Strona 12 z 32 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Witam,
    W mojej Belli coś huczy podczas jazdy w prawym kole.. Czy to łożysko ?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pucek-159 Zobacz post
    Witam,
    W mojej Belli coś huczy podczas jazdy w prawym kole.. Czy to łożysko ?

Albo opona albo łożysko

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie już nie wiem co może stukać

Witam, wymieniłem dwa przednie amorki wraz z poduszkami gornymi obydwa łączniki stabilizatora i wahacze górne i dolne. Stuka dalej jak stukało Taki głuchy stuk zazwyczaj podczas niezaszybkiej jazdy na wprost. Gumy stabilizatora sztywne, że nie da się ich obrócić. Podczas ruchu kierownicą nic nie stuka. Osłona pod silnikiem przykręcona, nadkola też, maska nie lata. Półosie bez luzów. A stuka dalej z lewej strony z przodu. Co jest grane już nie wiem.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie

Cytat Napisał xdj1 Zobacz post
    Witam, wymieniłem dwa przednie amorki wraz z poduszkami gornymi obydwa łączniki stabilizatora i wahacze górne i dolne. Stuka dalej jak stukało Taki głuchy stuk zazwyczaj podczas niezaszybkiej jazdy na wprost. Gumy stabilizatora sztywne, że nie da się ich obrócić. Podczas ruchu kierownicą nic nie stuka. Osłona pod silnikiem przykręcona, nadkola też, maska nie lata. Półosie bez luzów. A stuka dalej z lewej strony z przodu. Co jest grane już nie wiem.
    ??? - wczoraj wymieniłem dwie końcówki drążków kierowniczych (drążki wew. bez luzu), dziś zrobiłem geometrię i zbieżność I STUKA DALEJ

Użytkownik Świeżak Avatar marcopologne
    Auto
    Alfa Romeo Brera&Stelvio

Domyślnie

Zagadka odnosnie przyczyny dzwiekow zostala rozwiazana. Zajelo mi to kilka miesiecy. Nie pomogla wymiana kola pasowego walu i piasty kola. Firma od skrzyni automatycznych stwierdzila ze jest ona w bdb stanie. Okazalo sie ze wadliwa byla polos prawa. Wymiana na nowa usunela dzwieki podczs jazdy i postoju (polos przebnosila wibracje silnika). Teraz jest idealnie!
    Alfa w trakcie produkcji wymienila dostawce polosi, widocznie problem dotyczyl wiekszej ilosci aut z automatem.
    Jesli macie podobny problem to wymina powinna pomoc.
    Powodzenia

Cytat Napisał marcopologne Zobacz post
    Koledzy,

prosze Was o pomoc w ustaleniu przyczyny dziwnych dzwiekow w mojej AR159 1,9 16V JTDm, q-tronic. Czytalem posty na forum i nie dopasowalem zadnego do moich objawow.

Ogolenie przy ruszaniu, przyspieszaniu, jezdzie ze stala predkoscia w okolicy fotela pasazera slychac gluchy dzwiek ktory wraz z predkoscia sie nasila (jeden z mechanikow okreslil go jako "gruchanie golebia " ). Kiedy pusci sie gaz badz samochod sie toczy na biegu N dzwiek znika. Nie wystepuje on "na zimno" tylko aktywuje sie po przejechaniu kilku kilometrow.
    Bylem z tym problemem w 3 serwisach (w tym 1 ASO) i zaden z nich nie byl pewien jaka jest ich przyczyna. Podejrzenia padaly na: lozysko polosi prawej (choc nie trzesie sie kierownica przy przyspieszaniu), lozysko piasty kola prawego (nie grzeje sie kolo, nie huczy przy skrecaniu), skrzynie biegow (to dla mnie czarna magia). Jednak zaden z mechanikow nie byl tego pewien co sie dzieje, najpierw chcieli wymienic czesci na nowe bez gwarancji ze dzwieki znikna (oznacza to, ze najpierw musialbym zainwestowac 700-1500 PLN "w ciemno"), opcji skrzyni nie wycenialem. Doradzali wiec, zeby jezdzic az objawy sie nasila. Tak sie teraz stalo. Pod linkiem http://www.youtube.com/watch?v=Jvn_2...ature=youtu.be zamiescilem nagranie, moze ktorys z Was moglby mi pomoc w identyfikacji przyczyny halasow.
    Z gory dziekuje za pomoc

M

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Witam. Nadeszła zima a wraz z nią niskie temperatury i ponownie jak rok temu pojawiły się dziwne stuki przedniej szyby. Tylko od strony pasażera, tak jakby dolny róg szyby. Miał ktoś podobny problem. Piszę problem, bo to naprawdę denerwujące. Samochód salon PL bez przygód.

Użytkownik Embrion Avatar budyniek
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał budyniek Zobacz post
    Wielkie podziękowania dla panów z serwisu IRBIS.
    Przy okazji podwożenia kolegi do serwisu jeden z panów zgodził się namierzyć tajemniczy dźwięk. Jak to stwierdził podczas jazdy "jakaś blaszka".
    Jak zaparkowaliśmy podszedł do lewego koła, przyłożył z pięści w koło i cisza.. potem w prawo i.. wyraźny dźwięk blachy, która wchodzi w wibracje.

Osłona tarczy z prawej strony. Niestety nie było wolnego już dziś podnośnika, tak więc w tygodniu "wyprostujemy" blachę i dam znać.
    Pozdrawiam,
    Krzysiek.
    Osłona tarczy była ślepym zaułkiem. Przyczyną były łożyska na skrzyni. Szczegóły pod tematem http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1325662

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Co może delikatnie i jednostajnie „brzęczeć” tylko przy wciśniętym pedale gazu (przy jeździe)? Niezależnie od obrotów, niezależnie od skrętu. Zdejmuję nogę z gazu i przestaje.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Wszystko... musisz wiecej cos powiedziec. Skad ten dzwiek, jakie to brzeczenie?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Źródło dźwięku – lewa strona, komora silnika, raczej gdzieś bliżej wierzchu niż gdzieś głęboko, jest wrażenie, że brzęczy gdzieś niemal pod maską, na wysokości konsoli. To oczywiście może być złudzenie, bo ciężko mi powiedzieć, czy się nie przenosi z innego miejsca przez nawiewy...
    Jednostajne brzęczenie typu rezonujący element obudowy komputera lub brzęczący wiatrak (taki, który po strzeleniu w obudowę się ucisza). Pojawia się podczas jazdy przy wciskaniu gazu, po zdjęciu nogi z gazu znika. Nie zmienia się w zależności od obrotów/przełożenia.