Panowie możecie podać jaki byłby albo był w waszym przypadku koszt wywalenia DPFu i EGRa ....
Panowie możecie podać jaki byłby albo był w waszym przypadku koszt wywalenia DPFu i EGRa ....
Mam prośbę odnośnie tego czujnikaczy ktoś posiadający silnik 2,4 i DPF mógłby Fesem odczytać parametry:
Obroty silnika:
Czujnik różnicy ciśnień: mBar
Zatkanie filtra cząstek stałych: %
Przebieg od ostatniej regeneracji: km
Średnia odległość ostatnich 5 regeneracji: km
na wolnych obrotach i dodając gazu tak do 2k obr.
Potrzebuję sprawdzić czy ten czujnik prawidłowo działa w moim pojeździe, bo wydaje mi się że za często wypalany jest DPF (co ok 400km, EGR sprawny z zaślepką z otworami, auto ma 40k przebiegu).
ewentualnie ile mBar w 2,4 200KM powinien taki czujnik wskazywać na wolnych obrotach, a ile po dodaniu gazu ?
Z góry Dziękuję za fatygę![]()
Ostatnio edytowane przez alf-a147 ; 24-08-2012 o 13:46
Ostatnia z Alf : Alfa Romeo 159 ,
Teraz: Mercedes CLS 55 AMG & Suzuki SV 1000S
OD DUŻEGO SILNIKA LEPSZY JEST ? ..... JESZCZE WIĘKSZY SILNIK
Panowie a jak jest z badaniem technicznym po usunięciu dpf-a? Chodzi mi czy emisja spalin nie przekracza normy.
Odświeżę temat.
Jak zmieniła się u Was sytuacja po roku? Co zrobiliście, udało się wam wyeliminować problem?
Temat dość stary, ale myślę, że moje doświadczenie może sie komuś przydać.
Zapaliła się kontrolka "have engine checked", podłączyłem FESa, zwrócił błędy P1205 - Clean or replace DPF, P2453 - Differential Pressure Sensor Signal. Po skasowaniu wyskakwiały w czasie jazdy, zdarzyło się to przy zwykłym obiciązeniu silnika, okolo 2500 obrotów oraz po około 100 km od kasowania.
Czytając ten wątek myślę ok, albo czujnik albo przewód. DPF zatkany w 30%, Normal Clogging więc ok, ale ciśnienie czujnika pokazywało cały czas 4 Bary.
Pojechałem do Tomka, podpiął się pod komputer, nawet po przegazowaniu samochodu czujnik pokazuje cały czas 4 Bary. Przy samym czujniku żadnych nieszczenolności, co się okazało? Dopiero po wzięciu auta na podnośnik wyszło na jaw, że przewód rozleciał się na 3 kawałki i dlatego pomimo sprawnego czujnika, pokazywał cały czas stałe ciśnienie.
Podsumowując: P2453, stałe ciśnienie na czujniku, nie koniecznie trzeba zamawiać nowy czujnik, trzeba dokładnie zbadać cały przewód. Przewód wymieniony, błędu brak.
A gdyby ktoś już musiał zamawiać czujnik to radze jednak sprawdzić co się ma pod maską, czy wersje z pojedynczym czy podwójnym wejściem. W moim przypadku ASO po VINie bylo gotowe sprzedać niewłaściwy twierdząc, że taki im wychodzi dla mojego nadwozia i taki mają.
Dzięki dla Tomka za fachową pomoc.
witam,
jesli ktos posiada taka wiedze, to prosilbym rozwinac temat o czujniki stosowane w AR 159.
Ja mam silnik 1.9 Jtd 16 V 150 Ps i patrzac na numery czujnikow podane przez przedmowcow, zaden z nich nie pasuje.
Inna sprawa jest, ze od dwoch dni probuje w internecie odnalezc, jaki czujnik siedzi w mojej Alfie i nic. Albo sa do 2.0 mJtd albo do 8V....
pozdrawiam
edit:
Dzisiaj sprawidzilem, moj czujnik ma numery BOSCH 0 281 002 784 , FIAT 55200301
z tego co widze na internecie, jest taki sam i zamienny z oplowskim BOSCH-em 0 281 002 783
Ostatnio edytowane przez wieczny2002 ; 22-10-2013 o 20:14
W 2.0 JTDm z 2009 roku jest czujnik Bosch o oznaczeniu 0 281 006 287 / 55241075. Cena w ASO - około 350 zł, czyli dwa razy tyle co gdzie indziej.
W Alfie 159 2.4 JTDm 200KM jest FIAT 55200301 czyli BOSCH 0 281 002 784. Właśnie mi to dziadostwo siadło i muszę zakupić. Zapytam w ASO o cenę no chyba, że już ktoś ją zna???
Ostatnio edytowane przez slawek986 ; 02-11-2013 o 09:24
Ten czujnik w ASO kosztuje w detalu 500zł !!!! Dramat.
Ja zakupiłem ten a BOSCH-a za 217zł i autko odzyskało życie. Wypaliłem DPF-a i jest już czysty w 100%. Jeżeli ktoś ten czujnik wymienia, to musi pamiętać aby go zakodować!!! sama zmiana nic nie da. Przerabiałem to sam.
Pozdrawiam