![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Kwesti przyczyny zerwania paska nie poruszalem. Gwarancji jest tyle ile udzieli producent. Odpowiedzialnosc sprzedawcy za sprzedany towar to inna kwestia i o tym pisalem...a faktem jest ze ciezko bedzie udowodnic ze po 15 miesiecach zawinila wada paska...
Ty nic nie kumasz, kupując samemu pasek i wymieniasz go sam albo gdzieś w jakimś warsztacie to zapomnij o gwarancji i to po roku czasu a nawet wcześniej. Jadąc do warsztatu i tam zkładają pasek i inne duperele(z tego warsztatu) mogą dać gwarancję na to co zrobili przy Twoim aucie i ewentualne reklamacje zgłaszasz do warsztatu a warsztat na pasek lub inne częsci do sklepu i tyle.
Nawet zakładając że uznają gwarancję w sklepie na pasek oddadzą Ci 80zł i co dalej???Lepiej przyjąć części wraz z robotą od warsztatu a nie od sklepu
Ostatnio edytowane przez 75andrew155 ; 17-11-2013 o 23:38
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Tak wracając do producenta paska - w wakacje wymieniałem u siebie rozrząd. Pierwsza wymiana była po większym remoncie silnika, oczywiście wszystko zgodnie ze sztuką - pasek, napinacz, rolki, pompa wody. Przejechałem na tym jakieś 55tkm w niecałe 2 lata. Po wyjęciu paska okazało się że był cały postrzępiony, w wielu miejscach popękany, krótko mówiąc jeszcze kilka chwil i bym robił następny remont. Producent paska - Conti. Mechanik u którego naprawiam samochód pokazywał mi też zerwany pasek rozrządu z Audi A4 po przejechanych bodajże 30tkm - producent tak samo Conti. U siebie założyłem Dayco, co jakiś czas doglądam i mam nadzieję że się nie zerwie.
Witam szanownych kolegów!W sprawie zerwanego paska kolega miałby szanse jedynie wtedy gdyby miał pisemną gwarancję z serwisu,pana Rysia,Tadzia lub Zbysia na wykonaną usługę i części.
Jeśli ktoś udziela takiej gwarancji to zazwyczaj montuje kompletny(!!!)rozrząd zakupiony przez siebie a nie dostarczony przez klienta i poskładany z tych elementow ktore były najtańsze.
Jak wysypie się wahacz sprawa jest prosta-tu ciężko spieprzyć coś przy montażu i przy reklamacji zazwyczaj wystarczy faktura z warsztatu który montował element.
Natomiast na zerwanie się paska wpływ może mieć wiele okoliczności (palenie na popych,zacieranie się wałków rozrządu,niewłaściwe napięcie,niewłaściwy montaż)i koszty naprawy bywają kosmiczne więc wszyscy dopatrują się winy osób trzecich spychając na nich PRAWDOPODOBNĄ odpowiedzialność.
Co więcej, w momencie gdy pasek był kupiony poza warsztatem który zakłada to warsztat może się wypiąć i stwierdzić że pasek był wadliwy a oni usługę wykonali prawidłowo. Najbezpieczniej jest w tedy jeżeli to warsztat który go wymienia dostarcza nowy. Wtedy mają małe pole do manewru i muszą wziąć na siebie odpowiedzialność. Moja żona to przerabiała. Jak po miesiącu strzelił jej pasek rozrządu to warsztat na swój koszt robił remont silnika. Gdyby to nie był pasek od nich to by stwierdzili ze to nie ich wina, a tak to już oni pałowali się z dystrybutorem paska...
- - - Updated - - -
Nie potrzebna jest żadna pisemna gwarancja. Wystarczy faktura na części i usługę. Nie ma takiej praktyki żeby wystawiać jakieś pisemne gwarancje. FV lub rachunek są wystarczająca podstawą do roszczenia uznania gwarancji.
Dokładnie jak kolega napisał, chcemy dochodzić swoich praw za usługę od warsztatu - zlecamy robotę w całości również z częściami po ich stronie. Kombinowanie z zakupem części przez "Pana Miecia kolegi" bo ma taniej a potem zlecanie ich montażu w warsztacie to tylko proszenie się o problemy. Jakość części niestety jest coraz gorsza, i za głupie kilka/kilkanaście % różnicy w cenie nie ma co ryzykować ...
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Koniec z moją byłą 145. Poszła za 500zł do handlarza złomu/handlarza częściami zamiennymi. Szkoda, naprawdę w okresie 2005-2010 dawała mi sporo frajdy.