Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Kręci ale nie odpala na benzynie i na gazie 1.6 ts.

Artursdz
    Gość

Domyślnie Kręci ale nie odpala na benzynie i na gazie 1.6 ts.

Witam. Mam problem z alfą 147 1.6 ts 105km benzyna plus gaz sekwencja landi renzo. Dzisiaj rano wszedlem do auta i odpaliłem, lecz chodził ze 3 sekundy na obrotach ok 200 rpm i zgasł do tej pory nie mogę odpalić auta. Po podpięciu pod komputer nie ma żadnego błędu. Wczesniej wyskakiwal błąd p0420 catalityc converter ale auto jezdzilo bez problemu. Próbowałem go odpalać na benzynie i awaryjnie przełączałem na gaz i caly czas auto kreci rozrusznikiem ale odpalic nie chce. pompka paliwa sprawna, przepustnica tez. Odłączałem przepływomierz i nic nie pomaga. Odpowietrzyłem uklad paliwowy i bez zmian. Jeśli ktoś wie co to może być lub miał podobna sytuacje prosze o pomoc lub sugestie. Pozdrawiam serdecznie

- - - Updated - - -

Zawazylem, ze jak przelacze na awaryjne odpalanie w gazie to przez sekunde jakby chcial zapalic ale poniej kreci caly czas i nic zarowno w benzynie jak i w gazie.

- - - Updated - - -

kiedys tez nie odpalal tylko na benzynie ale na gazie bylo ok i wymienilem przeplywomierz - problem ustal, lecz dzisiaj nie odpala w ogole tyko kreci rozrusznik.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

imo się nie świeci? centralka od gazu rozłączona np albo się spier...i odcna sygnał na zarówno na pb oraz lpg, zerknij na pasek rozrządu czy jest ,
    Kolejna alfa kolejne problemy

Artursdz
    Gość

Domyślnie

Wlasnie immo sie nie swieci, pasek jest na miejscu. Niekiedy zdarzalo sie tak, ze jak auto bylo zimne i odpalilem po sekundzie gaslo dopiero jak odpalilem drugi raz i troszke dodalem gazu to juz bylo ok. Mowisz kolego ze moze to byc centralka od gazu? Pod komputerem nie ma zadngo bledu i immo tez sie nie pali. Odpalam roznymi kluczykami i niestety nic. Dziekuje za wskazowki. Myslalem tez o czujniku poozenia walu ale nie wiem jak go sprawdzić, zeby nie okazało się że kupie a byl dobry.

- - - Updated - - -

Odlaczalem akumulator, sondy lambda, podmienialem przeplywomierz, odpinalem sterownik gazu od akumulatora i nic nie pomaga. Na benzynie kreci, a na gazie przez sekunde jakby juz chcial odpalic ale pozniej kreci i nic tak jakby nie bylo paliwa albo iskry. Immo nic nie wyswietla w komputerze nie ma błędów. Akimulator dobry i naladowany.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wykręć 1 świecę i sprawdź, czy masz iskrę.
    Jeśli jest iskra i masz ciśnienie paliwa na listwie to jednak sprawdź, czy podczas kręcenia rozrusznikiem pasek rozrządu się też kręci, czy stoi w miejscu.
    To, że pasek jest na swoim miejscu jeszcze o niczym nie świadczy, przecież mógł przeskoczyć lub zerwało zęby.

Artursdz
    Gość

Domyślnie

Dziękuję kolego. Sprawdzę to dokładnie.

Artursdz
    Gość

Domyślnie

Zmieniłem czujnik położenia wału, odpinalem przeplywomierz, podlączalem inny odpinalem przepustnice, sondy, sprawdzilem bezpieczniki, odpinalem czujnik temperatury na termostacie, sprawdzilem iskre, rozrzad sie kreci, sprawdzilem ten czujnik zderzeniowy, immo nic nie sygnalizuje, pod komputerem nie ma bledow, swiece ladne, akumulator naladowany, zauwazylem ze jak odpalam na benzynie to tylko kreci a jak przelacze awaryjnie na gaz to po otwarciu elektrozaworu jakby juz odpalal ale kreci dalej i nic. Koledzy pomóżcie, bo nie mam juz pomyslów.

- - - Updated - - -

Problem rozwiązany. Okazalo sie ze poprzedni właściciel zamontowal przełącznik odcinajacy paliwo podlaczony do czujnika zderzeniowego. po calym dniu poszukiwan przyczyny wymontowalem to wszystko i zrobiłem tak jak bylo fabrycznie. Auto odpala na dotyk. Dziękuję Kolegom za próbę pomocy i pozdrawiam serdecznie