dokładnie, zasadą tego zawieszenia jest utrzymanie cały czas koła w pozycji pionowej bez względu na obciązenie
dokładnie, zasadą tego zawieszenia jest utrzymanie cały czas koła w pozycji pionowej bez względu na obciązenie
tak jak sqadak pisze jest taka możliwość, regulacji kąta pochylenia koła. Od pewnego czasu jedno z kół miałem pochylone bardziej względem drugiego, nie pomogła wymiana tulei wachliwych ani wahacza górnego, no może trochę ale to dalej nie było to, dopiero przy wymianie tulei na belce, po zdemontowaniu jej okazało się że uchwyty wachaczy górnych które to tam się znajdują(mocowane na 4 imbusy) mają możliwość regulacji, po wprowadzeniu drobnych zmian(mówię drobnych, bo gdy przesuniemy za bardzo to koło może nam wystawać w drugą strone, a możemy to sprawdzić dopiero po zmontowaniu wszystkiego)i złożeniu do kupy koła z tyłu stoją idealnie...
Idąc tym tropem to możemy wyregulować wszystko co nieregulowalne....... Za regulowane uznajemy tylko mimośrody i śruby rzymskie - z zasady. Wszystko inne to po prostu robota na czuja w punktach nie przewidzianych fabrycznie do tego. Ale oczywiście jeżeli ktoś źle coś złoży, albo nadmiernie się zużyło to takie ruchy są wskazane. Ale to trzeba mieć znajomka z geometrią żeby można było pokombinować.
Witam koledzy napiszę w tym temacie bo nie chce zakładać nowego, gdyż mam taki problem koła z tyłu stoją tak / \ i tnie mi opony od wewnątrz już nie nadążam kupować opon, co jest do wymiany ?
najlepiej tuleje w zwrotnicy ( to podstawa - pływająca) łącznik pionowy, wahacz górny poprzeczny ( banan) tuleje przednią i tylna ( pływającą) na wahaczu dolnym
Najlepiej to sprawdz w warsztacie albo stacji kontroli pojazdow. Proste.
Hej.
Sorka za odkopanie tematu, ale mam pytanko (mam ten sam problem, a wszystkie elementy w zawieszeniu wymieniłem) jak u kolegi, który założył temat zakończył się ten problem? Wymiana tulei czy regulacja zawieszenia? jak regulacja to gdzie ona się znajduje? Bo nie chce zdejmować całej belki tylnej na darmo.
Pozdrawiam
zrby dokopac sie do regulacji na mocowaniach bananów musisz i tak odkrecic belke
jeżeli masz wszystko sprawne z tyłu to zostaje tylko regulacja górnych wahaczy znajdują się na górze belki. do regulacji podnieś dupe do góry, koła wek, nic nie luzuj tylko odkręć 4 śruby od belki. Opuści się troche, potem jej w tym pomożesz ciągnąc w dół tak aby wahacze dolne były w jednej linii z belką, takie opuszczenie daje wystarczający dostęp do tych mocowań aby je ustawić. o ile stopni masz zły kąt pochylenia??
Odkręciłem całą belkę, bo mechanik który mi wcześniej zawieszenie robił chyba nie wiedział o tym, że punkt przykręcenia górnego wachacza jest tak ważny, a pozatym śruby na klej wkręcił. Poprawiłem i odrazu widać, że koła są bardziej pionowo. Dzisiaj sobie dokładnie sprawdzę kąty. Dzięki za pomoc