Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Temat: Komunikat olejowy - niewystarczające ciśnienie

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pilzner Zobacz post
    Jeszcze raz. Przyszły mrozy i zaczęło wywalać taki komunikat. Olej był Castrol Magnatec 5W-40 i zdecydowałem się wymienić na dedykowaną Selenię StAR 5W-40 P.E. Niestety jest to samo. Przy zimnym silniku, na silnym mrozie nadal wywala komunikat za pierwszym razem. Wystarczy zgasić auto po pojawieniu się tego komunikatu, uruchomić jeszcze raz nadal zimny silnik i już jest normalnie.
    czujnik cisnienia oleju zaniża mierzone ciśnienie przy rozruchu ( w zadanych ma 1.0 bar przy 750 rpm), jeśli nie trzyma normy to wali komunikatem. Taki komunikat otrzymuje sie przy JTDM przy zdławieniu silnika tj. niska prędkość obrotowa = niskim ciśnieniem oleju a to z kolei jest wyświetlane na kompie. Na miejscu kolegi wkręcał bym manometr w magistrale olejową i spawdził ciśnienie oleju przy rozruch

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

31 postów i autor wątku stare się usprawiedliwić swój samochód że nic się nie dzieje, a co rozsądniejsi zwracają uwagę, że w innych 159 taki problem podczas rozruchu nie występuje, co sugeruje jednak problem z pompą oleju, czujnikiem ciśnienia lub inny i trzeba przynajmniej sprawdzić ciśnienie oleju oraz porównać to ciśnienie do nominalnego. JA przychylam się do postu kolegi powyżej. Manometer w dłoń i mierzymy. Mróz mrozem, olej gęstnieje, ale ja bym dla spokoju sumienia sprawdził to ciśnienie na początek przynajmniej w FES/MES (z tego co pamiętam to jest tam taka możliwość).

criss
    Gość

Domyślnie

jahu ale MES chyba nie podaje wartości ciśnienia oleju tylko można zaznaczyć kontrole ciśnienia oleju (po jego zaznaczeniu -engine oil - normal )

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Masz rację. Mój błąd, chyba w samochodzie innej marki widziałem w ECU możliwość podglądu ciśnienia oleju.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Konstancin-Jeziorna
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Przy najbliższej okazji zlecę to mechanikowi, bo dzisiaj po kilkudniowym postoju na mrozie komunikat pojawił się trzy razy! Tzn. wyświetlił się zaraz po rozruchu emitując sygnał akustyczny, zgasł... znowu się wyświetlił i znowu zaraz zgasł i wyświetlił się po raz trzeci, zgasł i dalej było już normalnie...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Stallo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    1.75 TBi 200KM SW White

Domyślnie

A u mnie dziś rano obyło się bez komunikatu. Dodam, że w sobotę auto stało w ciepłym miejscu i oczywiście przy uruchomieniu obyło się bez żadnych komunikatów, w niedzielę po całym dniu stania na zewnątrz pojawił się przy uruchomieniu auta

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Czytuje forum opla i w temacie insygnii często ten problem jest poruszany.Podobno jest to wina wadliwego złącza czujnika ciśnienia oleju.Była na to nawet akcja serwisowa.Sporo użytkowników pisze,że po prostu jeżdża tak przez zimę,a gdy robi się cieplej,problem znika.Tak czy siak,jakiś trop to jest.

Użytkownik Embrion Avatar rafal488
    Mieszka w
    okolice Krakowa
    Auto
    Była Ibiza 6L0 jest Opel Insignia 2.0 160 KM 2009

Domyślnie

Witam
    Jestem posiadaczem od niedawna Insignii 2009 2.0 160 KM CDTI od jakiś dwóch tygodni gdy temp spadnie poniżej 0 pojawia się komunikat:, ,, NISKIE CIŚNIENIE OLEJU. NATYCHMIAST WYŁĄCZ SILNIK,,. Byłem z tym w ASO i dowiedziałem się to co napisali koledzy powyżej czyli : ,, Olej przy ujemnej temp zmienia swoją gęstość... czujnik zbyt szybko szczytuje wartości i dlatego taka sytuacja ma miejsce,, Zostałem uspokojony że ten typ tak ma.
    Dodam że komunikat znika po wyłączeniu i ponownym włączeniu silnika i nie pojawia się podczas jazdy.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał rafal488 Zobacz post
    Zostałem uspokojony że ten typ tak ma.
    Mam auto już ponad 1.5 roku i nigdy ten komunikat podczas rozruchu się nie pojawił. A na wschodzie w zimie temperatury o poranku bywało, że przekraczały -20. Przejechałem już 3 różne oleje - Castrol Edge, Gulf i Millers. Więc moim zdaniem ten typ tak nie ma Coś nie działa tak jak powinno.
    Opinia ASO nie jest dla mnie zawsze wiarygodna.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 28-01-2014 o 10:24
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion Avatar rafal488
    Mieszka w
    okolice Krakowa
    Auto
    Była Ibiza 6L0 jest Opel Insignia 2.0 160 KM 2009

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Więc moim zdaniem ten typ tak nie ma Coś nie działa tak jak powinno.
    Opinia ASO nie jest dla mnie zawsze wiarygodna.
    Kolego magil ja pisałem o Oplu Insignia którym aktualnie pomykam... i spotkałem się już z kilkoma przypadkami takiego komunikatu w oplach...