Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Temat: Alfa 166 z silnikiem V6 - potrzebne opinie/porady,itp

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    A to na podstawie czego wysnułeś taką teorię???
    Ja piszę o remoncie. Teorię to wysnułeś Ty. Myślisz że wymieniając jedną płytkę masz remont skrzyni? Chyba nie.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    Ja w poprzedniczce 164 za remont płaciłem 2,5tysia jakieś 5 lat temu. Także nie dziwi mnie że remont w 166 nie zamknie się na przestrzeni 6 klocków.
    Tak napisałeś. Z czego wyraźnie wynika ile kosztował Cię remont w 164. A nie dziwi Cię 6tys w 166? O to pytam. A Ciebie ponosi. Dlaczego uważasz że 5 lat temu remont bardzo podobnej skrzyni w 164 kosztował 2,5 tys a teraz w 166 od razu 6 tys???
    Ja wiem że jak się uprzesz to tyle można wydać. A wszyscy twierdzicie że mniej nie będzie.
    Ok, fakt ja remontu nie robiłem. Ale przed kupnem automatu dobrze się rozeznałem w cenach i rozpytywałem różnych ludzi o to ile płacili i za co. Też kilka warsztatów. Wszyscy jednogłośnie twierdzili że naprawa takiego ZF`a średnio w trójce się zamyka. Oczywiście nikt nie obiecywał że za to będzie nowa skrzynia albo, że na pewno nie będzie więcej. Ale skoro większość napraw zamyka się w tej kwocie to ja nie widzę powodu aby odstraszać ludzi od zakupu takiego auta.
    Ale widzę że niektórzy usilnie za cel obierają odstraszenie albo zniechęcenie kogoś do automatu. Ja wychodzę z odwrotnego założenia.
    Wiem że mogę mieć pecha i skrzynia rozsypie mi się w drobny mak i zapłacę tyle co mi QBA napisał. Dobra, może będę miał pecha. Ale statystycznie rzecz biorąc jest to równie prawdopodobne jak remont silnika będący jeszcze większym kosztem. A jakoś przed zakupem 166 nie słyszę malkontentów piszących o czarnej perspektywie kapitalki silnika. Jakoś tego nikt się nie boi pomimo, że ma miejsce.

I o to mi chodzi w tej całej polemice a nie o to aby udowodnić że remont skrzyni kategorycznie tyle nie kosztuje.

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Cała dyskusja jest o AISIN-ie w JTD a Ty ciągle z tym ZF-em wyjeżdżasz, co do którego nikt nie ma zastrzeżeń.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Nic mnie kolego nie ponosi, a tym bardziej nikogo nie chcę odstraszyć. Sam szukałem 166 w automacie (i na pewno jeszcze powrócę do lenia), ale niestety nie znalazłem na tyle godnego egzemplarza aby zaadoptować go do siebie. A sam się już przekonałeś, że leń jest na tyle piękną sprawą i nie tylko w Alfie, że jak już się ktoś wyszalał lub dorósł do normalnej eksploatacji auta zapewne go wybierze. I cały pic polega na tym, że trzeba być przygotowanym na jakieś tam kolosalne wydatki w przypadku chybionych zakupów lub lekko podpicowanych aut na sprzedaż zarówno co do skrzyni jak i silnika. Nie życzę tego nikomu ale sami wiem, że nie da się jeździć żadnym samochodem bez wkładu własnego. Wszyscy chcemy aby był on stosunkowo jak najniższy i o to chodzi.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał jary17 Zobacz post
    Nic mnie kolego nie ponosi, a tym bardziej nikogo nie chcę odstraszyć. Sam szukałem 166 w automacie (i na pewno jeszcze powrócę do lenia), ale niestety nie znalazłem na tyle godnego egzemplarza aby zaadoptować go do siebie. A sam się już przekonałeś, że leń jest na tyle piękną sprawą i nie tylko w Alfie, że jak już się ktoś wyszalał lub dorósł do normalnej eksploatacji auta zapewne go wybierze. I cały pic polega na tym, że trzeba być przygotowanym na jakieś tam kolosalne wydatki w przypadku chybionych zakupów lub lekko podpicowanych aut na sprzedaż zarówno co do skrzyni jak i silnika. Nie życzę tego nikomu ale sami wiem, że nie da się jeździć żadnym samochodem bez wkładu własnego. Wszyscy chcemy aby był on stosunkowo jak najniższy i o to chodzi.
    Dokładnie.