Nie pamiętam mierzyłem przejście między wtyczkami climatronica a zasilaniem przekaźnika wydaje mi się że była to prawa wtyczka patrząc na panel od przodu ale głowy nie dam.
Nie pamiętam mierzyłem przejście między wtyczkami climatronica a zasilaniem przekaźnika wydaje mi się że była to prawa wtyczka patrząc na panel od przodu ale głowy nie dam.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Dzięki, u mnie wtyki 10 i 12 były puste i jest na nich napięcie non stop ok 1,8V. Chyba zrobię zwykłe ręczne sterowanie z włącznikiem i przekaźnikami.
Czarna 156 2004r
Ja mam układ "made by emo94" - działa bardzo dobrze, nie myślałeś na założeniem tego modułu na procku?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Odpowiedź jest w poście #268
Emo94 - pytanie za 10pkt.
Napięcie z silnika wentylatora bierzemy z którego: kabla pomarańczowego czy różowego?
Rozsądek podpowiada że z pomarańczowego...
Dobra sorki - brak uważnego czytania - z kabelka czarnego czyli pomarańczowego (bo na czerwonym czyli różowym jest zasilanie +12v).
Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 03-02-2014 o 23:38 Powód: dodanie zapytania o kabel
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Witajcie. Czy ktoś sprawdzał pinout panelu klimatyzacji? dokładnie jaki pin za co odpowiada? Byc może wtedy udałoby sie znaleźć sterowanie nagrzewnicy.
Czarna 156 2004r
??????? co Ty piszesz? Czytałeś temat???? Wystarczyłoby przeczytać mniej więcej od połowy do końca.... no nawet jakieś 6 ostatnich stron...
Wyjście sterowania nagrzewnicy jest na 10 i 12 pinie żółtej wtyczki. Problem leży w oprogramowaniu klimatronika bo nawet te klimatroniki które wg epera nie sterują nagrzewnicą (...4760, ...4750, ...2270) to mają hardware na płycie do jej sterowania. Wystarczy wgrać tylko odpowiedni software do niektórych klimatroników.
Więc jaki pinout???
Drogi kolego. Czytałem od samego początku jak również sie udzielałem w nim na samym początku. Dobrze wiem, że piny 10 i 12 to te jednak szukałem pod co można by jeszcze odłączyć innego by funkf=cjonowała normalnie stąd moje pytanie.
Dziwi mnie, że w 147 można programem aktywować nagrzewnicę jak i ja wyłączyć a tutaj u nas nie ma takiej możliwości. Czy Examiner nie da rady aktywować tej opcji? Dziwne, że niektórzy mający nagrzewnice mają ją nieaktywną i zły panel. niby po co Alfa miała by zmieniać cały panel skoro wystarczyłoby wgrać inny program i po co wtedy by dodatkowo jeszcze mostkowali przewody.
Czy ma ktoś dojście do examinera?
Czarna 156 2004r
Niestety nie wiadomo (tzn nigdzie nie znalazłem odpowiedzi) co dokładnie robiły z alfami serwisy podczas akcji serwisowej usuwania usterki związanej z tą dodatkową nagrzewnicą. Faktem jest że prościej byłoby wgrać program (i nieporównywalnie taniej) niż wymieniać klimatroniki. Tylko dlaczego jak na lekarstwo jest klimatroników z opcją 200 czyli dodatkowej nagrzewnicy (...2230)? Wszędzie tam gdzie ja dotarłem to w dieslu przy nagrzewnicy z dodatkową grzałką był klimatronik ....4750 lub ....4760 czyli - z benzyniaka wg epera.
Co ciekawe klimatroniki te mają wlutowane tranzystory mocy do sterowania przekaźnikami i wyjścia są podłączone do pinów 10 i 12 więc powinny chodzić ale nie chodzą.
Ja mam dostęp do dwóch examinerów - i z powodzeniem wgrywaliśmy programy do klimatroników - jak ktoś ma anglika i temp. w farenheitach to mogę mu załatwić wgranie programu ze stopniami celsjusza. W którymś poście napisałem dokładnie które wkłady mam dostępne.
Problem w tym że jeden z tych egzaminerów to starsza wersja i nie zawiera wkładu do klimatronika z opcją 200, a drugi nowszy - jest w brandzie fiata i nie zawiera wkładów do alfa romeo. Wkłady do alfy w trakcie rozpytywania - ale temat się ciągnie bo ten salon fiata nie ma brandu alfy więc oficjalnie wystąpić nie może.
Gdyby tylko był wkład - to jego wgranie jest banalnie proste.
Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 06-02-2014 o 01:40 Powód: literówki
U mnie wygląda jakby zmienilitylko połączenie dwóch nagrzewnic z równoległego na szeregowe przez dołożenie rozdizelacza. Ale to tylko moje domniemania.
Mimo że mam działający układ od emo94, to chętnie wróciłbym do opcji sterowania dodatkową nagrzewnica przez climatronic - także jakby coś się ruszyło w tym temacie to chętnie się na to pisze![]()
Kryzie - ponieważ pytałeś ostatnio - to w końcu wczoraj wymyśliłem i wsadziłem diody (bo u mnie oprócz tej do nagrzewnicy idą jeszcze 2 do podgrzewacza reduktora lpg) do popielniczki, tzn konkretnie pod gniazdo zapalniczki przy popielniczce, poziomo. Fakt jak się zamknie popielniczkę to nic nie będzie widać - ale to wg mnie jedyne dyskretne miejsce. W lecie nie bedę uzywał - popielniczkę zamknę, w zimie będę jeździł z otwartą - przemorduję się te 4 miesiące. Dodatkowo mam tam jeszcze moduł voltomierza (3 cyfry o wys 12mm czerwone) podłączony pod zapalniczkę do ciągłej kontroli napiecia akumulatora - bardzo potrzebne wg mnie bo jeżdzę krótkie trasy i aku mi się wyładowuje - więc muszę mieć kontrolę co się dzieje z aku.
Foto wkrótce.
Kryzie - tylko dołozenie rozdzielacza? Chyba nie tylko to, bo by Ci to działało - a nie działa (tak mi się zdaje). Jaki masz numer klimatronika? (cztery ostatnie cyfry) pewnie ....4760 zamiast ...2230.
No i d...pa. Moje "wejście" w serwisie fiata i szukany dostęp do wkładu klimatronika się urwał - na razie nie wiadomo na jak długo.
Więc wsadu na razie nie będzie.
Kurcze - nikt z alfaholików nie ma kogoś znajomego w serwisie alfy?
Ostatnio edytowane przez r-sokol ; 06-02-2014 o 12:04 Powód: wypadałby post pod postem