Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    I tylko dwie kontrolki na żółto
    Blokada kierownicy nie działająca znana bolączka 159 i coś tam jeszcze
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar delli
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 159 SW 2,0 JTDm Alfa Rosso :)

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Blokada kierownicy nie działająca znana bolączka 159 i coś tam jeszcze
    ta druga to: "Awaria systemu zabezpieczenia samochodu. Zaświecenie się lampki sygnalizacyjnej oznacza awarię systemu zabezpieczenia samochodu: w tym przypadku zwrócić się jak najszybciej do ASO Alfa Romeo".

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

co to jest system zabezpieczenia samochodu??

MeatCleaver
    Gość

Domyślnie Ar 159

Witam
    Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość Planowałem zakup passata b6 lecz wpadły mi w oko 159tki ;/ Wiem że pewnie sporo tutaj takich wypisuje ale chciałem się zgłosić o pomoc indywidualnie. Dokładnie rozchodzi się między innymi o ceny tych aut - czy 32k zł za 159 to normalna cena? Model z 2008 roku przebieg 115000. Wszyscy mówią bierz passata, Alfa zaraz ci się sypać zacznie, no jest kilka wyjątków co niby wspomną że to stereotyp, że Alfy wcale nie są takie awaryjne. Chciałem się tutaj poradzić i wysłuchać waszych opinii. Czy po kupnie takiej Alfy będę musiał pogodzić się z wyłożeniem na nią kolejnych i to kolejnych $$?

Pozdro i liczę na pomoc

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał MeatCleaver Zobacz post
    czy 32k zł za 159 to normalna cena? Model z 2008 roku przebieg 115000.
    Sedan/SW? Jakie wyposażenie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Sedan/SW? Jakie wyposażenie?
    Mysle, ze bardziej silnik/wyposazenie. Wersja nadwozia nie ma wiekszego wplywu na cene.

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Nie ma co się słuchać opinii osób,które twierdzą że 159-ka to samochód awaryjny,choć nie mieli z nim pewnie w życiu styczności.. Przeczytaj sobie ten artykuł http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Al...?ticaid=111b19

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    co to jest system zabezpieczenia samochodu??
    Pewnie immobiliser

Użytkownik Maniak resoraków Avatar delli
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    AR 159 SW 2,0 JTDm Alfa Rosso :)

Domyślnie

Chciałem się tutaj poradzić i wysłuchać waszych opinii. Czy po kupnie takiej Alfy będę musiał pogodzić się z wyłożeniem na nią kolejnych i to kolejnych $$?
    Pozdro i liczę na pomoc
    Kilka dobrych rad, odnośnie kupna AR 159.
    1. Szukaj samochodu z pewnego źródła, najlepiej od kogoś z naszego forum, przeglądnij ogłoszenia, tu samochody są opisane, mają udokumentowaną historię (zdjęcia, posty).
    2. Jeśli nikt z forum nie będzie chciał sprzedać 159, poszukaj sprawdzonych komisów, przeszukaj ten wątek i podobne, na pewno coś znajdziesz.
    3. Unikaj tzw. "okazji", czyli samochodów, które są 4-5 tyś tańsze niż inne z tego samego rocznika i o podobnym wyposażeniu.
    4. Nie masz dużo kasy, odpuść sobie wersje typu TI, silniki 2,4 JTDm albo 3,2 V6 - te auta zawsze będą droższe w zakupie i obsłudze.
    5.Spróbuj znaleźć Alfę z silnikiem 1,9 JTDm 120KM, nie ma problemów z klapami wirowymi, można później zrobić mu chiptuning i będzie jeździć jak 1,9 150KM.
    6. Z wydatków po zakupie musisz co najmniej myśleć o wymianie rozrządu, płynów i filtrów oraz zakupie opon, które do Alfy kosztują nawet 2200zł/komplet (rozmiar 225/50R17). Czyli minimum, które musisz dołożyć do AR 159 po zakupie to 3-3,5 tyś PLN.
    A potem to już zostaje jeździć z uśmiechem na twarzy.
    To chyba najważniejsze rzeczy, jak coś zapomniałem, to koledzy dopiszą.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Witam
    Jestem nowy na tym forum i to mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość Planowałem zakup passata b6 lecz wpadły mi w oko 159tki ;/ Wiem że pewnie sporo tutaj takich wypisuje ale chciałem się zgłosić o pomoc indywidualnie. Dokładnie rozchodzi się między innymi o ceny tych aut - czy 32k zł za 159 to normalna cena? Model z 2008 roku przebieg 115000. Wszyscy mówią bierz passata, Alfa zaraz ci się sypać zacznie, no jest kilka wyjątków co niby wspomną że to stereotyp, że Alfy wcale nie są takie awaryjne. Chciałem się tutaj poradzić i wysłuchać waszych opinii. Czy po kupnie takiej Alfy będę musiał pogodzić się z wyłożeniem na nią kolejnych i to kolejnych $$?

Pozdro i liczę na pomoc
    Pytanie czego tak naprawde szukasz. Jak chcesz przestrzeni, cenisz sobie przestronnosc i wielki kufer kosztem bezplciowego nadwozia i oklepanego srodka - bierz paska.
    Alfa to inny segment auta. Nigdy nie zblizy sie do paska pod wzgledem przezstronosci ani wielkosci kufra. Ma za to inne atuty. Jest po prostu piekna. Nietuzinkowa. Poza tym w jej wnetrzu nie wieje nuda jak w pasku. A jesli patrzysz na bezawaryjnosc...hmm...w obu autach jest wielowahacz z przodu. Pada tak samo czesto w alfach i paskach. Jesli chodzi o motorownie. W roczniku ktory szukasz to wyboru nie masz. 1.9 Jtdm. 2.0 tdi to mina jakich malo. No chyba ze trafisz na paska z 1.9 tdi 105 Ps. Powodzenia;-)
    Za alfa przemawia wyposazenie,rocznik i cena. Za ta kase ciezko bedzie znalezc rownie dobrze wyposazonego passata z przebiegiem ponizej 250 tkm.
    Zerknij w ranking Dekry. A zobaczysz ze 159 nie jest wcale bardziej awaryjna od paska.
    Mit tdi prysl na poczatku 2004 roku. Obecnie nie wazne co wybierzesz czy bedzie to pasek,vetra,mercedes,bmw,mazda czy tez alfa musisz liczyc sie z pewnymi bolaczkami auta.
    Gdyby w gestii producentow lezalo produkowanie niezawodnych aut to Mercedes juz dawno byl zbankrutowal. Na samej sprzedazy W123 dlugo by nie pociagneli;-)

Moja rada tak na zakonczenie. Przejedz sie jednym i drugim autem. Nie 5 km tylko dluzsza jazda testowa. Podotykaj, poogladaj. A smiem sadzic ze wybierzesz Alfe.;-)

Pozdrawiam