Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z czujnikiem hamulca stop/klem, akumulatora

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 115KM 2002r

Domyślnie Problem z czujnikiem hamulca stop/klem, akumulatora

Witam, sledze to forum od dluzszego czasu, i przyszedł moment niestety kiedy to nie znalazlem tematu rozwiazujacego moj problem, otóż 3 dni temu wymieniłem kleme + poniewaz stara sie rozsypala, jadac tego samego dnia, włączyłem światła przeciwmgielne i bach - kontrolka abs asr i hamulca recznego, zgasilem auto wlaczam zaplon i to samo, nastepnego dnia, wymienilem bezpiecznik abs przy akumulatorze, pomoglo czesciowo - zniknęła ikona hamulca recznego, pozostale dwie swieca dalej, a mianowicie abs, i trójkąt (asr?) i oczywiscie komunikaty na komputerze abs i vdc system failure, przeczytalem duzo watkow, i wytypowalem czujnik hamulca stop, wiec do dziela, wyjalem bez problemu, rozebralem wyczyscilem, wkladajac niestety go polamalem, kręcąc na sile, chwili sie nie wachajac pojechalem kupic nowy, zakladam i ? wyglada to jakby byl za krotki, badz jakby hamulec byl za nisko? czujnik dziala poniewaz wciskajac go swiatla stop gasna, niestety wkladajac go w gniazdko wyglada jakby nie siegal odpowiednio do tej blaszki na pedale dotyka ją, ale nie jest wciśnięty, hamulca w gore sie wypchnac nie da, moze da sie jakos wyciagnąć wyregulowac tego dzydzla w czujniku? czujnik jest napewno odpowiedni, mocowanie napewno sie nie odksztalcilo bo to kawal grubej blachy, moglby ktos zrobic zdjecie tego czujnika jak dokadnie to wyglada w mocowaniu, Z góry dziękuje za pomoc.

zapomnialem o najwazniejszym, mimo ze nowy czujnik hamulca jest podpiety to dwie wyzej wspomniane kontrolki swieca dalej, moze ma to zwiazek z akumulatorem, albo klema minus ktora takze nadaje sie do wymiany, kleme wymieniam jutro mam nadzieje ze pomoze
    Ostatnio edytowane przez krukson ; 15-02-2014 o 21:03 Powód: zapomnialem o czyms

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 2000 r

Domyślnie

Nie wiem czy w wersji 1.9 z 2002 r jest taki sam czujnik jak w moim 2.4 z 2000 ale u mnie na czujniku jest regulacja. Nie regulujesz samym trzpieniem tylko na obudowie sa te skrzydełka którymi się mocuje i one sa regulowane na takich ząbkach w wyniku czego cały czujnik obniża się w mocowaniu. Po prostu łapiesz za czujnik za ta cześć ze skrzydełkami i ciągniesz w jedną albo w druga

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 2000 r

Domyślnie

U mnie jest taki jak ten ostatni na tym zdjęciu
    archiwumallegro.pl/alfa_romeo_156_czujnik_swiatla_stop_stopu_60669020-1215546654.html

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Problem z czujnikiem rozwiązany, podgiąłem tą blaszkę na hamulcu, kupiłem nowy aku poniewaz stary padł dzisiaj (jak sie sypie to wszystko na raz) niestety problem abs/vdc pozostal, pytanie teraz co dalej sprawdzac? skasowac bledy na komputerze? zaznaczam ze kontrolki nie gasna, swieca juz po wlaczeniu zaplonu, wiec odpada opcja ze cos nie styka, nie łączy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Błędy to trzeba najpierw odczytać i je tu podać a nie cudować i wymieniać wszystko!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

odświeżam, dzisiaj jadac do pracy, tradycyjnie abs vdc i ebd na komputerze, zaparkowalem na lekkim wzniesieniu tyl byl nizej, wylaczylem auto, i podkusilo mnie zeby wlaczyc zaplon i sprawdzic czy jakims cudem sie cos zmienilo, i cud kontrolki zgasły, wylaczylem, wlaczylem jeszcze raz i dalej wszystko ok, wlaczylem silnik i dalej ok, po pracy odpalilem i wszytsko ok, przejechalem moze ze 100-200 metrow i na zakrecie znowu sie wysypaly kontrolki, ciekawe czy moze miec zwiazek to ze zaparkowalem na wzniesieniu, czy raczej czujnik przy kole i na zakrecie sie znowu 'poluzowalo'cos

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Mi sie ten bład vdc pojawił sie przy jezdzie 160 km/h dwa razy. W obu przypadkach podobne predkosci i warunki. Ja obstawiam u siebie czujnik. W jezdzie po mieście nie pojawił się ten problem. Jak padnie całkiem to będę kombinował.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Tu masz o czujniku
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...tel_stopu.html

U mnie też był odrobinkę za krótki, a raczej chyba troszkę wygiął mi się pedał hamulca przy odpowietrzaniu hamulców

Podkleiłem chyba 10gr

Regulacji jego długości nie zauważyłem

Co do kontrolek to sprawdź poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku. Miałem to samo z tym że u mnie powodem był zbyt wysoki jego stan co spowodowało przelanie się go do nakrętki z czujnikiem i zwarcie blaszek. Zazwyczaj pokazuje on zbyt niski stan
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl