Ok a to, że zawór EGR otwiera się max 45%-czy to normalne?
"Pewniej dla ciebie będzie wsadzić tą blaszkę. 4 śrubki i masz EGR wyeliminowany" chodzi ci o zaślepkę EGR z 3 dziurami zmniejszającą pole przekroju przepływu powietrza?
Ok a to, że zawór EGR otwiera się max 45%-czy to normalne?
"Pewniej dla ciebie będzie wsadzić tą blaszkę. 4 śrubki i masz EGR wyeliminowany" chodzi ci o zaślepkę EGR z 3 dziurami zmniejszającą pole przekroju przepływu powietrza?
[QUOTE=maly_777;1250696]Wylapanie czegos na 1-2 biegu przy dwóch próbkach to cud. Nie o to prosiłem. Przeciągnij chociaż do 3 tysięcy.
troszeczkę inaczej to zróbmy. Jeździsz na 3 przyspieszając wolno od niskich obrotów. Jeżeli to EGR to przy wolniejszym przyspieszaniu bedzie wieksze prawdopodobieństwo szarpania.
wybierasz tylko to:
Obroty; Zmierzone cisnienie doładowania; Oczekiwane ciś doł ; Zamknięcie overboosta; Otwarcie EGR
Robisz przejazd, jak szarpnie to zapisujesz plik i go tu wstawiasz. Chce widziec jeden plik a nie kilkanaście plików i w każdym po 2-3 próbki.. Nie wiem czy komuś jeszcze będzie się chciało to otwierać - u mnie formatowanie zwalone. Niech to trwa z 10-20sekund chociaż ... a nie 4 ;/
--------------------------------------------------------------------
zamieściłem log z jazdy miejskiej-tam jest dluższy przejazd. Samochód szarpie na 2-3 biegu przy niskich obrotach- zamieściłem odczyty z takiej jazdy.
Powiedz jaka zależność, czy rozbieżność których parametrów może wpływać na diagnozę uszkodzonego EGR? Wtedy będę wiedział sam na co patrzeć w tych logach
Ja zdemontowałem ponownie EGR, ponieważ poprzednio wydawał mi się on czysty i mechanicznie sprawny, dopiero teraz rozkręciłem elektromagnes i wybiłem trzpień. Ponownie ujrzałem czysty trzbień/bolec. Nie ma u mnie nagaru czy takiej mazi jak na foto. Wszytkie części zaworu w środku nawet nie były ukopcone. Świeciły metalicznym połyskiem. Wyglądaja jak nowe części. Profilaktycznie wyczyściłem wszytko i poskładałem.
nie widzę możliwości jakiegoś wykręcania sprężyny. Sa tam 2 małe sprężynki nakładane na trzpień i sprężyna na części mechanicznej zaworu.
Ponownie stwierdzam, że mój EGR nie wygląda na zacinający się/ zapieczony czy cokolwiek innego.
Za namową z forum założyłem blaszkę cześciowo zaślepiającą EGR
Dodatkwowo wyczyściłem czujnik doładowania ciśnienia-i tu faktycznie był zalepiony jakąś czarną mazią, którą wyczyściłem.
po dzisiejszych krótkich testach wydaje mi się, że samochód nadal lekko szarpie ale już znacznie mniej (Cięzko jednoznacznie stwierdzić, ponieważ on nie zawsze szarpie i może trafiłem na ten moment bez szarpania)
Teraz odczuwalne jest takie pojedyncze a nawet połowiczne szarpnięce, gdzie wcześniej zadusiło do ze 2-3 razy i jechał dalej.
Nadal nie jestem przekonany czy to w ogóle wina EGR...
Żeby się przekonać, czy to wina EGR, musisz włożyć pełną zaślepkę. Wyskoczy błąd, ale przynajmniej będziesz pewny jeśli szarpanie ustąpi. To nic, że jest czysty. Elektromagnes może nie pracować właściwie.
Czujnik doładowania zazwyczaj jest zabrudzony, w kolektorze znajdują się niewielkie ilości oleju, który wpuściła tam turbina. Tym się nie przejmuj.
Sprawdź jeszcze overboost.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Mój znajomek miał kiedyś problem z poszarpywaniem. Po tym jak przeczytałem kilka dłuugich tematów i pojawiła się duża lista możliwych przyczyn postanowiłem, że zajmiemy się najpierw tymi najmniej inwazyjnymi... Tak oto wyczyściłem EGR, czujnik ciśnienia doładowania, VGT i przepływkę. Po tych zabiegach auto już nie szarpie i nie ma już problemu z odpalaniem bo i z tym od czasu do czasu był problem, szczególnie gdy auto postało przez noc. Ale o tym też jest sporo na forum i też to jest dosyć częsta bolączkaPozdrówka
odpiąc wtyczkę czy zaślepić cąłkowicie nie mogę bo samochód przejdzie w tryb awaryjny.
Nie możesz odpiąć wtyczki, wtedy auto wchodzi w tryb awaryjny. Możesz go całkowicie zaślepić, po chwili wyskoczy check na desce, ale auto będzie się zachowywało normalnie. Tylko potem, po wyciągnięciu zaślepki, najprawdopodobniej będziesz musiał skasować błąd.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10