Mam w swojej podobnie (tylko w mniejszym stopniu) nic strasznego, trzeba ładnie przeszlifować i wyczyścić a następnie trysnąć lakierem w kolorze. Oglądałem parę sztuk i niektóre miały niektóre nie. Te co nie miały były ewidentnie bite - chociaż na pewno to nie wyznacznik ale jak coś takiego jest to znaczy, że pas był nie ruszany bo by był ładnie wypicowany![]()
Jesli mozna : Jeździłem tbi przez weekend i coś tam moge porównać do 2.0 jtdm.Jesli chodzi o osiągi to 2.0 jest słabszy. Masa,mniejsza moc więc to normalne.Prowadzenie podobne,hałas rownież na podobnym poziomie,w wyższych obrotach tbi jest cichszy.Tbi ma całkiem fajny dół jak na benzyne, 2.0 dół jak na diesla ma tragiczny,praktycznie jedzie dopiero powyżej 2000obr.TBi troszke rozczarowuje krótkim zakresem obrotów,ale to też i nie jest jakims strasznym minusem dla osoby bez wielkich aspiracji kręcenia po obrotach.W zakrętach moim zdaniem oba auta tak samo jadą.
Teraz porównanie tbi i 2.0 po programie: 2.0 ma wreszcie mocny dół ( pisze o swoim 2.0 460Nm przy 2000) jedzie od 1500 OBR,osiągi odczuwalnie lepsze niż tbi i to dość mocno odczuwalnie.Jak tbi po programie by jeździło to nie wiem,ale sądzę,że nieco lepiej,choć bez kosmicznej róznicy.W 2.0 mozna zrobić górę momentu,która daje naprawdę sporo frajdy.
Spalanie 2.0 po programie to ponad ponad 9L w mieście ( koła 19" 235) i poniżej 9L ( koła 16" 215).Trasa to przedział 6.5-7 (19" prędkość 120-150).Do 6L na 16".
TBi w mieście niezakorkowanym pokazywało mi ponad 12L , trasa 120-150 km/h 8,5L według kompa.
Wybór trudny,tu raczej chodzi o kwestię kto co lubi ON czy PB.Musiał bym przejechać się TBI po sofcie by orzec na co je stać.Seryjnie czuć ,jak by to auto chciało jechać lepiej ,ale nie może,jedziemy jedziemy, napędzamy się i nagle stop.Takie moje odczucie.Program pewnie to by odblokował.
Jesli nie jeździmy duzo to TBI będzie ok,jesli robimy spore tys km ,raczej JTDM będzie lepszym wyborem.TBI według mnie jest paliwożerne,zresztą jak każda nowoczesna turbobenzyna.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 10-09-2013 o 13:17
A co myślicie o tej:
http://ameks.otomoto.pl/alfa-romeo-1...C30021953.html
VIN ZAR93900007243336
Zbyt krótko (dwie proste, dwa zakręty, parking), żeby się wypowiedzieć.
Sądzę, że rybakmj wyręczył mnie w odpowiedzi na Twoje pytanie.
Co do TBi to tunerzy podnoszą maks obroty (limiter) nieco wyżej, ale i też dodają kopa - takie coś znalazłem, obrazem poniżej (z kresek wygląda, że powinno się całkiem przyjemnie jeździć):
EDIT: na alfaowner znalazlem wykres remapu 1.75 TBi ze 159tki - wklejam poniżej. Widać, że silnik ma potencjał.
Ostatnio edytowane przez cra3y ; 10-09-2013 o 20:03
Pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
dwa pytania mam :
1 oglądał ktoś ten samochód?http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-kli...C29430396.html
2 ktoś może coś powiedziec o tym komisie http://cars-center.otomoto.pl/
a wiec we wloszech jestem od ponad 10 latco oznaza ze sie dobrze znam na tych ludziach co makaron ponoc tylko jedza
![]()
co do wymeldowania auta ?? jakie pare dni?? 2h i dokumenty masz w reku idziesz do pierwszego lepszego ACI i robisz demolizione per esportazione !! tablice wywozowe tzw katrony masz za 150e na 4-7 dni od reki w wiekszych ubezpieczalniach !! wiec z rana zalatwiasz wsio a wieczorem mozesz juz jechac do PLkolejna sprawa to przeglad jak masz akualny wloski to juz nie musisz robic w polsce tak samo robisz z umowa kupna sprzedazy spisujesz gotowca polsko-wloskiego
a co do lawety to nie wiem z kad wzioles tak ogramna sume
ja mam ziomkow co mi biora auto za 400e ...
ps jak ktos chce jakas fure to moge zalatwic za darmobyly ostatnio :
156 2.4 jtd 99r
155 1.7 ts
146 benzyniak jakis 2000r
jest piekna GTV 2.0 96r czarna na skurach dobra felga !! za 600e !! ........
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów