Coś mi mechanik o mówił że to może być termostat, ale poprzedni właściciel mówi że jak jeździł nią przez 4 lata to zawsze tak miała nawet po wymianie termostatu.
Więc to chyba wina samego wskaźnika
Coś mi mechanik o mówił że to może być termostat, ale poprzedni właściciel mówi że jak jeździł nią przez 4 lata to zawsze tak miała nawet po wymianie termostatu.
Więc to chyba wina samego wskaźnika
Jak staniesz przed Alfą to po lewej stronie od termostatu, koło świec jest czujnik temperatury który daje wskazanie na deske rozdzleczą. Wymień go i zobacz wtedy(kosztuje 20zł). Ciekawi mnie czy ten sam czujnik daje sygnały do komputera.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
A dzięki za podpowiedź. Na pewno to zrobię w najbliższym czasie.
Ja również tak mam Kolego i tak być powinnoNapisał Majkel
![]()
Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.
U mnie temp. szybko wzrasta i potem utrzymuje się na poziomie ok 90'C
W mojej belli było identycznie - jak pojawiły się przymrozki to temperatura miała problem przekroczyć 50 stopni, a 80 i więcej osiągałem tylko we wrocławskich megakorkach
Podczas dłuższej jazdy ze stałą prędkością temperatura dochodziła do 60 stopni i tak się utrzymywała. Nie dość że w budzie nie za ciepło to i spalanie większe.
Postanowiłem wymienić termostat i to był dobry ruch. Teraz temperatura dochodzi do 80 stopni i na takiej wartości się trzyma nawet podczas długiej jazdy, ze stałą prędkością.
a u mnie normalnie wszystko chodzilo, nagrzewal sie szybko, po przejechaniu ok 2-3km, do czasu. autko postalo nie palone 2 tyg i tak jakby termostat sie zawiesil, jest caly czas otwarty, w srodku grzeje niby dobrze. czujnik czy termostat?
159 SW 1.9 JTS 16V 2006r.
147 1.9 JTD 8V 2004r.
Witam! U mnie była taka sama sytuacja jadąc z większą prędkością temperatura spadała poniżej 50 st C tylko w korku podchodziła do 80 90 ale jak dziś wymieniłem termostat to jak sie zagrzeje cały czas trzyma temperaturę w okolicach 80 90 st w końcu jest ciepło w samochodzie.