Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem ze sprzęgłem

rudek123456
    Gość

Domyślnie Problem ze sprzęgłem

Witam,
    Jestem nowy na forum.
    Ostatnio zakupiłem Alfę Romeo 156. W alfie jest zamontowane nowe sprzęgło podczas oględzin auta skrzynia biegów jak i sprzęgło chodziło bardzo dobrze podczas delikatnej jak i dynamicznej jazdy. Po przejechaniu ok. 200km u aucie z trudnością wchodzą biegi. Podczas wrzucania wyższego biegu problem jest słabo widoczny lecz przy redukcji widać go najbardziej, aby zredukować bieg należy wyrzucić na luz a następnie delikatnie podnosząc obroty wrzucić niższy bieg. Problem maleje gdy kilka razy przepompuje sprzęgło. Mam wrażenie tak jak by podczas wciśniętego pedału sprzęgła ono nadal było zespolone. W temacie Alf jestem zielony, pilnie potrzebuje pomocy. Znam się trochę na mechanice. Co może być przyczyną? W jaki sposób można to naprawić? Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam jeśli kiedyś był podobny temat ale mam mało czasu na szukanie informacji a auto jest mi bardzo potrzebne.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Uszkodzony bądź zapowietrzony wysprzęglik albo coś z pompą sprzęgła. Nie spada ci ilość płynu hamulcowego ? Nie ma nigdzie wycieków ?

rudek123456
    Gość

Domyślnie

Podczas oglądania auta żadnych wycieków nie było, sprzęgło chodziło dobrze. Jutro z rano zobaczę czy nie ubywa płynu i czy nie pojawiły się jakieś wycieki. Dodam że hamulce pracują bardzo dobrze, nie zauważyłem żadnej różnicy w ich efektywności.

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Bo hamulce a sprzęgło ma rozdzielny układ. Sprzęgło jest tylko zasilane płynem ze zbiorniczka hamulcowego.
    To co piszesz wygląda na zapowietrzony układ lub wyciek. Oglądnij dookoła, jeżeli nie będzie nigdzie wycieków spróbuj odpowietrzyć układ, jak to nie pomoże to trzeba się przyjrzeć pompce sprzęgła.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wador
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD CF2

Domyślnie

witam spróbuj podnieść pedał sprzęgła do góry i poczekaj chwilkę , miałem to samo ale przeważnie z rana jak zadziała to trzeba odpowietrzyć

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

miałem podobnie po wymianie dwumasu sprzęgła i docisku, na ogół jest to wina wysprzęglika, jak był wymieniany albo stary poszedł, na począdku wszystko było ok, po dwóch dniach na zimnym silniku nie mogłem wbić żadnego biegu, trzeba było poczekać aż silnik temperatury nabierze i na miękkim pedale można było jechać, ale i tak łapał od dołu sprzęgła, napewno spróbuj odpowietrzyć ze 2 razy , sprawdz pompke pod sprzęgłem

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 1.9 JTD 136 KM

Domyślnie

Nie zobaczysz wycieku przy skrzyni, bo wysprzeglik jest ukryty przy sprzęgle w środku.
    Możliwe, że sprzęgło zostało zamontowane źle.
    Wady sprzęgła jeżeli wychodzą, zazwyczaj objawiają się w krótkim czasie po montażu.