Witam, w sobotę odebrałem Alfę po wymianie silnika. Nadmienię, że silnik kupiłem od Szwagry100 - zatem z pewnego źródła. Silnik został kupiony ze skrzynią biegów i całym "dolotem" jedynie nie było alternatora i cewek. Po wymianie silnika został wymieniony rozrząd, pompa wody, nowy olej w silniku i skrzyni biegów (zgodnie z zaleceniami producenta), nowy płyn chłodniczy. No i przechodząc do sedna...
1. Na zimnym silniku samochód odpala, po dodaniu gazu muli i gaśnie. Po rozgrzaniu wszystko działa bez zarzutu, obroty nie falują (odpiąłem przepływomierz i efekt ten sam - zatem wydaje mi się że to nie ten element)
2. Ciężko wchodzą biegi - podczas demontażu lekko wygiął się metalowy element w skrzyni biegów ten do którego podłącza się "wodzik" odpowiadający za zmianę biegów drążkiem. Element odgięty do właściwej pozycji ale nie dość dokładnie ?!
3. Temperatura na początku była w okolicach 70 stopni, teraz ledwo powyżej 50 i tak się utrzymuje Do wymiany termostat ? Czy jakiś inny problem ?
Alfa Romeo 156 16V 1,8 rocznik 1999 - nowy silnik z przebiegiem 126.000 km
Może jakaś sugestia co jest nie tak ? Czy ktoś po wymianie silnika miał podobne objawy ?
Michał