Rozebrałem stary uszkodzony zamek, faktycznie jest tam pseudo krańcówka, podgiąłem troszkę blaszkę i ogólnie wypadła sprężyna która podtrzymywała plastikowy element wciskający krańcówkę, latał sobie tak luźno - uderzając w krańcówkę ( stąd pewnie problem zapalania się światła na dziurach ). Teraz jak wiem jak zamek działa, w sobotę sprawdzę ( przy nowym zamontowanym zamku, który działa odwrotnie ) na wtyczce miernikiem w jakim położeniu jest krańcówka przy otwartych drzwiach a w jakim przy zamkniętych. Ale widząc jak to jest zbudowane do cholery NIE MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE nie wiem jak by to składać to nie da się złożyć tak aby działał odwrotnie.
Więc za zamek wziąłem się dziś i stwierdziłem następujące fakty: w zamku jest i krańcówka i kontaktron a ściślej stary zamek był na krańcówce a "nowy" na kontaktronie - i dlatego ten "nowy" działał odwrotnie bo kontaktron zwierał odwrotnie niż krańcówka. Finalnie naprawiłem stary zamek i jest ok.
Ps. Podziękowania dla mojej narzeczonej, która udzieliła mi trzeciej ręki![]()
Czyli muszą być w takim razie dwa rodzaje modułów N22 (albo jakiś odwracacz ale nie sądzę) - działające na zwarcie i na rozwarcie w zamkach.
Odświeżę, bo mam problem hmmm... myślę że podobny.
Drzwi od strony pasażera, nie reagują na otwieranie, czyli przy otwieraniu drzwi, ani światło w podsufitce się nie zapala, ani na desce rozdzielczej nie pokazuje się kontrolka otwarcia drzwi. Wina tego czujnika? Jak to tam w końcu jest? Gdzie go szukać i jak naprawić?![]()
Mikro krańcówka jest w zamku drzwi. Zamek drzwi trzyma się min na 3 śrubach, które widać po otwarciu drzwi, konieczny jest demontaż boczku. Z tego co pamiętam żeby zamek nie reagował na otwarcie drzwi to owa blaszka krańcówki musiała by się odgiąć a nie dogiąć czyli tak trochę mało logicznie. Może krańcówce po prostu się zmarło. Jak coś to mam taką sprawną.
Noo zwyczajnie przy otwieraniu drzwi nie zapala sie swiatlo w lampce podsufitkowej i do tego nie pojawia sie na desce kontrolka, ze drzwi sa otwarte. Czyli tego czujnika szukac po rozebraniu boczku, gdzies w okolicach zamka tak?
Wysłane z mojego onetouch EVO7 za pomocą Tapatalk 2