http://www.forum.alfaholicy.org/159_...osc_tarcz.html
Ewentualnie możesz też przyszlifować delikatnie klocki od strony rantu żeby nie ocierały ale to raczej doraźne rozwiązanie na "dotarcie"
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...osc_tarcz.html
Ewentualnie możesz też przyszlifować delikatnie klocki od strony rantu żeby nie ocierały ale to raczej doraźne rozwiązanie na "dotarcie"
u mnie w sumie też najbardziej słychać przy skręcaniu.
Tak czy inaczej chciałem klocki wymieniać, zastanawiam się tylko jeszcze nad tarczami?
Jeśli grubość tarcz jest OK i są oryginalne to lepiej na tym wyjdziesz jak je stoczysz. Kupowanie zamienników to istna loteria... Nie wiesz w co trafisz, a takie, które dorównają fabrycznym kosztują znacznie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Też mam pytanie odnośnie pisku. Zaczyna piszczeć z lewej strony jak auto jest już "ciepłe" - naciskam hamulec - przestaje piszczeć - puszczam hamulec zaczyna znowu piszczeć przez jakiś czas. Bujam się z tym 2 rok... Klocki wymienione na nowe , zaciski przesmarowane ale zastanawiające jest to,że pisk ustaje w momencie hamowania...
"Gdyby porównać światowe marki do ciała człowieka to Toyota byłaby mózgiem , Aston Martin twarzą , Cadillac brzuchem a ALFA ROMEO sercem i duszą"
Jeremy Clarkson TOP GEAR 11/4
U mnie takie objawy występowały przy zużytych klockach z tyłu. Popiskiwanie również pojawiało się po ich rozgrzaniu. Po wymianie absolutna cisza![]()
Sprawdź czy tarcze są proste.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Gdyby były krzywe to by mu telepało kierownicą przy hamowaniu. Jeśli klocki są ok, tarcze są ok i nie maja rantu to wina moze być w jakości tarcz lub klocków. Nie wiem jak jest skonstruowany zacisk w 159 ale byc moze klocek sie "zacina" w samym siedzisku i trzeba to wszystko ładnie wyczyścić żeby mógł swobodnie, ale nie luźno przemieszczać się po prowadzeniu.
Koledzy a ja szukam zestawu naprawczego do tylnego prawego zacisku, bo mi popiskuję w czasie hamowania , grubość tarcz i klocków jest ok w dodatku siedzi jeszcze seria, tylko rzuciła mi sie w oczy pęknięta gumka i w tym szukam przyczyny. ludzie nie oglądają sie już za bella tylko za tym co tak niemiłosiernie piszczy a mi aż wstyd hehe. I problem mam ze znalezieniem takiego zestawu naprawczego, jakies namiary? może już ktoś kupował ?