ekonomiczne te benzynki pala tyle co moje JTDM![]()
ekonomiczne te benzynki pala tyle co moje JTDM![]()
He,he.
Nie palą tyle co Twój jtdm.
Silnik diesla ma o ok. 30% wyższą sprawność. Więc to wyłącznie styl jazdy.
To taki amerykański sposób jazdy
Kupują bardzo mocne, benzynowe auto, aby się toczyć 80 km/h na 6 biegu.
Ja to chyba nie ogarniam jaki mamy problem z jeżdżeniem 80, czy 100 kmh na szóstce i jak jeżdżenie z prędkością obrotową rzędu 2000-2500 miałoby być zabójcze dla silnika?
Wracając do tematu - w weekend zrobiłem ok. 400 km głównie bocznymi drogami (znaczy takimi z 2- i 3-cyfrowymi numerami), prędkość ok. 100-110, z parędziesiąt kilometrów trochę szybciej jak były dwupasmówki, komputer pokazał mi spalanie na poziomie 7,1.
chodziło mi o silniki diesla ekonomia ekonomia a później dpf , egr pozapychane i problemy z autkiem ........
Możesz się szybko dorobić ząbków na oponach tylnej osi. Chyba, że wozisz ciężary w bagażniku. Ja jeżdżę głównie sam i swoje letnie już załatwiłem (pompowałem 2.5 / 2.3).
Gdyby kogoś interesowało porównanie, średnie spalanie z pożyczaka nowe Audi A3 Sportback 1.6 TDI - 5.4 litra na setkę. Ale co to za jazda z takim silnikiem...
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
No tak. Ale DPF to się chyba zapycha głównie od jazdy miejskiej? Ale i tak się trzeba cieszyć, bo czytałem, że dla spełnienia norm EURO 6 trzeba będzie jeszcze dodać w większości diesli jakiś płyn dodatkowo wyłapujący zanieczyszczenia, który będzie się wymieniało wg okresów przeglądowych. Zapewne nie za darmo.