Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: "pozmianowy" wahacz i zwrotnica

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Exclamation "pozmianowy" wahacz i zwrotnica

Witajcie,

Jestem w trakcie wymiany wahacza (prawy przód, góra) w mojej belli i szczerze mówiąc trochę się w tym pogubiłem...
    Ale do rzeczy, otóż posiadam 159 1.9 JTDm 8v z 2008 roku. Zakupiłem sobie wspomniany wahacz (zgodnie z VINem, FAST) lecz podczas montażu, panowie z ASO ku memu zdziwieniu stwierdzili, że cześć nie pasuje...

Podobno od lutego 2009 montowane są w 159kach górne wahacze z inną, dłuższą śrubą oraz aluminiowe (!) zwrotnice.

Czy jest mi to ktoś w stanie potwierdzić? I kolejne pytanie czy jest możliwe, że w aucie z 3go kwartału 2008 zamontowano rozwiązanie z 2009go?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Pozdrawiam!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Z tego co wiem, to lifting był w 2007r i od tego czasu montowano zwrotnice aluminiowe z czterotłoczkowymi zaciskami Brembo.
    A Ty jakie masz hamulce? Po tym w zasadzie najłatwiej rozpoznać.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Teraz nie powiem Ci jakie mam dokładnie hamulce bo auto na podnośniku w ASO, chyba że Ci srebrny zacisk z napisem Alfa Romeo coś podpowie...

- - - Updated - - -

W Fiatowskim EPERze jest wzmianka, że w autach prod. od lutego 2009 pojawił się nowy wahacz górny...

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał scudo Zobacz post
    chyba że Ci srebrny zacisk z napisem Alfa Romeo coś podpowie...
    Tak, podpowie To są właśnie hamulce z zaciskami Brembo i aluminiową zwrotnicą.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Dzięki za info alces1 ale jakoś nie mogę się przekonać do takiego rozwiązania jak aluminiowa zwrotnica. Umówmy się, że alu nawet jeśli jest to duraluminium jest o wiele bardziej podatne na odkształcenia niż odlew żeliwny. Czy auto z aluminiowymi zwrotnicami nie jest bardziej podatne na uszkodzenia układu kierowniczego niż auta z żeliwnymi zwrotnicami? Próbuje znaleźć plusy takiego rozwiązania...

Pytam gdyż akurat mam problem ze zbieżnością w prawym, przednim kole. Diagnosta stwierdził, że jeśli wymiana wahaczy, a w szczególności górnego nie pomoże, wtedy należy się zająć zwrotnicą...

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Dzięki za info alces1 ale jakoś nie mogę się przekonać do takiego rozwiązania jak aluminiowa zwrotnica. Umówmy się, że alu nawet jeśli jest to duraluminium jest o wiele bardziej podatne na odkształcenia niż odlew żeliwny. Czy auto z aluminiowymi zwrotnicami nie jest bardziej podatne na uszkodzenia układu kierowniczego niż auta z żeliwnymi zwrotnicami? Próbuje znaleźć plusy takiego rozwiązania...
    Generalnie uszkodzić można każdą zwrotnicę, niezależnie od tego z czego jest wykonana...
    Alfa 159 ma spory problem z nadwagą, po lifcie masa samochodu spadła o kilkadziesiąt kg dzięki wprowadzeniu między innymi aluminiowych elementów w tym zwrotnic, czy też wspomnianych wcześniej zacisków.

Pytam gdyż akurat mam problem ze zbieżnością w prawym, przednim kole. Diagnosta stwierdził, że jeśli wymiana wahaczy, a w szczególności górnego nie pomoże, wtedy należy się zająć zwrotnicą...
    U mnie było podobnie (zwrotnicę mam żeliwną), ścinało prawą przednią oponę od wewnątrz. Długo z tym walczyłem, minusem jest brak regulacji konta pochylenia koła przedniego. Sprawdzałem samochód w różnych warsztatach, nawet na płycie. Opisywałem to w jednym z wątków na forum. Summa summarum znalazłem dobry warsztat, gdzie w końcu udało ustawić się tak geometrię, że opony zużywają się jednakowo. Mechanik powiedział, że ustawił zbieżność kół przednich tak jak ustawia się w lancerach.
    Generalnie problem geometrii kół przednich w 159 jest powszechnie znany i stanowi wyzwanie dla warsztatów.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cra3y
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Z4 E89

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    =Mechanik powiedział, że ustawił zbieżność kół przednich tak jak ustawia się w lancerach.
    Czyli? Najpierw tył a później przód w stosunku do tyłu? (tak google podpowiada), zachowując: Przód pochylenie -1.30' tył -1.45', zbieżność przód na zero, tył sumarycznie -0,16' (rozbieżny po 0,08 na stronę).
    Ostatnio edytowane przez cra3y ; 24-09-2013 o 17:28
    Pozdrawiam
    K.Gajda(cra3y)

Mieszka w
    Żegocina
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał cra3y Zobacz post
    Czyli? Najpierw tył a później przód w stosunku do tyłu? (tak google podpowiada), zachowując: Przód pochylenie -1.30' tył -1.45', zbieżność przód na zero, tył sumarycznie -0,16' (rozbieżny po 0,08 na stronę).
    Przykro mi, ale nie znam tych ustawień...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

cra3zy, ciekawe to co piszesz ale fakt, ostatnio jak robiłem zbieżność to właśnie jakoś tak w kilku etapach to robili ale nie znam niestety wartości.

alces1, powiem mojemu specowi od zbieżności żeby ustawił tak jak w Lancerach - zobaczymy czy będzie wiedział o co chodzi.

Zmieniłem już wahacz, (niestety pozmianowy jest nieco droższy...), w weekend będę badał zbieżność i się okaże czy jest OK, czy mam zwrotnicę do wymiany.