Sporo dobrego o 10W60 wyczytałem i też takiego używam mimo, że TS to Gulf Racing zagościł i nic między wymianą 9-10 tys. nie bierze. Zima chyba nie taka straszna, tak czy siak zawsze czekam aż się motor zagrzeje.
Alfa Romeo Gtv 98' 1.8 TS & Italjet Dragster 02' 180ccm 2t - ITALIA POWER
Ja wlałem do TS-a Mobila 5W50 peaklife czy jakoś tak. Najbardziej wskazaniem było dla mnie to 50 po literce W bo znaczy że będzie dobrze smarował w wysokich temperaturach. Silnik bez problemu przeżył ganianki na Forzy więc chyba się sprawdziło. Cena normalna jak za syntetyk. Moim skromnym zdaniem nie warto przepłacać za jakiś mega drogi super olej - lepiej wymienić częściej i wlać świeży. A też ważne żeby nie była to jakaś podróbka - bo co ci po butelce po czymś tam jak w środku lotos? To już lepiej wlać normalny MObil.
Akurat lotos ma calkiem niezle olejeco fo mobila to nie wiem jak tam z tym pelnym syntetykiem w tej marce. Specem nie jestem ale slyszalem ze mobil1 to chyba taki oszukany syntetyk (nie wiem dlaczego ale gdzies na forum bylo o tym) po drugie to chyba najczesciej podrabiany olej wiec trzeba uwazac...
Sent from my iPhone
Born to be wild.
Do swoich TSów leję Platinum Orlenu. W 146 dawałem pełny syntetyk. Przejechałem około 160kkm i do dzisiaj nie dolewam od wymiany do wymiany, więc nic złego o nim powiedzieć nie mogę. Do GTV leję półsyntetyki (zresztą w 146 też przejdę na półsyntetyk - wg instrukcji tak jak to robi fajf). Akurat w GTV trochę mi oleju bierze. Przy spokojniej jeździe raczej niewiele, ale przy szybszej i dłuższej (około 150-160km/h) to wychodzi około 200-300ml/1000km. Niby w normie ale dolewać trzeba. W poprzednim silniku w GTV też musiałem dolewać więc dodałem "doktora" do oleju. Olej przestał brać, zrobiło się cicho. Tylko po około 1000km się zatarł... Jaki wpływ na zatarcie miał "doktor" to nie wiem, ale na pewno już go stosować nie będę. Napiszcie ile wasze TSy biorą oleju.
Przepraszam, że zaśmiecę wam trochę ten temat, ale mógłby mi ktoś objaśnić co tak naprawdę te liczby w oleju oznaczają? Może jakiś link do instrukcji dla ignorantów? ;) Wiem, że pierwsza liczba to gęstość (a może się mylę?), a co oznacza liczba po w?
Jeśli komuś to pomoże- ja wg. zaleceń do Astry lałem mobila 5W50 i nie brało nic, silnik nigdy mi się nie zgrzał a katowałem nie raz niemiłosiernie, żeby ta mała oplowska pikawa jakąkolwiek moc na koła dała.
Ja leję do 2.0 TS 10W60 liqui moly i polecam. Jak nie jeździsz ostro to 10W40. Polecam także dodatek MoS2 ze względu na wariator no i panewki.