Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Temat: Alfa Romeo Mito 1,4 155 KM Pomóżcie niedoświadczonej

Użytkownik Embrion
    Auto
    planowany Alfa Romeo Mito

Domyślnie

Wiem, że nie chcecie mnie zniechęcić do Mito, bo to przecież forum Alfy. Wiem też, że znacie się na tych samochodach i jeśli piszecie jakie są dobre i mniej dobre strony użytkowania, to na pewno ma to pokrycie w rzeczywistości. Tym samym sprowadzacie mnie na ziemię za co najbardziej wdzięczny jest wam mój mąż, bo jak się przy czymś uprę to trudno coś zmienić, a on musi szukać czegoś czego nie ma na rynku. Ja oczywiście też wam za to dziękuję, bo zaczęłam realnie oceniać sytuacje.
    Reasumując doszło więc do tego: z Mito nie rezygnuję zupełnie i jeśli się coś trafi w moich dalszych poszukiwaniach to na pewno będzie moje. Jeżeli jednak w międzyczasie znajdę coś innego np Grande Punto bo też mi się podoba to zrezygnuję z bycia upartym osłem. Dodatkowo byłam wczoraj w salonie Renault i wynegocjowałam duży upust na nowe Clio z 2013 r. a ono też mi się podobało, choć tu silniczek słaby. Jestem przyzwyczajona do szybkiej jazdy i dobrego przyspieszenia po dotychczasowych samochodach jakimi jeździłam, ale to miało być przecież autko miejskie, a na trasy i wakacje i tak zawsze zabieram BMW - tu dopiero są wydatki.
    Chcę wam wszystkim podziękować za porady, ale zaznaczam, że nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa i jeśli znajdę fajnego Miciaka w dobrej cenie to i tak go kupie (bez względu na dalsze koszty użytkowania), a was poproszę o radę i będę tu stałym bywalcem. Jeśli jednak skończy się na jakimś innym aucie to raz na jakiś czas wpadnę tu pooglądać wasze Belle i delektować się ich widokiem.

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

Powodzenia w poszukiwaniu wbrew pozorom to żmudny i czasochłonny proces.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomas1907
    Mieszka w
    Ornontowice
    Auto
    BMW 320d, Giulietta

Domyślnie

mito 155KM to bardzo dobry motor do gazu, jest to zwykła fiatowska 1.4 T-jet, warianty 120 i 155 km. w abarthie wystepowała jeszcze wersja 180 KM miał turbo Garret. czesci tanie gaz tani. co innego Multi Air - tego nie znam.

A ta cena za tą 120 to jakaś porażka z całym szacunkiem do alfy Mito nie jest tyle warta. gość zapłacił za samochód 59 tyś w 2009. a teraz woła po 4 latach 41 tyś. Dobry żart.
    Cytat Napisał sztandar Zobacz post
    No niestety jeśli szkoda Ci na paliwo to też jestem zdania, że albo powinnaś szukać czegoś w innej marce bardziej oszczędnego, albo w MiTo junior a na pewno nie celować w prawie najmocniejszą wersję silnikową. To nie jest tani samochód w utrzymaniu Swoje pali, części, olej, opony wszystko jest droższe niż w kilku innych popularnych markach. Tu raczej nikomu nie chodzi o to żeby Cię zniechęcić bo MiTo to fajny samochód i daje dużo radości z użytkowania tylko miej świadomość, że utrzymanie kosztuje i jak chcesz samochód oszczędny to raczej nie ta wersja/model bo tu o oszczędzaniu zapomnij. Opowieści o 7 litrach możesz między bajki włożyć po mieście trzeba się liczyć z 10/11 litrami minimum i to jest realne spalanie przynajmniej u mnie przy normalnej jeździe. Z ciekawości na tym forum czytałem o gazowaniu MiTo to większość użytkowników, która gazowała wersje poniżej 100KM i wersje z silnikiem 120KM werrsją 155KM nikt się nie chwalił, więc jak już się zdecydujesz i zagazujesz to napisz jak to się sprawuje na pewno ktoś skorzysta.
    Alfa to śmiertelna choroba przenoszona drogą wzrokową

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Strasznie drogie w takim razie te Miciaki w IT.
    Na belgijskich stronach można poszukać co najmniej kilka ciekawych w okolicach 7,5k€, co oczywiście uwzględniając koszty sprowadzenia i opłaty przekracza 30kPLN.

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Kasa przy dupie jest? Czy to tylko pobożne życzenia?

Przechodząc do konkretów - 3 dychy nie stykną, nawet gdybym miał się zadowolić samą przejażdżką i zerowym zarobkiem.
    W mojej ulubionej dziupli aktualnie stoi 8 Miciaków - najtańsza to czerwona 1.3JTDm Distinctive PP z 2009 roku z przebiegiem 96kkm - cena 9800E, następna w kolejności to biała 1.4 69CV z 2013 roku za 12kE, taka, która by Ci przypasiła (może poza kolorem - niebieski) kosztuje 15kE.

Szybki rzut oka na mobila:
    http://www.mobile.de/pl/kategoria/sa...001,mlx:100000
    Konkluzja - do 6kE (żeby się zamknąć w 30kpln ze sprowadzeniem i rejestracją to max. prajs) - dobrze jest, jeżeli auto jest w całości, o stawianiu warunków co do koloru, silnika, małego przebiegu i wyposażenia nie ma w ogóle co mówić.

I jeszcze jedno, ale tu mogę się mylić, bo nie zgłębiałem tego tematu - ile kosztuje dobra instalacja LPG do TJeta?

Tak bejbe wygląda rzeczywistość.