Strona 19 z 99 PierwszyPierwszy ... 9101112131415161718192021222324252627282969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Embrion Avatar aanula
    Mieszka w
    SŁUPSK\GDYNIA\SIEMIROWICE
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

U mnie też brzęczało, ale po wizycie u mechanika okazało się, że wyciekł cały czynnik, w sprężarce nie ma oleju a do wymiany jest osuszacz i zawór rozprężny sprężarki klimatyzacji. Z zaworem walczyłam całe 5 miesięcy, bo zamówiłam go w ASO 6 września 2013r. (nigdzie indziej niestety nie mogłam namierzyć) Ku mojej radości w zeszłym tygodniu Pan zadzwonił i powiedział że sprowadzili z Włoch i jest do odbioru - juppi Odebrany, zamontowany a klima śmiga jak nówka

Użytkownik Rowerzysta Avatar daniel4g
    Mieszka w
    Okolice Warszawy
    Auto
    Alfa Romeo 159 2008 r.

Domyślnie

Jaki był koszt części i calej naprawy?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Koszt zaworu 380 zł, a jeżeli chodzi o wymianę to powiem Ci jutro, ponieważ jutro rozliczam się z mechanikiem

Mieszka w
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Koszt naprawy 40 zł.Wyszło na to, że granuki, które są w osuszaczu dostały się do przewodu i zabiły wejście na zaworze rozprężnym. Trzeba było wymienić osuszacz, zawór i wąż który przez to wszystko jak się później okazało niestety ale okazał się nieszczelny.

Użytkownik Embrion Avatar Vanquish81
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.0 jTDM

Domyślnie

Witam,

Mam ten sam problem w mojej alfie 159 2.0 jTDM. Przestudiowalem caly watek na forum i bylem dzis w warsztacie w celu uzupelnienia czynnika chlodzacego oraz oleju. Niestety problem nadal wystepuje - metaliczne brzeczenie, ktore slychac do jakis czas przez kilka sekund. Najbardziej slyszalne jest przy wyzszych obrotach lub hamowaniu silnikiem. Wnioskujac na podstawie podobnych problemow forumowiczow widze, ze problem moze byc zwiazany z zaworem rozpreznym. Czy moze problemem byc zuzyte sprzegielko sprezarki klimatyzacji?

Pozdrawiam,
    Wojtek

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kizior
    Mieszka w
    Rybnik-Kamień
    Auto
    Alfa 159 jtdm 1,9 16v 2006 sw

Domyślnie

Powiem Ci tak,studiuje temat od paru miesięcy, bo zaczyna mnie ten problem coraz bardziej irytować (jedzie fajna alfa a tu brzęczenie jakby się silnik miał rozlecieć), z tego co wyczytałem tu i tam to byli już tacy, co wsadzili nie małą kasę na wymiany sprężarek ,parowników, dobijali - ujmowali czynnika,ale tak na 100% jeszcze nikt tego problemu nie rozwiązał albo przynajmniej nikt się tym nie podzielił .Z tego wszystkiego wynika że na 80% jest to wina zaworu rozprężnego, ale wymienić go to koszt rzędu ( około 350,- zawór + nabicie klimy) 500,- + wymiana samego zaworu który gdzieś tam pod podszybiem ponoć się znajduje, i zostać na koniec z tym samym problemem? właśnie tu tkwi problem że na 100% nikt nie wie,a gdzieś wyczaiłem że jeżeli dasz klimę na maxa i zawór przestanie brzęczeć to tak ma być!

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Też mam problem z brzęczeniem klimatyzacji, ale opiszę mój problem od początku.
    W grudniu 2012 roku po zakupie Włoszki pojechałem na serwis klimatyzacji do warsztatu który zajmuje się wszystkim.
    Przy użyciu sprzętu firmy Valeo nabito mi 460g czynnika. Po kilku miesiącach w okolicy lipiec-sierpień miałem brzęczenie klimatyzacji i we wrześniu pojechałem do warsztatu który zajmuje się tylko klimatyzacją. Odessano ok. 260g i nabito 460g. czyli w ciągu 8 miesięcy ubyło mi 200g czynnika, wg Pana zajmującego się klimatyzacją wszystko mieści się normie. Firma pracuje na sprzęcie Hella.
    I teraz od początku kwietnia znów pojawiło się brzęczenie - myślałem, że znów za mało czynnika. Po spędzeniu kilku godzin na forach wybrałem serwis klimatyzacji z Katowicach. Po odessaniu czynnika pojawiła się liczba 400g i tym razem w ciągu 8 miesięcy ubyło mi tylko 60g.
    Po nabiciu do 460g klimatyzacja przestała brzęczeć.
    Niewiem gdzie szukać przyczyny skoro brzęczy nie zależnie od ilości czynnika. Na początku myślałem, że układ jest nieszczelny, ale ostatnia wizyta rozwiała te wątpliwości. Sprężarka działa bez zarzutu, sprzęgło podobno też w dobrym stanie.
    Jedyne co usłyszałem w serwisie to żeby przyjechać do nich na diagnozę w momencie kiedy występuje brzęczenie.
    Zastanawia mnie też wcześniejsze ubycie 200g a teraz 60g czynnika w takim samym okresie. Niewiem czy dla każdej maszyny 460g to ta sama ilość, ponieważ każda maszyna ma inny czas pracy. Najszybsza Hella uporała się poniżej 20min, Magneti Marelli potrzebowało ok.30min. Ile pracowała Valeo - nie umiem odpowiedzieć, ponieważ nie było mnie przy samochodzie, ale na serwis + ozonowanie czekałem 1,5h.

Polecam bezpośrednie ozonowanie parownika za pomocą rurki wprowadzonej w miejsce filtra kabinowego, efekt dużo lepszy niż ozonowanie z zamkniętym obiegiem powietrza.
    Ostatnio edytowane przez kamal ; 04-05-2014 o 04:15

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Ja po 18.05 jadę na wymianę zaworu rozprezenego. Nam już kupiony. Oczywiście u mnie brzeczy niezależnie od ilości czynnika. Trzymajcie kciuki.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar qooba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    było 159 SW 1.9 JTDm 16V, jest skoda, będzie Giulia :)

Domyślnie

U mnie brzęczało, brzęczało, aż w końcu przestało. Niestety chłodzić też przestało... W październiku miałem uzupełniany czynnik z poziomu 120g do 460g, teraz mam prawdopodobnie ZERO, bo klima nawet się nie włącza
    W najbliższym czasie muszę to zrobić.
    Randall, czekam na twoją opinię i kosztorys po wymianie zaworu!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Wiertarka pojawiła się również i u mnie. Poniżej logi z MESa. Obie prędkości wentylatora sprawne i podczas postoju skutecznie zbijają ciśnienie w układzie. Efekt wiertarki występuje w różnych zakresach ciśnienia, trudno dopatrzeć się jakiejś reguły. Zapis logów tworzyłem w trakcie jazdy do serwisu klimatyzacji. Na miejscu dopełnili układ o 50 gram oleju i 80 gram czynnika. Niestety efekt wiertarki występuje nadal. Zasugerowali wymianę chłodnicy (ponoć już mocno ma ograniczone możliwości chłodzenia czynnika) oraz wymianę wspomnianego powyżej czujnika. Póki co nie podjąłem jeszcze decyzji co zrobić.

http://1drv.ms/1nG2You
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FESExp_1405121601_Alfa Romeo 159 1_9 JTDm 16V.jpg
Wyświetleń:	979
Rozmiar:	73.9 KB
ID:	131173  
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY