Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 68

Temat: Z BMW na Alfę Romeo

Użytkownik Embrion
    Auto
    Nie istotne.

Domyślnie

Nie zgodze się, że każde auto psuje się tak samo - bzdura, może mało aut miałes. Co do bmw, jeśli się kupuje 2.0d to nie dziwne, ze wszystko leci bo ten silnik chyba uchodzi za najbardziej awaryjny w bawarce. Myślę, że gdybyś mial jakies r6 w benzynie doswiadczylbys niemieckiej precyzji Co do 1.9 jtd- silnik trwały, można trochę go dłubnąć ale na spalanie w miescie ponizej 8 litrów raczej się nie nastawiaj- chyba, że jazda o kropelce to moze z pol litra zejdziesz. Nie wiem co ludzie widzą w klekotach, ja swojego kupilem z przymusu, ale jak tylko będę mógł będzie benzyna LPG. Dużo mniejsze koszta utrzymania no i na pewno nie alfa.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał m4tinez Zobacz post
    To i ja podam przykład mojego szwagra który nadal się śmieje ze mnie że kupił alfę (którą już sprzedałem bo szukam innej alfy) a sam w swoje bmw wpakował w pół roku 12tys zł.
    Auto kupił 3 lata temu za 18tys zł BMW E46 2.0D 136KM 2001r z przebiegiem 200tys.
    Oczywiście auto miało być mega super, bezawaryjne.
    Po 3 miesiącach zaczęło coś ostro na dupcać w silniku, więc pojechał do pierwszego mechanika który zdiagnozował to jako dwumas więc wymienili raze ze sprzęgłem, koszt ok 3200zł. Odpalili ale niestety dalej to samo, więc mechanik że koło pasowe skrzywione więc zaś kupili nowe koło pasowe za kwotę 500zł. Niestety dalej to samo. Za robotę ze sprzęgłem poszło 1000zł.
    Zawiózł szwagier auto do speca od BMW, który bez rozkręcania powiedział że pękł wał korbowy na 4 cylindrze (potem się okazało że to norma w BMW). Więc rozebrał silnik, wał wyjął w dwóch częściach i zaczęły się poszukiwania wału. Używka nie wchodziła w grę bo nie wiadomo jakby długo pochodziła tak więc nówka. Znaleźli w Krakowie w ASO BMW za 5tys zł z panewkami (mieli tylko 2 takie wały na całą Polskę). Kupili, wymienili i fura śmiga. Nie pojeździł 2 miesiące padł przepływka, koszt nie pamiętam jaki.
    Za kolejne 2 miesiące padła pompa wtryskowa, spec od BMW zregenerował ją na nowych częściach i wyszło ok 2tys zł.
    Kolejne 2 miesiące i szlag trafił wał napędowy. Kupił używkę za 600zł.
    Później już tylko wachacze do roboty, tarcze kotwiczne i inne sprawy.

Ale i tak nadal się śmieje ze mnie że kupiłem Alfę. Ale wtedy mu odpowiadam "Do twojego budżetu wsadzonego w auto to jeszcze mi daleko" hehehehe i tak sobie dogryzamy.

Wczoraj błąkając się po necie wszedłem na forum Audi i znalazłem wątek od padających pompa olejowych w silnikach audi 2.0TDI od 2005 czy 2006 roku. Wyciera się taki imbus co napędza pompę oleju, i jeżeli nie zgasimy auta za wczasu pojawienia się kontrolki oleju jest kompletnie po silniku. Przykład faceta któremu jak się zaświeciła kontrolka i myślał że to czujnik nawala, przejechał 2km i silnik się tak zatarł że sam stanął. Przeważnie pada to po ok 150tys km.

Tak więc jak widać, wszystkie samochody się psują. I te lepsze, i te gorsze.
    a mowia ze jts w ar 159 kosztowny w reanimacji

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Jafet Zobacz post
    Nie zgodze się, że każde auto psuje się tak samo - bzdura, może mało aut miałes. .
    obecnie wszystkie nowe psują się tak samo. Auto musi sie psuć: taka jest intencja producenta: na gwarancji jedziesz spoko, po gwarancji Będziesz Miał Wydatki.
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Cytat Napisał krs Zobacz post
    obecnie wszystkie nowe psują się tak samo. Auto musi sie psuć: Taka jest intencja producenta: Na gwarancji jedziesz spoko, po gwarancji będziesz miał wydatki.
    amen
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Embrion
    Auto
    Nie istotne.

Domyślnie

Wszystko dobrze, tylko czy auto pisze o nowym aucie z salonu? To, ze nowe sie psuja po przejechaniu okreslonej liczby kilometrow to wiadomo, cale sztaby pracują nad głupimi zarowkami ledowymi zeby się w odpowiednim momencie 'wypaliły' (przyklad mercedesa)

Guto
    Gość

Domyślnie

Witam,

sama dyskusja trochę bez sensu, bo i Alfa i BMW dwie strony tego samego medalu. Jak się przyrówna dwa zadbane modele, to tak naprawdę wybór jest dość subiektywny, ja wybieram Alfę, a ktoś inny BMW itd.
    Ale na naszym rynku jest cała masa szrotów, obojętnie czy to Alfa czy BMW, z optymistycznymi przebiegami, za "rewelacyjną cenę", od..... dziadka. Potem takie wynalazki są kupowane dla "podniesienia prestiżu", na naprawy
    (w tym segmencie już raczej drogie) kasy już nie ma i się zaczynają przygody.
    Ile jest tematów na forum, w stylu koło jednomasowe, zamiast dwumasy,....wymiana rozrządu w V6 u Pana Henia za rogiem....bo 100 zł. taniej, albo kupowanie 166 3.0 V6 za ...4000-5000 tyś. Zresztą każdy z nas zna odpowiedz na pytanie zadane w tym temacie....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    kupujac stare auto, przewage ma BMW z uwagi na trwałość
    kupujac nowe roznicy nie ma
    wszystkie wspołczesne nowe auta są mało trwałe, awaryjne i naładowane drogimi bajerami, ktore bardzo szybko się starzeją i dezaktualizują,
    chodzi o zmuszanie klientów do częstych zakupów nowych aut.

Kupując nowe nie ma różnicy? siedziałeś w nowej Alfie i w nowym Bmw tej samej klasy? Bo tu jakieś herezje wygłaszasz...

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar zetka#
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

nie ma praktycznie mozliwosci porownywania

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Jest, chociażby po jakości wykończenia, stopniu wygłuszenia kabiny, wygodzie i ergonomii

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał zetka# Zobacz post
    nie ma praktycznie mozliwosci porownywania
    Właśnie - jedyne co można teraz porównać (z nowych, aktualnie produkowanych) to BMW 1 z AR Giuliettą...
    Giulietta w porównywalnej wersji zaprezentuje się trochę gorzej i... jakieś 20 kafli taniej
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa