Strona 61 z 247 PierwszyPierwszy ... 11515253545556575859606162636465666768697071111161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 601 do 610 z 2461

Temat: Wspomaganie - wielki problem !!!

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9JTDM

Domyślnie

Jeżeli chodzi o to jak wymienić i przepłukać to ja to zrobiłem tak.
    Przyda się przy tym pomoc drugiej osoby i w moim przypadku trzy litry płynu do wspomagania.
    Do zbiorniczka od spodu wchodzą dwa przewody. Zasilający i powrotny.
    Zasilający jest niżej i ma większą średnicę. Powrotny jestwyżej i ma mniejszą średnicę.
    Najpierw pozbywamy się płynu ze starego zbiorniczka odsysając go.
    Potem odłączamy oba przewody i wyciągamy zbiornik.
    Przewód powrotny wyciągamy po za obrys komory silnika do pustej bańki na stary płyn.
    Idąc palcem po przewodzie można natrafić na mocowanie tego przewodu w komorze i odpiąć żeby go wyciągnąć.
    W nowym zbiorniczku zakładamy zaślepkę (powinna być założona w nowym) na króciec powrotny i podłączamy przewód zasilający do zbiorniczka.
    Zalewamy do nowego zbiorniczka płyn i otwieramy pozostałe butelki żeby można było uzupełniać go na bieżąco.
    Kolega odpala furę i pompa zasysa płyn ze zbiorniczka jednocześnie wydalając stary do pustej bańki a my w międzyczasie dolwamy nowy płyn żeby pompa nie pracowała na sucho. Jak widzimy, że płyn który leci do zbiorniczka jest już czysty i nowy to kolega gasi auto.
    Zakręcamy zbiorniczek i ustawiamy go pod takim kontem, żeby płyn ze środka nie uciekał po zdjęciu zaślepki z króćca.
    Podłączmy przewód do króćca. Przykręcamy zbiorniczek, uzupełniamy płyn żeby był poziom i tyle..

Mam nadzieje, że chociaż troszkę przybliżyłem jak to zrobić. Sorry, że bez fotostory ale robiłem jakiś czas temu i nie byłem przygotowany.
    Cała operacja trwała ok 20 minut.
    Zbiorniczek kosztował stówe z małym haczykiem + Płyn chyba 20 zyla za liter.

Pozdro.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

siema,
    zauważyłem przy kupnie auta ze przy zbiorniku bylo wszystko lekko "upocone", sprzedawca nie miał zielonego pojecia dlaczego, dodatkowo zacząłem analizowac temat i wygląda na to że płyn mi bulgocze w zbiorniku, po odpaleniu auta, słychać własnie gumowanie, a przy maksymalnym skrecie kół dochodzą dodatkowe dzwieki typu "bzzzz bzzzzz". Rozumiem ze nadszedł czas na zmiane zbiornika i wymiane płynu... dodam tylko ze to gumowanie odczuwalne jest przy b. niskiej predkosci lub przy kreceniu na postoju, podczas jazdy brak tego dzwieku.
    dodam ze na zbiorniku nie ma zadnej informacji co do roku produkcji, ale na skali w korku jest 06 co by sugerowało date prod. samochodu. wiec wyglada na to ze zbiorniczek jest od poczatku... zakupie zbiorniczek i płyn (czerwony) i zabawie sie w mechanika. dam znac czy mi pomogło. macie moze jakas konkretna stronke, na której mozna zakupic i zbiorniczej i płyn ?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał wrobel Zobacz post
    zbiorniczej
    ASO

Cytat Napisał wrobel Zobacz post
    płyn
    Normalny sklep motoryzacyjny. Nie jest drogi. Ja całość robiłem w ASO i cena tutelli jakoś mnie nie zabiła...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

wlasnie chcialem wszystko w jednym miejscu, najlepiej przez neta, z dostawa do domu no nic najwyzej zamowie komplet w ASO.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

zbiorniczek wymieniony, płyn wymieniony i musze przyznac ze wspomaganie chodzi co najmniej o 30% lżej, oraz brak "gumowania"

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Dziś i mnie to dopadło jechałem sobie aż tu nagle buczenie/wycie/piszczenie i kierownica ciężko chodzi - myślę nom nic prosto do ASO na wymianę zbiorniczka Ciekawiło mnie tylko co oni by zaproponowali? Pompę, maglownicę... ale zjechałem na parking i kręcę fajerą do oporu w prawo i w lewo - wycie ustępowało w skrajnych położeniach. Wyłączyłem autko przy max skręconych kolach i po włączeniu wszystko wróciło do porządku. Ne zmienia to faktu, ze czeka mnie wymiana zbiorniczka i płynu. Zbiorniczek wiadomo w ASO. Natomiast mam pytanko co do płynu wolę zostać przy czerwony/brązowym ala coca-cola więc nie będę płukał układu rozumiem, ze w takim przypadku na wymianę wystarczą 2 butelki na dolewkę 1 ale czy lać oryginał TUTELA GI/E bo on do tanich nie należy czy polecacie jakoś inny i czy ewentualnie na dolewkę można mieszać oryginał z innym?
    Bo w życiu liczą się szybkie kobiety i piękne samochody...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja bym zalal tutele i tak tez zrobilem ale mozesz lac wszystko co sie nazywa DEXTRON III

Użytkownik Świeżak Avatar thunderbird
    Mieszka w
    Okolice Zamościa / Tarnobrzeg
    Auto
    AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio

Domyślnie

Panowie,

Moje wspomaganie pracuje nienagannie. Niestety męczy mnie fakt, ze jest dosc glosne. Dzwiek pracujacej pompy przypomina takie ciche bzyczenie o dosc wysokiej czestotliwosci. Jako, ze uzytkuje auto z 2010 roku, to odpada problem wadliwego zbiorniczka.
    Wg Panów z ASO nawet z nowym zbiorniczkiem jest coś nie tak i potrafią to naprawić. Zajmuje im to podobno 2,5godzinuy i kasują 250PLN. Czy ktoś z Panów wie o jaką przeróbkę chodzi?

Pozdrawiam
    "...Alfa 159, the fact that you're breathing doesn't mean you're alive..."
    BMW G01 LCI M40i 360PS/AR Stelvio 2,0 Multiair 200PS (2019-...)/Lexus IS200t 245PS (2016-2019) / AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS @206PS/420Nm Nero Carbonio (2011-2016) / AR 156 Sedan 2,4JTD CF3 140PS Nero fuoco (2008-2011)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Ja jestem już po wymianie zbiorniczka i oryg. płynu. Wspomagania działa płynniej i ciszej.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał barteczko Zobacz post
    Wg Panów z ASO nawet z nowym zbiorniczkiem jest coś nie tak i potrafią to naprawić. Zajmuje im to podobno 2,5godzinuy i kasują 250PLN. Czy ktoś z Panów wie o jaką przeróbkę chodzi?
    Ja przy wymianie w ASO od magików dowiedziałem się, że w nowym zbiorniczku jest inny układ kanalików do odprowadzania płynu. Nom ale skoro każdy wymienia na nowy i jest ok to co oni niby mieli by tam poprawiać? Pytanie czy to na 100% wina zbiorniczka? Może to np. pompka.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Namysłów
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDM 16V 2006r.

Domyślnie

Ja też wymieniłem zbiorniczek i płyn, wspomaganie chodzi lekko ale efekt gumowania niestety nie ustąpił, nie wiem czy to wina magla czy pompki? ręce opadają.