Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: problem ze sprzęgłem

kubat
    Gość

Domyślnie problem ze sprzęgłem

Witam,
    Mam taki problem z ciężko wydaje mi się chodzącym sprzęgłem.

Jakiś czas temu około 5-6 tys. km temu zmieniłem całe sprzęgło (sprzęgło, docisk, tarcze) oraz olej w skrzyni biegów i po kilku dniach wciskanie sprzęgła stało się uciążliwe więc pojechałem do mechanika, a ten zmienił kolejno 2 przewody od płynu (te co lubią się rozwarstwić) i zmienił siłownik/pompę tą która jest przy pedale. Ta przy sprzęgle podobno jest ok. I jest lepiej ale ciągle mam wrażanie ze ciężko chodzi nawet kolega ost. jechał moim autem i stwierdził ze jest super furka ale z tym sprzęgłem coś by zrobił.

Czy macie jakieś pomysły? Bardzo proszę o odp. bo już sam nie wiem co mam z tym zrobić. Mechanik powiedział, że lepiej nie będzie, a mnie noga boli od wciskania sprzęgła.

przemo27
    Gość

Domyślnie

To dosyć dziwne ,że po wymianie dalej ciężko chodzi. Może to odczucie subiektywne ? Ja mam AR 2,4 JTD i sprzęgło chodziło koszmarnie ( po wymianie lepiej ale jeszcze nie tak jak powinno ) Poprawiło się to po przesmarowaniu miejsca gdzie wychodzi oś do , której mocowana jest dźwignia sterowania sprzęgła ( tą co naciska siłownik ) smarem w silikonowym w sprayu. http://www.spangerum.com:7080/navi?M...OD=1&DRW_NUM=2 nr.16

kubat
    Gość

Domyślnie

Z tego co wiem to część o której piszesz została przesmarowana.
    Możesz mi powiedzieć mnie więcej jak ciężko lub po prostu jak Ci chodzi teraz sprzęgło? Wiem, że może to być trudne do opisania bo nie mamy wspólnego punktu odniesienia. Bo być może jest ok i muszę się przyzwyczaić.

przemo27
    Gość

Domyślnie

Obecnie pracuje lżej niż w nowym oplu Astra 1,7ctdi ciężej niż w vw caddy 2.0 i podobnie jak w f.punto ( benzyna chyba 1.2 ) nieco trudniej wcisnąć niż w f.panda (nowym 1.1) i podobnie jak w renault kangoo 1,5 dci. Wcześniej autentycznie bolała mnie noga od wciskania tego sprzęgła. Wymieniałem pompe , siłownik , sprzęgło kpl. koło 2-mas.
    Jesteś z Kraka (ja również) to można porównać prace sprzęgła w przyszłym tyg. ( wyjeżdżam na weekend) a mieszkam w okolicach Tesco przy Kapelance. Po drodze jest prę stacji paliw gdzie można sie spotkać i obadać sprawę.

kubat
    Gość

Domyślnie

przemo odpisałem Ci na priva a propos spotkania