Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Nowy silnik 1.6 120 KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Dejf
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.9 120 KM

Domyślnie Nowy silnik 1.6 120 KM

Witajcie drodzy Koledzy i Koleżanki, mam dość poważny problem z moją ukochaną a mianowicie po małej przebieżce (ok 120km przy prędkości 140)po autostradzie poszły się kochać uszczelniacze w silniku i pierścienie na tłokach. Belka stała się olejoholiczką i zaczeła pić ją na potęge ok 1L na 60 km do tego nagar ze spalania osiadł na wtryskach i świecach więc belka straciła moc. Po konsultacji z mechanikiem zapadła decyzja o transplantacji serca (silnika) a mój prawdziwy problem zaczyna się tutaj nie mam pojęcia jak się za to zabrać i co kupić jak szukać aby nie kupić bubla, patrzeć na same słupki silnika, na silnik z osprzętem czy goły. Ile powinien kosztować silnik? na allegro oscylacja to OD 1300- 2500 Może ktoś z forum ma namiar gdzie szukać silnika i na co zwrócić uwagę przy kupnie za każdą wskazówkę i poradę będą wdzięczny Pozdrawiam Dejf

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał Dejf Zobacz post
    nagar ze spalania osiadł na wtryskach
    to akurat nie jest możliwe kolego

Po konsultacji z mechanikiem zapadła decyzja o transplantacji serca (silnika)
    ale po co? zdejmujesz głowicę i miskę sprawdzasz gładzie cylindrów, panewki i wałki. jak są ok to wymieniasz pierścienie i robisz głowicę. koniec. wtedy przynajmniej wiesz co masz a tak to wsadzisz byle jaki silnik i za 10 tys. km ponownie kłopot. ciężko jest znaleźć dobry silnik do alfy.
    Ostatnio edytowane przez jendras ; 27-09-2013 o 17:27

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Zgadam się z Jendrasem. Najlepiej podjedź też do innego mechanika, polecanego przez alfistów w Twoim regionie. I wtedy ewnetualnie podejmij decyzję o wymianie silnika.

Edit:

Nie zauważyłem, że jesteś z Poznania. Polecam Pana Kotowicza - myśle, że będzie wstanie ocenić ten silnik i czy nadaje się do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez BB85 ; 27-09-2013 o 11:21

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Kolego,
    możesz podjechać do mnie do warsztatu, aktualnie mam 2.0 TS w naprawie, głowica, pierścienie, blok itp. Zobaczysz sobie jak to wygląda i o kosztach Ci opowiem.
    Pozdrawiam

Witajcie drodzy Koledzy i Koleżanki, mam dość poważny problem z moją ukochaną a mianowicie po małej przebieżce (ok 120km przy prędkości 140)po autostradzie poszły się kochać uszczelniacze w silniku i pierścienie na tłokach. Belka stała się olejoholiczką i zaczeła pić ją na potęge ok 1L na 60 km do tego nagar ze spalania osiadł na wtryskach i świecach więc belka straciła moc. Po konsultacji z mechanikiem zapadła decyzja o transplantacji serca (silnika) a mój prawdziwy problem zaczyna się tutaj nie mam pojęcia jak się za to zabrać i co kupić jak szukać aby nie kupić bubla, patrzeć na same słupki silnika, na silnik z osprzętem czy goły. Ile powinien kosztować silnik? na allegro oscylacja to OD 1300- 2500 Może ktoś z forum ma namiar gdzie szukać silnika i na co zwrócić uwagę przy kupnie za każdą wskazówkę i poradę będą wdzięczny Pozdrawiam Dejf
    Ostatnio edytowane przez gord ; 27-09-2013 o 22:04

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.9 120 KM

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za porady, samochód pojechał do innego mechanika aby ocenił sytuację czy nadaje się do remontu. Kolego @Gord dziękuję za propozycję niestety moja Belka jest 60 km od Poznania ciężko by było nią dojechać do was, chociaż nie wykluczone, że do was zawitam. Remont/wymianę i tak chce zrobić u jakiegoś mechanika w Poznaniu.

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    AR 147 1.9 120 KM

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie jak i czy jest możliwe sprawdzić rok produkcji silnika nie mając vin pojazdu ?
    Drugie pytanie co sądzicie o tym silniku warto go kupić ?
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...621913732.html

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie jak i czy jest możliwe sprawdzić rok produkcji silnika nie mając vin pojazdu ?
    Drugie pytanie co sądzicie o tym silniku warto go kupić ?
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...621913732.html
    Nikt Ci nie powie czy warto kupić ten silnik.

Żeby sprawdzić kondycję takiego używanego silnika trzeba:
    - zmierzyć kompresję na cylindrach
    - zmierzyć ciśnienie oleju
    - zdjąć miskę olejową i obejrzeć wał i panewki

Niby gwarancja rozruchowa jest, ale w przypadku konieczności zdemontowania tego silnika, bo okaże się złomem, znowu ponosisz koszty demontażu i później znowu montażu innego motoru.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Jak juz bedziesz wrzucal nowy silnik to wsadz 2.0 spalanie niewiele wieksze a odczuwaalnie mocniejszy

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147

Domyślnie

Cytat Napisał nietyx Zobacz post
    Jak juz bedziesz wrzucal nowy silnik to wsadz 2.0 spalanie niewiele wieksze a odczuwaalnie mocniejszy
    Tylko z trwałością 2.0 dużo gorzej niż w 1.6. Zwłaszcza w kwestii panewek... A przecież już wiemy dlaczego tak często lecą panewki w 2.0.

Więc z punktu widzenia osoby, która siedzi w mechanice AR od kilku lat nie radzę pakować się w 2.0 TS, już na dzień dobry rozrząd droższy o ponad 200 zł ze względu na napęd wałków balansowych.

Arbunia86
    Gość

Domyślnie

zgadzam sie