Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    Olej555, przejedź się 159 w TBi :-) sądzę, że zmienisz zdanie - ja stojący przed wyborem i niemal "witający się z gąską" (czytaj 2.4 jtdm) zmieniłem zdanie i czekam na swój czas zakupu 159tki w TBi.
    postaram się przy najbliższej okazji przejechać TBi. A czy Ty jeździłeś 2.0 jtdm zebyś mógł go zestawić z TBi ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Cytat Napisał kwro Zobacz post
    Panowie czy te ogniska rdzy to jakaś normalka?Załącznik 107383
    Mam w swojej podobnie (tylko w mniejszym stopniu) nic strasznego, trzeba ładnie przeszlifować i wyczyścić a następnie trysnąć lakierem w kolorze. Oglądałem parę sztuk i niektóre miały niektóre nie. Te co nie miały były ewidentnie bite - chociaż na pewno to nie wyznacznik ale jak coś takiego jest to znaczy, że pas był nie ruszany bo by był ładnie wypicowany

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    A czy Ty jeździłeś 2.0 jtdm zebyś mógł go zestawić z TBi ?
    Jesli mozna : Jeździłem tbi przez weekend i coś tam moge porównać do 2.0 jtdm.Jesli chodzi o osiągi to 2.0 jest słabszy. Masa,mniejsza moc więc to normalne.Prowadzenie podobne,hałas rownież na podobnym poziomie,w wyższych obrotach tbi jest cichszy.Tbi ma całkiem fajny dół jak na benzyne, 2.0 dół jak na diesla ma tragiczny,praktycznie jedzie dopiero powyżej 2000obr.TBi troszke rozczarowuje krótkim zakresem obrotów,ale to też i nie jest jakims strasznym minusem dla osoby bez wielkich aspiracji kręcenia po obrotach.W zakrętach moim zdaniem oba auta tak samo jadą.

Teraz porównanie tbi i 2.0 po programie: 2.0 ma wreszcie mocny dół ( pisze o swoim 2.0 460Nm przy 2000) jedzie od 1500 OBR,osiągi odczuwalnie lepsze niż tbi i to dość mocno odczuwalnie.Jak tbi po programie by jeździło to nie wiem,ale sądzę,że nieco lepiej,choć bez kosmicznej róznicy.W 2.0 mozna zrobić górę momentu,która daje naprawdę sporo frajdy.

Spalanie 2.0 po programie to ponad ponad 9L w mieście ( koła 19" 235) i poniżej 9L ( koła 16" 215).Trasa to przedział 6.5-7 (19" prędkość 120-150).Do 6L na 16".

TBi w mieście niezakorkowanym pokazywało mi ponad 12L , trasa 120-150 km/h 8,5L według kompa.

Wybór trudny,tu raczej chodzi o kwestię kto co lubi ON czy PB.Musiał bym przejechać się TBI po sofcie by orzec na co je stać.Seryjnie czuć ,jak by to auto chciało jechać lepiej ,ale nie może,jedziemy jedziemy, napędzamy się i nagle stop.Takie moje odczucie.Program pewnie to by odblokował.

Jesli nie jeździmy duzo to TBI będzie ok,jesli robimy spore tys km ,raczej JTDM będzie lepszym wyborem.TBI według mnie jest paliwożerne,zresztą jak każda nowoczesna turbobenzyna.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 10-09-2013 o 13:17

majes_t
    Gość

Domyślnie

A co myślicie o tej:
    http://ameks.otomoto.pl/alfa-romeo-1...C30021953.html
    VIN ZAR93900007243336

Użytkownik Znawca Avatar koskar
    Mieszka w
    WL // GA
    Auto
    Alfa Romeo 156 Berlina 2.0 T.S. 1999r., Renault Clio III Ph2 1.2 2010r.

Domyślnie

Cytat Napisał duch-dziadka Zobacz post
    - 1.75 Tbi co to za jednostka jest, czy może ktoś coś o niej więcej powiedziec??? Z tego co czytam to zarówno spalanie jak i osiągi są na fajnym poziomie...
    Jest to silnik zrobiony przez Alfę, bez oplowskich bloków, itp, ma turbinę, dwumasę, 200 peesów, sporo nm, podobno całkiem nieźle chodzi. Tylko tak naprawdę nie za wiele o nim wiadomo, w sensie jakichś awarii czy czegoś, może by warto oblukać zagraniczne fora.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    A czy Ty jeździłeś 2.0 jtdm zebyś mógł go zestawić z TBi ?
    Zbyt krótko (dwie proste, dwa zakręty, parking), żeby się wypowiedzieć.

Sądzę, że rybakmj wyręczył mnie w odpowiedzi na Twoje pytanie.

Co do TBi to tunerzy podnoszą maks obroty (limiter) nieco wyżej, ale i też dodają kopa - takie coś znalazłem, obrazem poniżej (z kresek wygląda, że powinno się całkiem przyjemnie jeździć):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1750-TBi.jpg
Wyświetleń:	620
Rozmiar:	306.1 KB
ID:	108388

EDIT: na alfaowner znalazlem wykres remapu 1.75 TBi ze 159tki - wklejam poniżej. Widać, że silnik ma potencjał.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa_159_1.8_TBI_ATC.jpg
Wyświetleń:	194
Rozmiar:	31.4 KB
ID:	108393  
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 10-09-2013 o 20:03
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

dwa pytania mam :
    1 oglądał ktoś ten samochód?http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-kli...C29430396.html
    2 ktoś może coś powiedziec o tym komisie http://cars-center.otomoto.pl/

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Rosto Degli Abruzzi \Italia
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No to jak brat się dobrze na tych autach nie zna (a Włosi potrafią naprawdę bajerzyć przez telefon i w ogłoszeniach i będą się zaklinali na własną matkę, że auto jest perfetto) - to już jest lekki problem.
    Po drugie zrób sobie prostą kalkulację... Pojedziesz do Włoch, powiedzmy że kupisz toto za 5000 Euro. Zestawienie fajne, wyposażenie niezłe, przebieg akceptowalny, ale.... Auto jest za Neapolem... Musisz tam dotrzeć, poczekać parę dni na wymeldowanie, potem oczekiwanie na tablice wywozowe (albo organizować lawetę, która za taki transport weźmie lekko licząc 3500 PLN), do tego dojdzie po przywozie akcyza prawie 20% od wartości samochodu, recykling 500 PLN, przegląd i tłumaczenia w sumie 200 PLN - lekko licząc szybko przekroczysz granicę 30000 PLN. Przy optymistycznym założeniu, ze masz się gdzie tanio przez parę dni przenocować, że tanio "przelecisz" do Salerno, że auto kupisz, bo będzie tego warte - no to wtedy można się zastanawiać. Jak na miejscu zobaczysz trupa, a nie samochód - to wtedy dopiero poczujesz presję na zakup .. wydane kupę kasy na podróż, jesteś 2000 km od domu... dobrze, że brat w pobliżu, to się można u kogoś zatrzymać...

a wiec we wloszech jestem od ponad 10 lat co oznaza ze sie dobrze znam na tych ludziach co makaron ponoc tylko jedza
    co do wymeldowania auta ?? jakie pare dni?? 2h i dokumenty masz w reku idziesz do pierwszego lepszego ACI i robisz demolizione per esportazione !! tablice wywozowe tzw katrony masz za 150e na 4-7 dni od reki w wiekszych ubezpieczalniach !! wiec z rana zalatwiasz wsio a wieczorem mozesz juz jechac do PL kolejna sprawa to przeglad jak masz akualny wloski to juz nie musisz robic w polsce tak samo robisz z umowa kupna sprzedazy spisujesz gotowca polsko-wloskiego a co do lawety to nie wiem z kad wzioles tak ogramna sume ja mam ziomkow co mi biora auto za 400e ...

ps jak ktos chce jakas fure to moge zalatwic za darmo byly ostatnio :
    156 2.4 jtd 99r
    155 1.7 ts
    146 benzyniak jakis 2000r
    jest piekna GTV 2.0 96r czarna na skurach dobra felga !! za 600e !! ........

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Fly Zobacz post
    dwa pytania mam :
    1 oglądał ktoś ten samochód?http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-kli...C29430396.html
    Zacytuję fragment opisu: "GUCIARO Design".

VII zasada termodynamiki mówi wyraźnie: samochodu nie kupuje się w komisie !
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Zacytuję fragment opisu: "GUCIARO Design".

VII zasada termodynamiki mówi wyraźnie: samochodu nie kupuje się w komisie !
    Oczywiście, zawsze można go kupić w piekarni.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów