Strona 26 z 38 PierwszyPierwszy ... 161718192021222324252627282930313233343536 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 372

Temat: Opony, koła zimowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Cytat Napisał mpiotrek Zobacz post
    Jeśli chodzi o użytkowanie pojazdu zimą, to prezentuje się ono następująco: 70% miasto, 30% trasy. Zimą staram się jeździć ostrożnie, bez szarżowania.
    Znalazłem kilka opinii o oponach nokian d3, w których użytkownicy uskarżali się na "bujanie" pojazdu na zakrętach i przy zmianie pasa przy szybszej jeździe - sugerowali, że boki opon są zbyt miękkie. Kolejną wymienioną wadą było kiepskie zachowanie w czasie aquaplaningu.
    Jesli chodzi o bujanie to pewnie sugerujesz sie opinia wlasciciela bmw ktory na zimowkach lata 190-210 km/h i napisal ta opinie na opony.com;-)
    Moja ocena jest taka. Zimowe Nokiany to jedne z lepszych na jakich jezdzilem. 1 miejsce Conti TS 830.
    W zimie nie latalem 190-210 km/h i nawet nie bede tego komentowal. Nie oczekujmy od opony zimowej prowadzenia na suchym badz tez w koleinach pelnych wody, przy znacznych predkosciach zachowania takiego jak opona letnia. Zimowka ma dac Tobie pewnosc prowadzenia w sniegu, dobra przyczepnosc i dobre hamowanie na sniegu i blocie posniegowym. A poniewaz wiekszosc (70%) bedziesz jezdzil po miescie to w zupelnosci wystarcza dla Twoich potrzeb Nokiany.
    Jesli chcesz juz miec b.dobra opone to polecam Conti o ktorej pisalem wyzej.
    Tak naprawde do jazdy po miescie mozesz zalozyc tez Dunlopy, Micheliny, czy nawet Sawy (jesli robia je w takim rozmiarze). Po miescie nie jezdzimy 100 km/h, zazwyczaj jest odsniezone a i tak jezdzimy ostrozniej majac na uwadze innych uzytkownikow.

Reasumujac Twoj portfel, Twoja decyzja.
    Ja polecam z doswiadczenia Nokiany a przede wszystim Conti.
    Ale...co dobre a mnie dla innych moze byc bee;-)

Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

A ja dzis pojezdzilem na nexen 225 50 17 i pierwsze co zauwazylem ze szumia,nie jest to uciazliwe ale slychac,zobaczymy jak sie beda spisywaly na sniegu

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Cytat Napisał mslocins Zobacz post
    Czy ktoś może stwierdzić czy te felgi będą pasować do Alfy 159: http://allegro.pl/felgi-5x110-16-alf...694264999.html?

Tak wogóle to poszukuję 16tek na zimę, ale ciężko coś sensownego znaleźć :-/
    zapytaj kolege alces1 bo to chyba On sprzedaje te felgi

Użytkownik Embrion Avatar budyniek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Nokiany to jedna z lepszych opon na jakich miałem okazje jeździć. A jeżdżę naprawdę sporo.
    Aktualnie jestem w trakcie poszukiwań "zimówek" i bardzo mocno rozważałem Nokiany o których mowa. Polecił mi jeden sprzedawca oraz osoba z rodziny, która od 3 lat na nich jeździ. Zimowe Nokiany faktycznie mają bardzo dobrą opinię, z Finlandii, specjaliści od trudnych warunków zimowych etc, jest tylko małe ALE - od kiedy postawili fabrykę w Rosji, do Polski trafiają opony ze wschodu. Dwie firmy we W-wiu powiedziały mi, że mają reklamacje typu bieżnik odkleił się od opony. Polecają oponę, ale pod warunkiem "Made in Finland".

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Czym Kolego Kamal sie sugerowales odradzajac Nokiany? Jezdziles na tych oponach? Czy wiedze swoja czerpiesz z testow w gazetach badz opiniach kolega kolegi;-) (bez urazy, nie pisze tegl zlosliwie)
    Kolego Marti ja nigdzie nie napisałem, że opony Nokian są złe.
    Tylko wg opinii mojego kolegi (Ford Mondeo MkIII) i kuzyna (BMW e46) którzy mają założone w swoich samochodach opony marki Nokian twierdzą, że są lepsze opony.
    Nokian są bardzo dobre na śniegu natomiast w innych warunkach pogodowych już ustępują innym marką. Bardziej uniwersalnymi oponami od Nokian WR D3 są Michelin Alpin a4 lub Pirelli SnowControl 3.
    Wszystko zależy jak dobrze są odśnieżane drogi w twojej okolicy i czy więcej pokonujesz kilometrów w mieście czy poza miastem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Od soboty śmigam na Nokian WR D3 225/50R17, w testach wypadały na suchym najlepiej spośród wszystkich premium i to się potwierdza. Trzymają świetnie, nic nie buja, czekam tylko by móc przetestować je w śniegu i błocie. Obawiałem się, że mogą być nieco głośne, 71db w końcu, ale szczerze mówiąc nie słychać jakiejś znaczącej różnicy pomiędzy nimi a Michelin Primacy HP letnimi. 80% moich tras to autostrady.

Użytkownik Świeżak Avatar ChrisKRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

Ja również zakupiłem niedawno Nokiany WR D3 i póki co jestem zadowolony tak jak kolega wcześniej napisał super na suchym i wbrew pozorom bardzo dobrze na mokrym, a na pewno lepiej niż moje roczne (letnie) Yokohamy C Drive, wcześniej w innym samochodzie jeździłem na nokianach i nigdy się na nich nie zawiodłem a często bywam w górach zimą Jeśli chodzi o kraj produkcji również słyszałem że niektórzy mieli problem z oponami z Rosji więc zamówiłem produkcji Fińskiej.
    W skrócie Nokiany najlepszy stosunek ceny do jakości, ale jako najlepszą oponę również wybrał bym continental ts 850

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Conti na topie u wielu użytkowników, u mnie też są na topie i szukam takich opon do drugiego auta. Wiecie może jaka jest praktyczna różnica między TS830, TS830P i TS850?

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Według producenta: przeznaczenie opony TS830-sam.kompaktowe i klasy średniej,tak jak i Ts850. Natomiast TS830P auta klasy premium. Ogólnie Ts 830 dostępna jest w rozmiarach od 15 do 16 cali. Ts830 p 16-18 cali.Ja wybrałem do siebie Ts 830P. W całkiem dobrej cenie mieli w feu vert.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cezar_DE
    Mieszka w
    Bad Homburg
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS '07 Nero Carbonio

Domyślnie

Czy tylko ja jeżdżę na Nokianach WR A3, a wszyscy pozostali posiadacze Nokianów mają WR D3? Zaczynam się zastanawiać czy nie powinienem wymienić na WR D3....

A tak poza tym, ja również bardzo polecam Nokiany - duża pewność jazdy, nawet przy wyższych prędkościach.

Zdrowia!
    Czarek