Temat: Zakup Alfy 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Temat do przeniesienia. To dział techniczny.

Na wstępie to określ Czy chodzi o 166/156 czy 166/159. To istotna różnica. Myślę że to błąd w temacie bo w tym budżecie zapomnij o 159.
    Odnośnie przesiadki. Silnik 2,4JTD w obu alfach jest taki sam. W zależności od rocznika ma różną moc. Jeżeli piszemy o awaryjności to jest bardzo mała. To jedne z najlepszych jednostek grupy fiata. Więc jeżeli coś nawet będzie się dziać nagminnie to chyba byś musiał mieć pecha wymiana raz w życiu (może dwa) termostatu to żadna wada. TO część która się zużywa i po kilkunastu latach ma prawo domagać się wymiany )
    156 to odpowiednik klasowy mondeo. 166 jest o klasę wyżej, to już segment E. Ale..... mondeo jest znacznie większe w swojej klasie przez co aspiruje bliżej 166 niż 156. DO tego stylistyka wewnątrz i na zewnątrz. Mondeo będzie sprawiać wrażenie większego niż jest. Alfa będzie bardziej "dopasowana". Nie wiem czy zależy Ci na osiągach czy wielkości. Na pewno 166 jest większa i droższa. Dużo cięższa więc stracisz na osiągach i dynamice.
    Przyzwoitą 166 coraz trudniej trafić. 156 jest wiele. 166 ma droższy zawias, większe spalanie (jest sporo cięższa), mniej zwrotna. Wiadomo, 166 jak to limuzyna wyjdzie drożej ale tu się liczy komfort.

kruszyna91
    Gość

Domyślnie

Tak wiem, że do przeniesienia już raport z prośbą wysłałem

Oczywiście chodzi o 166/156

Obecnie jeżdżę już drugim mondeo wcześniej miałem mk2 z 98 roku teraz mk3 z 01 Pora na zmiany, a alfy zawsze mi się podobały Ogólnie celuje w 166, 156 jest ewentualnością w momencie kiedy nie znalazłbym dobrej 166 Piszesz kolego, że 166 wyjdzie drożej, a o jakim drożej mówimy ? np biorąc pod uwagę spalnie ? Fakt faktem mam ciężką nogę ale liczy się dla mnie komfort, myślałem też o silniku benzynowym ale taki tylko i wyłącznie z LPG.

Jeśli chodzi o sam moment zakupu to na co szczególnie trzeba zwrócić uwagę ? W mondeo są to rdzewiejące ranty drzwi, wtryski i dwumasa, a w 166/156 ? Dodam, że jeśli w gre wchodzi 156 to tylko w kombi Sedan jakoś mi nie bardzo stylistycznie pasuje

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

166 wychodzi drożej ze względu na spalanie i części zawieszenia. Pewnie że różnice nie są druzgoczące no ale dla niektórych istotne. 166 to zdecydowanie rzadszy model. Dlatego będzie trudniej znaleźć. Zarówno V6+lpg czy jtd to chwalone i żywotne jednostki. Co wybierzesz zależy tylko od Twoich preferencji i oczekiwań. V6 przy tym będzie miało droższy rozrząd, nie wiem jak reszta części - to raczej już niuanse.
    Na co zwrócić uwagę? Trudno napisać. Generalnie to 166 nie ma jakiś rażących wad. Zdarzała się korozja progów (pod plastikami, raczej nie zobaczysz) ale tylko na początku produkcji. Nie wiem skąd jesteś ale generalnie alfę lepiej oglądać z alfistą albo nawet z użytkownikiem tego samego modelu. Szybko wychwyci pierdoły.

- - - Updated - - -

Albo tylny zawias, który niewielu potrafi nawet sprawdzić

kruszyna91
    Gość

Domyślnie

chwilowo jeszcze studiuję w Piotrkowie Trybunalskim, ogólnie jestem ze Skarżyska-Kamiennej

- - - Updated - - -

jeśli mowa o V6 to 2,5 czy 3,0 ?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To zależy gdzie będziesz kupował 166. Jest w kraju rozrzuconych trochę ludzi znających się na rzeczy.

Cytat Napisał kruszyna91 Zobacz post
    jeśli mowa o V6 to 2,5 czy 3,0 ?
    Wiesz.... zawsze lepiej mieć więcej

Na początek to się przejedź jednym i drugim. Może któryś model od razu zdyskwalifikujesz

Aha i weź pod uwagę że alfa nie ma tak pancernego zawieszenia jak mondzioch trzeba dziury omijać czytaj też dużo forum.
    Obowiązkowo przeczytaj już instrukcję obsługi. Żeby kupić auto trzeba o nim wiedzieć jak najwięcej. Dowiesz się co powinno być i jak działać. Z forum dowiesz się na co zwracać uwagę. Nie da się tego zebrać w jednym temacie.

- - - Updated - - -

Serce sercem ale wiedzę też trzeba jakąś posiąść przy kupnie każdego auta. Zwłaszcza alfy na których niewielu się zna "bo to złom"

- - - Updated - - -

Aha, sam grzebiesz przy autach czy oddajesz "fachowcom" ?

kruszyna91
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o literature to nie ma problemu Jestem kluberem Mondeo Klub Polska od 4 lat i też tam zaczynałem od czytania frum itp

Jeśli chodzi o grzebanie przy autach to mam zaprzyjaźnionego mechanika, u którego robie wszystkie swoje auta ale jak trzeba to i sam coś tam dłubnę

Wbrew pozorów Mondeo nie ma pancernego zawieszenia tuleje wahaczy i końcówki drążków to zmora fordowskiego zawieszenia teraz mi wyleciały tuleje tylnej belki

Patrząc po samym allegro to tego modelu 166, który mnie interesuje z V6 pod maską nie ma żadnego 156 też jak na lekarstwo więc chyba zostanę przy poszukiwaniach 2,4 JTD

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Serce sercem ale wiedzę też trzeba jakąś posiąść przy kupnie każdego auta. Zwłaszcza alfy na których niewielu się zna "bo to złom"
    doskonale Cie rozumiem kiedyś ja jeździłem oglądać z kimś innym mondki, a teraz ja jeżdżę jako pomoc

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Witam - no 166 v6 na allegro jest sporo into w rożnych wersjach silnikowych jak i standardach wyposazenia. Nie wiem o co chodzi.

wysłane z noki 6310i

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

jestem byłym użytkownikiem mondeo st 220 i jeżeli chodzi o "awaryjność " tych dwóch samochodów to polecam alfę osobiście polecam v6 + lpg koszty wychodzą takie same. a co do zawiechy główny problem to wymiana po trochu, na początku mojej przygody wymieniłem przód kompletny na TRW + amory tyłu + wymiana tulei w wahaczu(REGUM) i zbliżam się do 90tyś na tym zastawie i wymieniłem górne mocowania amortyzatora z przodu i to na tyle. Co do elektryki to jedyny problem z jakim się borykałem były elementy odpowiedzialne za poziomowanie ksenonów przy wahaczach. Koniecznie sprawdzić czy nie jest mokro pod konsolą od strony pasażera, zdjąć należy osłonę - jest przykręcona na jedną widoczną śrubę, wilgoć w tym miejscu oznacza, że do wymiany jest nagrzewnica, ale powoduje to mnóstwo kłopotów z elektryką.

kruszyna91
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cinas Zobacz post
    Witam - no 166 v6 na allegro jest sporo into w rożnych wersjach silnikowych jak i standardach wyposazenia. Nie wiem o co chodzi.

wysłane z noki 6310i
    po 2003 roku są całe dwie sztuki i to nie jest ten ostatni wypust 166, a o ten mi właśnie chodzi

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Czyli szukasz cf3 od 2002 roku do drugiej połowy 2003 (potem był FL). A po co?