usuwal juz ktos katalizator ze swojej AR 166 2.4jtd ? jakie wrazenia ???? zastanawiam sie nad usunieciem bo pewnie juz jest dobrze zapchany![]()
usuwal juz ktos katalizator ze swojej AR 166 2.4jtd ? jakie wrazenia ???? zastanawiam sie nad usunieciem bo pewnie juz jest dobrze zapchany![]()
Co mechanik ci doradził? - pewnie już wie gdzie sprzedać.... Nie rób tego bo turbina ci wyzionie ducha
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
napewno juz dawno wie gdzie sprzedaćNapisał Maciek-156
nie wycinaj, nie kombinuj, zrób dobry servis silnika wzamian.
Sprzedać możesz samemu, ok 3, 4 stówek dostaniesz.
Turbina wyzionie ducha? Pierwsze słysze, raczej bedzie chetniej sie wkrecala i spadnie spalanie.
dobry serwis silnika ????hmmmm silnik jest w nalezytym stanie jest po calkowitym serwisie.nie jezdze po mechanikach tylko sam naprawiam moja BelleNapisał Kayrol
a kata chce wyciac z tego wzgledu ze przy dieslach czesto dochodzi do zablokowania go przez sadze wiec mysle ze to dobry pomysl by silnik lepiej wydalal spaliny sobie
myslalem ze ktos juz to robil w swoich Bellach dlatego pytalem
![]()
Po pierwsze to 2,4 jtd nie ma katalizatora jedynie filtr cząsteczek stałych, zasada działania jest inna niż w katalizatorze i zamiennie nie pasują. Stanowczo odradzam usunięcie i to nie ze względów ekologicznych. Zastanawiam się jak on to stwierdził ?? pewnie wąchając spaliny - zmień mechanika.
Ja robilem w silniku o identycznej pojemnosci Volvo przy 230 kkm. Po wycieciu okazalo sie, ze oba katy (ceramiczny i z siatka stalowa) byly drozne i to niezle. Wiec odradzam profilaktyczne usuwanie. Moze byc troche glosniej. I bedzie smierdziec jak ze Stara 20 letniego. Wplyw na osiagi nieodczuwalny.hmmmm silnik jest w nalezytym stanie jest po calkowitym serwisie.nie jezdze po mechanikach tylko sam naprawiam moja Bellea kata chce wyciac z tego wzgledu ze przy dieslach czesto dochodzi do zablokowania go przez sadze wiec mysle ze to dobry pomysl by silnik lepiej wydalal spaliny sobie
myslalem ze ktos juz to robil w swoich Bellach dlatego pytalem
![]()
Zabieg godny polecenia tylko, jesli myslisz o mocnym chipie. Inaczej - bezsens.
Z 2002 roku filtr czastek stalych? Cos Ci sie pomieszalo, to nie Euro 5, ani nawet 4.Napisał Bedboys
Ja kupiłem już z usuniętym katalizatorem i samochodzik działa dobrze wchodzi normalnie na obroty itd. a mam Belle z 2002 r. 2.4 od maja tego roku i jest ok. Ale jak nie trzeba to nie usuwaj. Pocoś tam została zainstalowana)