDM '05