zauważyłem, że jak włączę klimatyzację, auto jest zmulone i zdecydowanie bardziej kopci na czarno. czy to normalne objawy? Komp nie pokazuje żadnych błędów, czy może to być kwestia jakiś ustawień (np. wtrysku)?
zauważyłem, że jak włączę klimatyzację, auto jest zmulone i zdecydowanie bardziej kopci na czarno. czy to normalne objawy? Komp nie pokazuje żadnych błędów, czy może to być kwestia jakiś ustawień (np. wtrysku)?
Fakt jest taki że każdy następny odbiornik mocy tę moc zabiera ale nie zauważyłem u siebie czegoś takiego jak większe kopcenie.
Oczywiście czuć pod pedałem czy klima jest on czy off.
Może Kolego silnik Ci się kończy i pod większym obciążeniem bardzie dymi. Zdrowy silnik raczej nie dymi wcale.
Najpierw sprawdź dolot i sterowanie turbiną. To norma, że "dół" przy włączonej klimie jest dużo słabszy ale dymienie może być spowodowane innymi czynnikami, które przy obciążeniu sprężarką dają się bardziej we znaki.
- - - Updated - - -
Kolega pisał wyraźnie, że dymi na czarno a to nie ma wiele wspólnego z kondycją silnika (poza elementami zasilania) i ewentualnym spalaniem oleju.
olej wymieniony 1000 km temu na valvoline, z miarki nie ubył ani minimetr, także wnioskuję, że silnik raczej w dobrej kondycji (przebieg 145 tys.), ostatnio wymieniłem taką rurę co idzie od silnika do IC, jak sprawdzić to sterowanie turbiną?
dzisiaj rano mechanik powiedział, że rura która idzie od turbo do ic, jest poprzegryzana przez jakiegoś stwora, ma mnóstwo małych śladów od zębów. Czy to może powodować zwiększone dymienie i lekkie zmulenie auta?
powodem dymienia może być a lekkie zamulenie to już sama klima daje
U mnie bylo podobnie szczegolnie przy zimnym silniku. Strasznie dymilo ale spadku mocy jakos nie odczulemMoim zdaniem to normalne.
hahaha klima daje zamulenie ? auta ?hahahaha
Leżę..
Turbo się kończy lub przewód który mechanik powiedział..
oczywiscie może byc tez przepływka..
Klima nie ma nic wspólnego bynajmniej w moim aucie![]()