Sprawdziłem sztangę i zmienia swoje położenie po przekręceniu kluczyka na zapłon, po odpaleniu silnika nie zmienia. Tak ma być?
Edit:
Dodam, że sprawdzałem czy nie wydobywają się spaliny pod podwoziem mocno gazując i kolega nic nie widział.
Sprawdziłem sztangę i zmienia swoje położenie po przekręceniu kluczyka na zapłon, po odpaleniu silnika nie zmienia. Tak ma być?
Edit:
Dodam, że sprawdzałem czy nie wydobywają się spaliny pod podwoziem mocno gazując i kolega nic nie widział.
Ostatnio edytowane przez bananek1726 ; 10-12-2013 o 15:35
Przy dodawaniu gazu ma zmieniać położenie
Chwyć za przewody pomimędzy IC-kolektore i zoacz czy robią się twarde. Jeżeli słychać świst to koniecznie sprawdź wszystkie przewody od turbo czy gdzieś nie ma dziury.
A czy nie jest tak że jak się przekręci kluczyk to zawór overboost ustawia geometrię na minialną wydajność po czym przy obciążeniu i większym zapotrzeowaniu na powietrze otwiera i wtedy dostajemy więcej powietrza? No i czy przegazowując na postoju też będzie zmieniało położenie sztangi?
Ostatnio edytowane przez krzyzie ; 10-12-2013 o 20:31
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Właśnie najgorzej, że nie mam czasu przez 1,5 tygodnia ani też miejsca żeby posiedzieć przy tym. Do mechanika też nie zawiozę bo potrzebuję codziennie. Spróbuję jutro posprawdzać te przewody. Mogę gdzieś zobaczyć gdzie dokładnie są te przewody? Czy jeśli gdzieś jest dziura na przewodach od turbo to jest to niebezpieczne?
Górny przewód masz dostępny od góry - wchodzi w kolektor ssący jednym końce - drugi koniec idzie do IC, dolny masz dostęp od spodu wchodzi w turbinę z jednej strony i do IC z drugiej strony.
Za długo z dziurą bym nie jeździł zła mieszanka za dużo paliwa za mało powietrza - napewno nie jest to zdrowe dla silnika.
Możesz w sumie sprawdzić czy masz dziurę w dolocie jak mocno przyspieszysz - jak duża czarna chmura za tobą to coś nie tak z dolotem.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Te przewody powinny się zrobić twarde chwile po odpaleniu silnika?
Przewody robią się twarde po dodaniu gazu - czuć to wyraźnie. Na wolnych raczej są miekkie.
Bo to są najprawdopodoniej przewody od zasilania nagrzewnicy i nie mają nic wspólnego z przewodami powietrza doładowanego..
Przewód powyżej musi robić się twardy (jeżeli dorze widzę)- od powstającego ciśnienia wytwarzanego przez turbo.
Ten który zaznaczyłem na zielono i to jest górny przewód między intercoolerem a kolektorem ssącym:
![]()
W koncu turbo powie pa pa, a swoja droga olen z sadza bedzie walil dziura