Strona 29 z 59 PierwszyPierwszy ... 192021222324252627282930313233343536373839 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 582

Temat: Typy przepływomierzy/wkładek

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Czy kupujac przepływkę dostałeś do niej kartę gwarancyjną wystawioną przez producenta?
    A wiesz że gwarancja jest dobrowolną jego deklaracją? Nie jest obowiązkowa przy zakupie czegokolwiek?
    Jak jej nie dostałeś, to możesz tylko żadać wymiany towaru lub zwrotu kasy za towar niezgodny z umową zgodnie z ustawą obowiązująca w Polsce. I żądasz tego od sprzedawcy a nie producenta.
    Warto znać przepisy a nie pisać publicznie bzdur.
    Ty nawet nie rozróżniasz pojęcia potocznego z pojęciem prawnym. O tym dobrze wiem ale ty chyba nie wiesz o tym, że 12 lat mojego życia spędziłem rozpatrując akty prawne. Więc bądź tak łaskawy i nie zwracaj mi uwagi na brak znajomości przepisów, bo źle trafiłeś.
    Właśnie regulacja ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego w zakresie dotyczącym niezgodności towaru z umową ma zagwarantować konsumentowi, że towar wydany mu przez sprzedawcę będzie odpowiadał umowie. Towar jest oznaczony przez producenta jako zamiennik, więc godny z przedmiotem wzorcowym, którego jest zamiennikiem. Sprzedawca ma podstawę do twierdzenia o zgodności towaru w postaci zapewnienia producenta. I tutaj jeśli dobrałeś poprawnie, sprzedawca dobrał, potwierdził katalogowo, a ci nie działa, to była to dobra wola sprzedawcy, że od ciebie towar odebrał. Inaczej możesz biegać, robić ekspertyzy, skarżyć o niezgodność z umową ale producenta. Sprzedawca nie ponosi winy.

Nie wiem czy koledzy którzy handlują częściami robili pomiary. Wiem tylko co mi powiedzieli jak chcieli ten towar sprzedać.

"Jedzmy G-no ! Miliony much nie mogą się mylić !"
    - nic nie robili. Opierają sie na opinii takich much

Wiem też że ŻADEN sprzedawca w Polsce nie da gwarancji, że te zamienniki działają jak oryginał. To pewna sprawdzona informacja.
    Przestań pisać głupoty i moim zakupie przepływki. Kupiłem taką jaką sklep dedykował do mojego auta. Zgadzała sie z moim numerem przepływki Boscha.
    Rozumiem więc, że każdy z tych towarów zamienników jest sprzedawany bez gwarancji (tej prawnej) Dziwne, ja dostałem takową wraz z przepływomierzem Czy jednak w tym przypadku myślisz o gwarancji w rozumieniu jej potocznego znaczenia ? Bo już tak mieszasz, że nie wiem. Odpowiem w rozumieniu potocznej, ty zanegujesz to prawną. Odpowiem w kwesiti prawnej, ty zanegujesz w rozumieniu potocznym. I tak w kółko abyś tylko swoje żale udowodnił

Ja tylko po paru miesiącach nie pamiętam jaki ten zamiennik miał oznaczenie producenta i czy jest takie same jak to co teraz do mojego auta proponuje. Ale pewnie tak, bo co niby mogło się zmienić?
    Skąd niby wiesz, że mi złą dobrali. Przeciez poprzedni zakup też konsultawałem na forum nawet z Tobą i miała pasować. Po Vinie właśnie miała pasować.
    syfon

No ale teraz to nie rozumiem.
    To znaczy że oni mi złą dobrali?
    @sdero

46559804 = FS-252 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...ope=automotive
    A jak kupowałeś u nich, to http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
    Jak byk pisze: FIAT 46559804. Pisałem ci, że oni jacyś dziwni są

syfon
    @sdero
    Twoim zdaniem powinienem jeszcze raz zaryzykować i kupić tą którą podałeś?
    http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
    Będzie O.K.?

@sdero
    Na to wygląda - FIAT 46559804 - to z twojego silnika. Tak podałeś.

Nic ze mną nie ustalałeś tylko pytałeś czy będzie pasować. Wybacz ale nie jestem twoim aniołem stróżem, a ty jesteś dorosłą osobą. Mam czas, to odpowiadam. Nie mam czasu na kontrolowanie tego co ktoś wybrał.

Przestań robić OT. Myślę, że ludzi nie interesują twoje żale.

- - - Updated - - -

@sdero
    Nie rozumiem dlaczego moje uwagi co do jakości zamienników przepływek traktujesz jako obelgi skierowane do Ciebie?
    Nie, nie traktuję tego w ten sposób. Chodzi mi tylko o to aby ludzie nie naciągali się finansowo jeśli maja dobry produkt w dobrej cenie. Ale widać nie opłaca się taka działalność Dla tego też nawet logów nie chciałem zamieścić. Wiedziałem, że wcześniej czy później będzie święta wojna
    ... mogłem zachować wiedzę dla siebie. Teraz miałbym spokój, a czas poświęciłbym na lepsze cele niż dziwne spory.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Ty nawet nie rozróżniasz pojęcia potocznego z pojęciem prawnym. O tym dobrze wiem ale ty chyba nie wiesz o tym, że 12 lat mojego życia spędziłem rozpatrując akty prawne. Więc bądź tak łaskawy i nie zwracaj mi uwagi na brak znajomości przepisów, bo źle trafiłeś.
    Właśnie regulacja ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego w zakresie dotyczącym niezgodności towaru z umową ma zagwarantować konsumentowi, że towar wydany mu przez sprzedawcę będzie odpowiadał umowie. Towar jest oznaczony przez producenta jako zamiennik, więc godny z przedmiotem wzorcowym, którego jest zamiennikiem. Sprzedawca ma podstawę do twierdzenia o zgodności towaru w postaci zapewnienia producenta. I tutaj jeśli dobrałeś poprawnie, sprzedawca dobrał, potwierdził katalogowo, a ci nie działa, to była to dobra wola sprzedawcy, że od ciebie towar odebrał. Inaczej możesz biegać, robić ekspertyzy, skarżyć o niezgodność z umową ale producenta. Sprzedawca nie ponosi winy.

"Jedzmy G-no ! Miliony much nie mogą się mylić !"
    - nic nie robili. Opierają sie na opinii takich much

Rozumiem więc, że każdy z tych towarów zamienników jest sprzedawany bez gwarancji (tej prawnej) Dziwne, ja dostałem takową wraz z przepływomierzem Czy jednak w tym przypadku myślisz o gwarancji w rozumieniu jej potocznego znaczenia ? Bo już tak mieszasz, że nie wiem. Odpowiem w rozumieniu potocznej, ty zanegujesz to prawną. Odpowiem w kwesiti prawnej, ty zanegujesz w rozumieniu potocznym. I tak w kółko abyś tylko swoje żale udowodnił

syfon

No ale teraz to nie rozumiem.
    To znaczy że oni mi złą dobrali?
    @sdero

46559804 = FS-252 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...ope=automotive
    A jak kupowałeś u nich, to http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
    Jak byk pisze: FIAT 46559804. Pisałem ci, że oni jacyś dziwni są

syfon
    @sdero
    Twoim zdaniem powinienem jeszcze raz zaryzykować i kupić tą którą podałeś?
    http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
    Będzie O.K.?

@sdero
    Na to wygląda - FIAT 46559804 - to z twojego silnika. Tak podałeś.

Nic ze mną nie ustalałeś tylko pytałeś czy będzie pasować. Wybacz ale nie jestem twoim aniołem stróżem, a ty jesteś dorosłą osobą. Mam czas, to odpowiadam. Nie mam czasu na kontrolowanie tego co ktoś wybrał.

Przestań robić OT. Myślę, że ludzi nie interesują twoje żale.

- - - Updated - - -

Nie, nie traktuję tego w ten sposób. Chodzi mi tylko o to aby ludzie nie naciągali się finansowo jeśli maja dobry produkt w dobrej cenie. Ale widać nie opłaca się taka działalność Dla tego też nawet logów nie chciałem zamieścić. Wiedziałem, że wcześniej czy później będzie święta wojna
    ... mogłem zachować wiedzę dla siebie. Teraz miałbym spokój, a czas poświęciłbym na lepsze cele niż dziwne spory.
    Nie mam żalu do nikogo. Tylko szczerze piszę jakie przygody mnie spotkały przy zakupie zamiennika przepływki.
    Każdy niech decyduje sam co chce kupić.
    Mnie nie udało się znaleźć żadnego sprzedawcy w Polsce, który by gwarantował jakość tego zamiennika na poziomie o jakim Ty pisałeś. Czyli takim jak oryginału.
    Mało tego Ty też takiego sprzedawcy nie znasz, bo zapytany nie jesteś w stanie go wskazać.
    Może Ci sprzedawcy nie wiedzą jak dobry towar mają. Może.
    Proponiję tylko, żeby chętni na taką przepływkę zapytali sprzedawcę czy będzie działać jak oryginał i czy on to gwarantuje.
    Proste pytanie a wiele wyjaśni.

Użytkownik Świeżak Avatar xrobcio
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 16V 150HP

Domyślnie

Witam, potrzebuje nowa i dobra przeplywowke do alfy 156 SW 1.9 JTDm 16V 150km (nie Q4). Eper pokazuje numer 46811312, numer na mojej przeplywce to Bosch 0 280 218 113 i moja wkladka to F 00C 2G2 063. Chetnie kupie sama wkladke. Najtaszy bosch jaki znalazlem to 300zl http://allegro.pl/przeplywomierz-alf...626826646.html
    Jest jeszcze pierburg 7.22701.08.0 w podobnej cenie http://allegro.pl/pierburg-przeplywo...641803584.html
    Wg strony intercarsu ten pierburg pasuje jako zamiennik oryginalnego 46811312 http://sklep.intercars.com.pl/#/dyna...&towkod=B8E1A1
    Lepiej wziac pierburga czy boscha?

Znalazlem jeszcze http://www.autoczesci-elektronika.eu...-1.9-cdti.html ale tutaj to chyba uzywka?

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Kup ten co poleca sdero, koszt 130 zł, to jest Maxgear FS-249.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Mało tego Ty też takiego sprzedawcy nie znasz, bo zapytany nie jesteś w stanie go wskazać.
    Ja nie znam takiego, który ma głębsze pojęcie poza danymi, które ma w katalogu. I to była maja odpowiedź. Bo przecież każdy sprzedawca zamawiając towar w hurtowni bierze go razem ze specyfikacja techniczną i ją analizuje, zapamiętuje, porównuje. Mając na stanie magazynowym powiedzmy 2000 części zna i może potwierdzić która jakie ma ewentualne odchyłki względem specyfikacji producenta samochodu.

Ja ponowię w takim razie swoje pytanie, bo nie mam do tej pory od ciebie odpowiedzi - Czy koledzy, na których się powołujesz robili jakieś pomiary ? Proszę podaj mi wyniki. Albo przynajmniej orientują się w wartościach ? Najprościej zapytaj takiego sprzedawcę jaką wartość napięcia ma na wyjściu przepływka do samochodu AR 156 1.9 JTD 105KM dla pomiaru masy powietrza 60kg/h. Podaj mi sprzedawcę, który poda funkcje napięć pomiaru jednego sprzedawanego przez niego przepływomierza.

Proponiję tylko, żeby chętni na taką przepływkę zapytali sprzedawcę czy będzie działać jak oryginał i czy on to gwarantuje.
    Proste pytanie a wiele wyjaśni.
    Normalny sprzedawca powinien olać to pytanie i zaproponować ci rozmowę z producentem aby udostępnił ci dane techniczne abyś mógł sobie porównać krzywe pomiaru.

Aby nie dyskutować po próżnicy i nie robić tutaj OT zacierając ważniejsze informacje dla forumowiczów . Oczekuję tylko konkretnej odpowiedzi od Ciebie na powyższe pytania. Tyle w temacie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał xrobcio Zobacz post
    Witam, potrzebuje nowa i dobra przeplywowke do alfy 156 SW 1.9 JTDm 16V 150km (nie Q4). Eper pokazuje numer 46811312, numer na mojej przeplywce to Bosch 0 280 218 113 i moja wkladka to F 00C 2G2 063. Chetnie kupie sama wkladke.
    Jeśli faktycznie masz taki numer OE 46811312, to powinien pasować FS-276, bo jest on zamiennikiem FIAT 46811312, FIAT 60802028, BOSCH 0280218113.
    Taka masz wersje samochodu - 1.9 JTD 16V Q4 (2004.07 - 2006.05); 1910.00 ccm - 150.00 KM/110.00 kW; Silnik: 937 A5.00 ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto

Domyślnie

Ale przepływka o oznaczeniu 249 też pasuje do 937A5000.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

249 jest m.in. dla 147, nie 156. Silnik ten sam, ale inna średnica rury (albo samo mocowanie) z tego co pamiętam.

Co więcej, z motoequip masz owszem podany numer porównawczy FS-276, ale producentem przepływki nie jest maxgear, tylko RACER.

Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto

Domyślnie

Czyli ta przepływka http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...602779558.html to nie Maxgear ?.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Inna średnica, to inny pomiar przepływu. Wkładka może być ta sama ale inne będą wartości pomiaru do wartości napięć. Więc ECU będzie dostawał niezgodne dane.

MaxGear nie jest producentem. Dla nich produkują, według ich specyfikacji i sprawują nadzór.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Normalny sprzedawca powinien olać to pytanie i zaproponować ci rozmowę z producentem aby udostępnił ci dane techniczne abyś mógł sobie porównać krzywe pomiaru.
    Tutaj się różnimy.
    Ja jednak uważam że kupuję u konkretnego sprzedawcy i to on bierze odpowiedzialność za towar który mi sprzedaje.
    Tego samego zdania jest ustawodawca w Polsce, co potwierdza powołana przez Ciebie ustawa. Jak kupuję zamiennik czujnika temperatury np. to sprzedawca mi gwarantuje że włącza wiatraki przy takiej samej temp. jak oryginał np, 95 stopniach. I to że to jest zamiennik nie oznacza że sprzedawca mi powie. Wiem Pan ja nie wiem dokładnie jakie on paramtery. Będzie działał ale czy przy 85 czy 105 tego nie wiem. Nie gwarantuję że ma paramatry jak oryginał. Ale na pewno działa więc jest O.K.
    Ja po prostu nie kupię u sprzedawcy który kieruję się takimi zasadami przy kontaktach z klientami jak Ty podałeś. Jak olewa moje rzeczowe pytania to ja olewam jego towar. Proste. Wolę kupić u tego który wie co sprzedaje.
    Cały czas Ci powtarzam że nie twierdzę że te zamienniki przepływek są złe. Tylko stwierdzam na podstawie rozmowy że sprzedawcami, że nikt nie gwarantuje ich jakości. Tu jest problem.
    Ty też nie udzieliłeś żadnej odpowiedzi na moje pytania.
    Koledzy którzy szczerze mi powiedzieli, że zamiennik niekoniecznie musi trzymać paramatry, handlują częściami do Alf, więc chyba wiedzę i doświadczenie mają.
    Chcieli sprzedać a mimo to szczerze przyznali jak jest. Myślisz że celowo strzelali sobie w kolano? Po co?
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 28-10-2013 o 12:01