Czy do ESP/VDC posiadasz jakaś osobną kontrolkę przy zegarach, prawdopodobnie przy samym brzegu po lewej stronie? Ja po zakupie samochodu zastanawiałem się czy posiadam taki system ale przez te prawie 3 lata jakoś tego nie nie wyczułem ani też nie miałem jakieś potrzeby żeby zgłębiać się w ten temat. Mogę dodać że łącząc się przez MES wybieram wersję 5.7 przy której jest napis TC / VDC o ile dobrze pamiętam.
ASR działa świetnie a zimą jego działanie szczególnie można odczuć![]()
Do VDC jak dobrze pamiętam jest pomarańczowa kontrolka takie niby kółko z jakimś symbolem w środku. Mieści się na środku tarczy prędkościomierza
Ta pomiędzy tarczami miga podczas działania ASR przy buksowaniu kół.
Mam. To ta ikonka z wykrzyknikiem
Zobaczymy po czym ciecieszek stwierdził ze ma ESP u siebie i rozjaśni jakoś sytuację.
Małe sprostowanie tego co zostało napisane.
TCS/ASR to systemy kontroli trakcji,
VDC to system kontroli trajektorii (popularnie zwany ESP).
Pomimo starań, nie udało mi się dotrzeć do tego czym się różni TCS od ASR. W teorii systemy TC (Traction Control) jedynie ograniczają obroty silnika przy zerwaniu przyczepności, podczas gdy ASR (Acceleration Slip Regulation) przyhamowuje buksujące koło. W praktyce wyczytałem gdzieś u źródła, że TCS w 166 również pełni funkcję przyhamowania koła, możliwe że po prostu zmieniono nazwę gdy określenie ASR zostało spopularyzowane.
Przyhamowanie koła to bardzo pomocna rzecz, ponieważ dzięki temu można przenieść moment obrotowy na drugie koło i wykorzystać jego przyczepność (zgodnie z zasadą działania mechanizmu różnicowego). Z tego powodu zalecane jest wręcz dodanie gazu przy próbie ruszenia na śliskiej nawierzchni, żeby wykorzystać możliwości systemu.
W nowszych Alfach występuje system eQ2 (elektroniczna szpera), który działa na tej samej zasadzie co ASR, ale przy wyższych prędkościach, wykorzystując informacje z centralki ESP.
VDC chyba został dołożony jako opcja podczas "liftingu" w 2001 roku. Zamontowanie go w aucie pozbawionym VDC jest albo niemożliwe, albo mocno skomplikowane i nieopłacalne.
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
Dzięki za świetne wytłumaczenie, na pewno przyda się również innym użytkownikom :]
Też mam u siebie VDC i moja jest z 2002r. I czuć działanie, szczególnie w zime. Wchodząć w zakręt gdy koła zaczynają sie uślizgiwać czuć że system zaczyna przyhamowywać koła i prostuje samochód.