Czy tuleja dolnego wahacze może skrzypieć? Czy tylko górny skrzypi?
Czy tuleja dolnego wahacze może skrzypieć? Czy tylko górny skrzypi?
Te tuleje można wymienić bez ściągania wahacza. Trzeba odkręcić śruby mocujące. Rozciąć starą tuleje kątówką. Oczywiście trzeba to robić z wyczuciem, żeby nie uszkodzić wahacza. Starą zbić, nową nabić , skręcić i poi sprawie.
Pozdrawiam
Ok dzięki![]()
no i tu sie nie zgodze bo u mnie w gornych skrzypialy tuleje jak stary tapczan,a sworznie byly cacy
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
jak skręcam mocno tzn. cały obrót kierownicą to słychać taki dziwny odgłos jakby coś obcierało,szurało. Na przeglądzie w lipcu już mi wskazywali że guma się rozwulkanizowała. jak jest zimno to słychać. wymienię samą poduszkę bo reszta jest ok. przy okazji wymienię też łączniki stabilizatora i klocki przód tył.
wiec pewnie z 1000 poleci:/
Ostatnio edytowane przez bami159 ; 20-01-2014 o 12:11
Ja zmienialem dolny lewy wahacz na TRW rok temu (45tys km temu), w piatek bylem ustawic zbieznosc (bo scielo letnie opony od srodka i lekko sciaga w prawo), ale okazalo sie ze wlasnie w tym wymieniomym wahaczu w tylnej tulei guma sie rozwarstwia przy ruchach kolem, a w prawej tulei jest peknieta.
Doradzili by wymienic obie tuleje, koszt to 82zl (41zl/szt) + robocizna 110zl/strona + kompletna geometria 150zl = 450zl.
Dodam ze zadnych slyszalnych objawow nie ma, czy za podkreslone wyzej objawy moga byc odpowiedzialne te tuleje, czy zostawic to narazie i zrobic sama zmieznosc/geometrie?? Wole wydac 100zl na zbieznosc niz 450zl na calosc, ale jesli to nic nie da i trzeba to pojde na calosc.