Dostałem info ze sklepu, że dziwna sprawa i, że mogę do nich przesłać to oni będą ją reklamować u dostawcy, a ja jak chcę to mogę zamówić drugąChyba kupię parę sztuk używanych i będę testował po kolei
![]()
Dostałem info ze sklepu, że dziwna sprawa i, że mogę do nich przesłać to oni będą ją reklamować u dostawcy, a ja jak chcę to mogę zamówić drugąChyba kupię parę sztuk używanych i będę testował po kolei
![]()
Panowie trochę dziwna sprawa po wymianie śrubki na inną nadal cieknie ręce opadają bo to na pewno nie przez przewód, śruba zmieniona na inną i nadal cieknie między blokiem a podkładką dokładnie w tym miejscu, blok wygląda ładnie chyba tak już musi zostać nie wiem.Chyba, że Panowie z czegoś innego tam cieknie i czy tam czasami nie ma w okolicy zaślepki po wałku balansowym z CF2? Foto po przejechanym kilometrze po wymianie podkładek:
![]()
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 06-11-2013 o 16:44
witam Nie chce uchodzić za osobe wymondzajaca się, ale tu mogą pomóc podkadki miedziane które sa bardzo miękkie. Wszyscy tu piszą o rozgrzaniu ich i wsadzeniu do wody. Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś gdy pracowałem na serwisie tary na układach zasilania to problematyczne połączenia leczyło się zasosowaniem podkładek wyżarzonych( brało się takie same lub troszkę grubsze grzało się palnikiem do czerwoności i zostawiało do powolnego ostudzenia. ( technologicznie proces ten nazywa się odpuszczeniem) skutkuje zmiękczeniem materiału. Jeżeli to nie podkładki to może wina gwintu. Może cos tam było podklejone i nie ciekło, dopiero jak mechanik ruszył srube to zaczęło cieknąć.
Tylko jeżeli podkładki dobrze przylegają do bloku to i olej który cieknie z gwintu uszczelnią, śrubkę zmieniałem i to samo, czy nie można podłożyć czegoś innego pod tą podkładkę od bloku żeby to uszczelniło a zarazem trochę potrzymało np. o-ring? Chyba, ze tak jak wspomniałem z czegoś innego pojawia się tam olej bo np. simmering na wale jest uszczelniony jak i same śruby koła dwumasowego a olej pojawia się na łączeniu skrzyni z silnikiem i myślałem, że to właśnie ścieka z tego miejsca jak na foto.
Ja obstawiam podkładkę metalowo-materiałową na łączeniu odpływu z silnikiem. Ja u siebie jak demontowałem turbinę to wszystko skręciłem ręcznie na starych elementach i zero wycieku.
Tzn. chyba miedzianą? Podkładki zawsze nowe o wym. 12x18x1.5. Najchętniej to bym coś podłożył coś pod tą podkładkę gdzie styka się z blokiem, ale to jakoś nie za bardzo zgodne ze sztuką![]()
Przecież do turbo idą 2 przewody. Najlepiej zrób tak - oczyść wszystko, leżysz pod autem i patrzysz na to miejsce (od góry to g.widać) a druga osoba sobie silnikiem gazuje. Może się dopatrzysz skąd leci.
Z odpływu nie cieknie jest sucho, z zasilania tylko leci tak jak na foto pokazuje się olej właśnie pod śrubą.
Dobra dzisiaj obadane wszystko i jak się okazuje śruba jest sucha a olej pokazuje się z czegoś innego w tamtych okolicach zamieszczam parę zdjęć jak to wygląda od spodu może mało widać bo bez kanału, ale powinno wystarczyć.
Dodam, że wczoraj wszystko wycierałem do sucha w tych miejscach, po odkręcaniu tej blaszki czarnej widać, że dwumas jest suchy. Miesiąc temu było zmieniane u mechanika, kompletne sprzęgło z dwumasą, uszczelniacz wału i później uszczelniana miska bo mechanik dał za mało silikonu między miską a uszczelniaczem i później musiał zdejmować miskęTeraz okazuje się, że prawdopodobnie nie zajrzał pod blachę między silnikiem a skrzynią bo coś mi się wydaje, że cieknie jakaś zaślepka w bloku, ale czekam na potwierdzenie kogoś bardziej kumatego.
![]()
Ostatnio edytowane przez pawel2910 ; 08-11-2013 o 12:14