Jeszcze jest opcja że masz zużyte pierścienie tłokowe albo uszczelniacze zaworowe do wymiany. Jeśli coś źle napisałem to poprawcie moją tezę ; )
Jeszcze jest opcja że masz zużyte pierścienie tłokowe albo uszczelniacze zaworowe do wymiany. Jeśli coś źle napisałem to poprawcie moją tezę ; )
Fakt, to też może być. No ale prawdopodobieństwo jest mniejsze.
Panowie jak z tą przekładką turbo ze zmienną geometrią? Dużo pieprzenia?
albo z przekładką od Opla - mam dobry dostęp. Z tego co wyczytałem w necie moja turbina to: GT1544H, podobno Ople 1.7/2.0 mają takie same - prawda to? Mocowania takie same?
W najgorszym wypadku masz obie rzeczy na raz. Według mnie nie opłaca Ci się ładować już kasy w ten silnik.
E tam, gadanie, na razie nie wiadomo co jest tak naprawdę grane więc nie rozstrzygajmy. Najpierw konkretna diagnoza a później liczenie kosztów i analizy. Zresztą ja nie wyobrażam sicie np. kupić inny silnik i bez sprawdzania/rozbiórki/przejrzenia włożyć go do samochodu. sama robocizna już kosztuje, a w kilkunasto letnim silniku zawsze coś będzie do wymiany. można się pozostawiac co może być przyczyną ale poczekajmy aż Jacek porządnie zdiagnozuje belle.
Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
Chętnie pomogę
Szczegóły:
http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105
w tę diagnozę o pierścieniach trochę mi się wierzyć nie chce... Sprawdzone przez odmę - pachnie mi to trochę Kaszmirowskim, no ale może tak się da... Ja nie wiem, wiem, że sprawdzenie kompresji będzie dokładniejsze.
Jeśli faktycznie okaże się, że to jest do remontu, to albo ją sprzedam, albo będę szukać 115km dawcy.
Kolega z Gdańska wlasnie napisal mi o jego alfie 156, 2.4. 80% mechanikow powiedzialo mu to samo co mi - silnik na wymiane. Sprzedal ja za 2k. Kupujacy wymienil turbo i wszystko dziala. Nagle przestala palic olej, zaczela jechac i wszystko jest ok. Magia?
Wysłane z mojego GT-S5660 za pomocą Tapatalk 4
Magia
Szkoda, że flusha nie zalał, to zwykle zmniejsza branie przez pierścienie odrobinkę. Ale nic to. 5W40 ma zwykle większe predyspozycje do ściekania przez uszczelniacze zaworowe (zachowuje lepkość taką jak w wyższej temp. i więcej go spływa), ale wtedy masz niebieską chmurę po odpaleniu rano a potem nie. Moim zdaniem - turbo sprawdź, przecież sprawdzenie jest relatywnie proste i niskokosztowe, tak samo jak naprawa tej turbiny (proste turbo bez zmiennej geo itp), porównując z grzebaniem przy silniku itp. Kolega sam turbo wymontował ze 115 KM, dał do wyważenia, sam zamontował zestaw naprawczy, wyniosło go chyba 400 zł cała operacja? Nie pamiętam dokładnie![]()
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Do 105km jtd gdzie regulacja luzów zaworowych jest na płytkach instrukcja mówi 10w, w późniejszy 115km na hydroregulatorach zalecany jest 5w. Tak gwoli sprostowania bo sam tego szukałem.