Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Temat: Montaż webasto

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    No tak
    A ten podgrzewacz to co to?
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...utomatyka.html ludzie mega sobie chwala. ja juz mam zalozony jeszcze elektryka mi zostala.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Do samego podgrzewacza Thermo top nie wystarczy dokupić tylko sterownika GSM jak pisał kolega wcześniej.
    Do tego potrzeba jeszcze: pompki wody, ogarnięcia tematu nadmuchu etc.
    Samo zamontowanie owszem włączy piec ale po chwili nastąpi przegrzanie i piec odetnie paliwo. Po 3 takich próbach nastąpi zablokowanie pieca.
    Są sposoby i na forum jest mnóstwo informacji. Polecam jednak zapoznać się z tą stronką : http://ogrzewaniepostojowe.net.pl/instalacja.php
    Sam jestem na etapie prac przy swoim piecu. Będzie sterowany zwykłym sterownikiem 12v z allegro za 80zł.
    Całkowity koszt(w moim wypadku) zamknie się w 200zł. Tu kolega musi kupić piec,pompkę paliwa, etc. Koszt na allegro ok 500pln + przeróbki wg. uznania...

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

No dobra. Jakby u nas była syberia to ok. Ale jak nie mam webasto to fotel mnie grzeje jak już z pod domu wyjeżdżam. A auto ciepłe po pięciu km. Więc trzeba być nie poważnym żeby wydawać tyle kasy żeby tylko o tą chwilę to przyspieszyć. Jak jest -20 to idę przed myciem zębów odpalić auto. Po 10min wsiadam do ciepłego. Pomimo takiego mrozu. Dlatego tak mało jest tego na rynku wtórnym. Po prostu przerost formy nad treścią. I to za jaką kasę....
    Tu się z tobą nie zgodzę.Dla mnie nie jest to przerost formy, ale bardzo użyteczny gadżet.
    Wyobraźmy sobie taką sytuację. Na zewnątrz -20, siedzę sobie w domku, jem śniadanko a pilotem włączam webasto (można też ustawić zegar żeby się samo włączało). Jak schodzę do samochodu to w środku jest już cieplutko, szyb nie muszę skrobać (no może tylko troszkę) i jadę do pracy :-)
    Zalety:
    1.Ciepło
    2.Nie ma problemu ze skrobaniem szyb. Jak na okrągło się skrobie to wiadomo jak taka szyba może być po zimie porysowana (do niektórych samochodów szyby są cholernie drogie.)
    3. Jak uruchamiam silnik to jest już on lekko rozgrzany (mniejsze spalanie, mniejsze zużycie silnika itp)
    4. Oszczędność czasu
    4. Fajny bajer. Ja dodatkowo na wyświetlaczu pilota mam info na temat stanu akumulatora i kilka innych przydatnych funkcji.
    Wady:
    Tylko jedna cena. Ale zawsze można kupić samochód z tym wynalazkiem, lub kupić używane webasto i zamontować samemu.
    Jak się dobrze poszuka to można wyrwać komplet za 300-350zł
    Ostatnio edytowane przez cytryn ; 29-01-2014 o 13:09
    --
    Elektronika samochodowa: dorabianie kluczy z immobilizerem, czyszczenie sterowników, adaptacje itp.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał cytryn Zobacz post
    Fajny bajer
    Ot całe podsumowanie

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Ot całe podsumowanie
    Jak byś musiał po zimie zmieniać szybę za 3 tyś, bo nie dało się jechać w nocy, to byś zmienił zdanie ;-)
    Mimo wszystko Webasto wychodzi taniej ;-)
    --
    Elektronika samochodowa: dorabianie kluczy z immobilizerem, czyszczenie sterowników, adaptacje itp.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Zapomnieliście o jednej ważnej rzeczy... o akumulatorze i jego wykańczaniu przez Webasto. Producent podaje zasadę 1h grzejesz / 1h jeździsz i powinien być w miarę wyrównany pobór prądu. Niestety nie jest to do końca prawda. Znam temat z praktycznej strony, ponieważ w samochodach (LR defender) w pracy mamy pozakładane i nowe aku wytrzymują 1-1,5 roku i złom, pomimo stosowania powyższej zasady.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Ja w jednym samochodzie z zamontowanym webasto mam akumulator co ma 4 lata i daje radę, więc nie widzę tu problemu.
    --

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

No dobra. Jakby u nas była syberia to ok. Ale jak nie mam webasto to fotel mnie grzeje jak już z pod domu wyjeżdżam. A auto ciepłe po pięciu km. Więc trzeba być nie poważnym żeby wydawać tyle kasy żeby tylko o tą chwilę to przyspieszyć. Jak jest -20 to idę przed myciem zębów odpalić auto. Po 10min wsiadam do ciepłego. Pomimo takiego mrozu. Dlatego tak mało jest tego na rynku wtórnym. Po prostu przerost formy nad treścią. I to za jaką kasę....
    ale przy benzynowym V6 a dieselu w 159 chyba juz nie ma tak kolorowo Dlatego sam sie nad tym zastanaiwałem ale jakos jeszcze mnie nie natchnęlo żeby się za to zabrać .....

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał cytryn Zobacz post
    Ja w jednym samochodzie z zamontowanym webasto mam akumulator co ma 4 lata i daje radę, więc nie widzę tu problemu.
    ojciec ma u siebie webasto , 2 letni aku i jak uzyje webasto to przy odpalaniu komp juz mu wyswietla ze uwaga niski poziom baterii. nie powiem webasto nie jest to taka zla rzecz, ale wg mnie nie jest warte az takich pieniedzy ile chca za nowke instaacje

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Ostrów Mazowiecka
    Auto
    Była AR166 2.4 JTD 99r.

Domyślnie

Luksus kosztuje :-) Ale na poważnie, jak miałbym dać ponad 5 tyś za montaż webasto w samochodzie które kosztuje niewiele więcej to bym się musiał dobrze p... w głowę ;-)
    Jak pisałem wcześniej, najtańsza opcja to zakup samochodu z zamontowanym takim wynalazkiem (nie będzie przez to droższy), lub samodzielny montaż używanego.
    --