Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa Romeo 156 1.8ts Benzyna+Gaz spalanie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8ts 144km LPG

Domyślnie Alfa Romeo 156 1.8ts Benzyna+Gaz spalanie.

Witam.
    Od niedawna jestem posiadaczem Alfy 156 1.8Ts 144km benzyna+gaz. Gaz to sekwencja AG-SGI.
    Po zatankowaniu LPG za 50 zł czyli 18 litrów przejeździłem około 90 KM. Powiedzmy ze dalem jej trochę wiecej obrotow
    Więc następne tankowanie do pełna 32 litry przejeździłem bardzo ekonomicznie trzymając max 3-3,3 tys obrotów.
    Ku mojemu zdziwieniu autko przejechało 139 kilometrów co po obliczeniu daje łącznie 23 LITRY/100KM.

stwierdziłem ze problem z gazem. Pojechałem do gazownika i nie wykrył usterek.

Benzyna.
    Wyjeździłem samochodem do 0 benzyny i zalałem za 80 zł czyli około 14 litrów. wyzerowałem licznik. Jeździłem bardzo spokojnie ekonomicznie i ku mojemu zdziwieniu samochód zatrzymał się po przejechaniu 76 km. co daje około 18,5 litra na 100 km .

Przekopałem forum .
    Głównym elementem który powtarza się w tego typu problemie jest niedziałająca "Sonda lambda" .

Jestem jeszcze niedoświadczonym kierowcą. Niestety jest to pierwszy samochód w domu . I kompletnie się na tym nie znam .
    Prosiłbym o pomoc w dobraniu "Leczenia" dla mojego auta. Tzn co robić , jak sprawdzić co jest usterką .

I pytanie czy sprawdzenie sondy lambda któro kosztuje 60 zł jest sensowne ?
    Znalazłem na allegro wiele zamienników tej sondy za około 70-80-90 zł czy nie lepiej już od razu wymienić jej na jedną z tych nowych?
    Dodam ,że niestety nie mam zbyt dużo pieniędzy na wymianę sondy za 400zł.

Co może być przyczyną tak nadmiernego spalania? mam na myśli jakie części mogą wpływać na tak nadmierne spalanie ?

z góry dziękuje za pomoc.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dereza
    Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Sonda lambda to jedno z paru czynników przez które możesz mieć większe spalanie benzyny ,a auto nie jest jakieś mułowate na benzynie?gdy sonda pada ,to można odczuć,że auto ma mniej mocy i dużo pali.
    Za 80zł to coś mało robisz tych km.
    Musisz pojechać do mechanika i podpiąć kompa ,być może pokaże ci jakiś błąd,no chyba że masz kabel diagnostyczny.
    A na pewno wiesz jaką sondę kupić?jaki rocznik auta?ile masz sond 2 czy jedna długą na ponad metr?żebyś nie kupił niepotrzebnie.
    Nie wiem jak jest z zamiennikami ,bo zawsze jeździłem na oryginalnych,może wypowie się ktoś ,kto może polecić zamienniki sond lambda.
    Filtr powietrza w jakim stanie?
    Warto kupić kabel diagnostyczny,są dosyć tanie ok 40zł na allegro i sam sobie możesz w każdej chwili podpiąć,nie trzeba prosić się i czekać u mechaników.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 27-02-2014 o 23:08

Użytkownik Rowerzysta Avatar seq
    Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    2.0TS 16V 143KM 181,8Nm1998r. LPG

Domyślnie

Cytat Napisał o0mari0o Zobacz post
    Witam.
    Od niedawna jestem posiadaczem Alfy 156 1.8Ts 144km benzyna+gaz. Gaz to sekwencja AG-SGI.
    Po zatankowaniu LPG za 50 zł czyli 18 litrów przejeździłem około 90 KM. Powiedzmy ze dalem jej trochę wiecej obrotow
    Więc następne tankowanie do pełna 32 litry przejeździłem bardzo ekonomicznie trzymając max 3-3,3 tys obrotów.
    Ku mojemu zdziwieniu autko przejechało 139 kilometrów co po obliczeniu daje łącznie 23 LITRY/100KM.

stwierdziłem ze problem z gazem. Pojechałem do gazownika i nie wykrył usterek.

Benzyna.
    Wyjeździłem samochodem do 0 benzyny i zalałem za 80 zł czyli około 14 litrów. wyzerowałem licznik. Jeździłem bardzo spokojnie ekonomicznie i ku mojemu zdziwieniu samochód zatrzymał się po przejechaniu 76 km. co daje około 18,5 litra na 100 km .

Przekopałem forum .
    Głównym elementem który powtarza się w tego typu problemie jest niedziałająca "Sonda lambda" .

Jestem jeszcze niedoświadczonym kierowcą. Niestety jest to pierwszy samochód w domu . I kompletnie się na tym nie znam .
    Prosiłbym o pomoc w dobraniu "Leczenia" dla mojego auta. Tzn co robić , jak sprawdzić co jest usterką .

I pytanie czy sprawdzenie sondy lambda któro kosztuje 60 zł jest sensowne ?
    Znalazłem na allegro wiele zamienników tej sondy za około 70-80-90 zł czy nie lepiej już od razu wymienić jej na jedną z tych nowych?
    Dodam ,że niestety nie mam zbyt dużo pieniędzy na wymianę sondy za 400zł.

Co może być przyczyną tak nadmiernego spalania? mam na myśli jakie części mogą wpływać na tak nadmierne spalanie ?

z góry dziękuje za pomoc.
    Kolego uzupełnij profil(skąd jesteś) to może któryś z kolegów podjedzie z laptopem i pomoże rozwiązać problem. Czyli jednymi słowy trzeba podpiąć alfę pod kompa i sprawdzić jak wygląda sytuacja. Tak na szybko wydaje się że sonda lub przepływka ale to tylko gdybania.
    A jeśli wyjdzie sonda to najrozsądniej oryginał bosch, wszelkie uniwersalne sondy te po 100pln zadziałają, ale wystarczają na krótko(sam to przerabiałem) i często są powodem anomalii jakie moga wystąpić w parametrach pracy silnika - tym bardziej że masz lpg,

Pozdrawiam

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał seq Zobacz post
    Kolego uzupełnij profil(skąd jesteś) to może któryś z kolegów podjedzie z laptopem i pomoże rozwiązać problem. Czyli jednymi słowy trzeba podpiąć alfę pod kompa i sprawdzić jak wygląda sytuacja. Tak na szybko wydaje się że sonda lub przepływka ale to tylko gdybania.
    A jeśli wyjdzie sonda to najrozsądniej oryginał bosch, wszelkie uniwersalne sondy te po 100pln zadziałają, ale wystarczają na krótko(sam to przerabiałem) i często są powodem anomalii jakie moga wystąpić w parametrach pracy silnika - tym bardziej że masz lpg,

Pozdrawiam
    Moje miejsce zamieszkania to Zamość. woj. Lubelskie.
    Nawet jeśli podepne alfe pod komputer to niestety nie znam sie kompletnie na parametrach i wydaje mi sie ze odczyt mi nie pomoże. Jutro pojade do warsztatu. Postaram się znaleźć/kupić sondę odpowiednią do auta czyli taką jak poradzą mi w warsztacie.

Auto to 2000 rocznik 1.8ts 144 km (ta starsza versja) .

Niestety nic nie przeczyszczalem bo jak mowie wgl sie na tym nie znam.

Ciężko mi stwierdzić czy autko jest mułowate. Przy 2,5 tyś+ obrotów ma przyspieszenie dosyć mocne. Mam je od tygodnia i nie wiem jak zcchowywalo sie wczesniej. Jednak wydaje mi się ,że ma dosyc dobre przyspieszenie. Na gazie jak i na benzynie . Chociaż powiem że jest możliwość lekkiego spadku mocy na benzynie w porownaniu do gazu. ale nie jestem do końca pewien.
    Ostatnio edytowane przez o0mari0o ; 27-02-2014 o 23:42

Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto

Domyślnie

Moje miejsce zamieszkania to Zamość. woj. Lubelskie.
    Nawet jeśli podepne alfe pod komputer to niestety nie znam sie kompletnie na parametrach i wydaje mi sie ze odczyt mi nie pomoże. Jutro pojade do warsztatu. Postaram się znaleźć/kupić sondę odpowiednią do auta czyli taką jak poradzą mi w warsztacie.

Auto to 2000 rocznik 1.8ts 144 km (ta starsza versja) .

Niestety nic nie przeczyszczalem bo jak mowie wgl sie na tym nie znam.

Ciężko mi stwierdzić czy autko jest mułowate. Przy 2,5 tyś+ obrotów ma przyspieszenie dosyć mocne. Mam je od tygodnia i nie wiem jak zcchowywalo sie wczesniej. Jednak wydaje mi się ,że ma dosyc dobre przyspieszenie. Na gazie jak i na benzynie . Chociaż powiem że jest możliwość lekkiego spadku mocy na benzynie w porownaniu do gazu. ale nie jestem do końca pewien.
    To ja mam do Ciebie kawałek, więc lipa. Faktycznie podjedź do warsztatu, najlepiej takiego co nie boją się AR:-)
    Jeśli chodzi o ilość sond to Cię pociesze bo masz szt. 1, mniej optymistyczna jest cena bo za oryginał boscha zapłacisz od 270-450pln, a uniwersalne tak jak wcześniej pisałem około 100pln. Więc jak Ci będą chcieli polecić coś innego zamiast boscha to nie przepłacaj bo nie warto.

Pozdr

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

Jak na benzynie jest spadek mocy to jednak może być ta sonda lambda już do wymiany.
    piszesz ze od 2.5 tyś auto ma przyśpieszenie,takie są te nasze alfy wysokoobrotowe,od 2500 obr.dostają kopa u mnie jest od 3000 obr.
    sondy są drogie ok 350zł nowa Bosch,zawsze można kupić używana za 70-80zł skoro na razie nie masz kasy,no chyba że wolisz nowy zamiennik także wybór jest twój.
    jeśli używka bosch była by dobra ,to byś jakiś czas pojeździł.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 27-02-2014 o 23:54

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Jest taka możliwość ze i od 3tyś. w kazdym razie przyspieszenie jest dosyć przyjemne. Wczoraj zalałem tą benzynę jak mówiłem . I dzisiaj na obwodnicy chciałem dać jej buta to rzeczywiście troche mułowato przyspieszała. Po odpaleniu auta silnik bardzo faluje dopuki nie dodam mu choć troche obrotow. to zaraz się stabilizuje. to jeszcze zauważyłem.

Mieszka w
    Zwoleń
    Auto
    AR

Domyślnie

czyli typowy objaw sondy,ale nie musi być to na 100 proc sonda lambda,podepnij najpierw pod kompa u kogoś i niech zobaczy nie jest padła,żebyś niepotrzebnie nie kupił sondy.A paliwko ,gdzie tankowałeś,na no name stacji,czy jakiś orlen,lotos itp.?może paliwko jakaś lipa?luknij filtr powietrza w jakim jest stanie.
    Ostatnio edytowane przez dereza ; 28-02-2014 o 00:03

Mieszka w
    Zamość
    Auto

Domyślnie

Paliwo Statoil.
    Jutro jadę do warsztatu .
    Postaram się zrobić zdjęcia parametrów auta . Ponadto będę informował o przebiegu i postępach.

Dziękuje za pomoc

Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto

Domyślnie

Jest taka możliwość ze i od 3tyś. w kazdym razie przyspieszenie jest dosyć przyjemne. Wczoraj zalałem tą benzynę jak mówiłem . I dzisiaj na obwodnicy chciałem dać jej buta to rzeczywiście troche mułowato przyspieszała. Po odpaleniu auta silnik bardzo faluje dopuki nie dodam mu choć troche obrotow. to zaraz się stabilizuje. to jeszcze zauważyłem.
    Masz instalację gazową i z doświadczenia wiem że źle wyregulowane LPG też powoduje błędy w ECU benzyny i to głównie błędy sondy lambda , więc raczej znajdź u siebie w mieście warsztat który będzie miał o tym pojecie i nie naciągnie Cię na zbędne koszty.
    Poszukaj na forum może chłopaki polecają kogoś z Twoich okolic.