Strona 9 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 174

Temat: Giulietta vs. Focus

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Tu trzeba zrobić miks AR + sensowny, znany, popularny producent, idealnie byłoby mieć mariaż AR + firma japońska, albo po prostu pójść po najmniejszej linii oporu - zrobić piękne nadwozie, wziąć diesle od PSA, płyty podłogowe od Forda i byłoby doskonale.
    Ale zeby odzyskac "blask" czy zwiekszyc sprzedaz? Fiat obecnie zarabia w USA. I sie im nie dziwie. 500tki tam zrobily male zawirowanie. A meksykanska 500tka nie duzo gorsza od tyskiej, choc jakis fatalny automat do niej pakuja. Do tego Chryslere i inne Dodge, Jeepy etc...

Nie wiem czy bym sie skusil na "blask" AR z wysokopreznym silnikiem od Puga.

Użytkownik Świeżak Avatar sztandar
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

idealnie byłoby mieć mariaż AR + firma japońska
    Tomku to już było AR Arna i skończyło się klapą.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    To byłaby mniej Alfa niż jest teraz. W Alfie chodzi np. o to, że tarcze hamulcowe są przy osi pojazdu, a z tyłu jest skrzynia biegów i oś De Dion (transaxle), a nie kopiowanie rozwiązań z innych koncernów i pakowanie ich w ładną karoserię...
    W Alfie chodzi przede wszystkim o to, że jest ładna i relatywnie dobrze się prowadzi. Jak to uzyskasz - to już kwestia względna. Subaru Impreza też się dobrze prowadzi a ma zawieszenie o stopniu skomplikowania klucza francuskiego. Trzeba brać to, co się ma najlepsze na rynku - włosi mają od "zawsze" doskonałych designerów i niech sobie oni te auta projektują. Ludzie kupują oczami i poniekąd mają głęboko w poważaniu, czy okrążenie Nurburgringu Alfa zrobi w 8 minut i 5 sekund, czy 7 minut i 54 sekundy. Wiesz ile osób kupiło u mnie 159 z nastawieniem "kupuję, bo to się zajebiście prowadzi, ale reszta mnie nie obchodzi"? Jakbym robił ankietę, to 95% odpowiedzi byłoby "kupiłem, bo to auto jest ładne". A że przy okazji ma doskonałą trakcję - to jest coś, co można dodatkowo wziąć pod uwagę przy zakupie, ale w tej sytuacji nie jest decydujące. Inaczej nikt nie kupowałby w Europie amerykańskiego Mustanga...
    Nie wiem, czy zdarzyło Ci się kiedyś dłużej współpracować z jakąś włoską firmą. Jeżeli nie - to właśnie tego Ci brakuje do zrozumienia całego obrazu - Włosi żyją w swoim radosnym świecie, gdzie najważniejsze są espresso i sjesta. Reszta może poczekać. Przyjechał kontrahent po odbiór towaru? Poczeka, sjesta jest. A po sjeście nie można nagle się rzucić z pełnym brzuchem w wir pracy. A przed sjestą wszyscy głodni, bo śniadania nie zjedli, więc też nie ma co liczyć na jakieś agresywne działanie, nastawione na natychmiastowy skutek.

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał sztandar Zobacz post
    Tomku to już było AR Arna i skończyło się klapą.
    No tak, ale nie można robić tak, że japończycy zadbają o design, a AR o mechanikę Na odwrót...
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 27-03-2014 o 11:07 Powód: Dodano
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

W Alfie chodzi przede wszystkim o to, że jest ładna i relatywnie dobrze się prowadzi. Jak to uzyskasz - to już kwestia względna.
    Tak jest teraz... Kiedyś to były w zasadzie najszybsze (w sensie właśnie czasów torowych, a nie przyspieszenia na prostej) cywilne samochody i do tego powinna Alfa dążyć. Co do Subaru, ciężko nazwać silnik bokser (w tym chyba jedyny na świecie bokser diesel) i napęd na 4 koła "standardowym rozwiązaniem". Subaru też mogło wziąć diesla od Toyoty, ale tego nie zrobili przecież.

Nie wiem, czy zdarzyło Ci się kiedyś dłużej współpracować z jakąś włoską firmą. Jeżeli nie - to właśnie tego Ci brakuje do zrozumienia całego obrazu - Włosi żyją w swoim radosnym świecie, gdzie najważniejsze są espresso i sjesta. Reszta może poczekać. Przyjechał kontrahent po odbiór towaru? Poczeka, sjesta jest. A po sjeście nie można nagle się rzucić z pełnym brzuchem w wir pracy. A przed sjestą wszyscy głodni, bo śniadania nie zjedli, więc też nie ma co liczyć na jakieś agresywne działanie, nastawione na natychmiastowy skutek.
    W sumie to nie, ale kiedyś gadałem z importerem wina, dlaczego nie sprowadza włoskich, to mi odpowiedział, że 2 miesiące temu zamówił oliwę, przyszła nie ta, 2 tygodnie za późno i nadal jej nie wzięli z powrotem . Co do moich doświadczeń, kupowałem cały wydech do 75 w IMASAFie (robią na indywidualne zamówienie, bo nie mają tego na zapasie) i po zamontowaniu okazało się, że przedni jest do wymiany, bo źle zespawany . Ale wszystko poszło w miarę szybko.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 27-03-2014 o 11:27
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Wuwua
    Auto
    była 145 1.6TS jest Mito 1.4TB 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał jjokocha Zobacz post
    to zależy jak kobietę wychowasz, jak jesj powiesz że alfa jest cacy to będzie cacy jak powiesz że łałdi jest fajne to tak będzie, niewiele jest kobiet z własnym poglądem na piękno, ubierająsie jak faceci, piją jak faceci, rzygają jak faceci, .......
    żal mi cię...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar dobryalf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    giulietta serie 1 1,4TB MultiAir 16v 170KMTCT Excl

Domyślnie

Czytam ten wątek i się zastanawiam. Po co ja zamówiłem Giuliettę? Trzeba było jakąś audicę z dezelkiem tdi co umie terkotać, koniecznie czarny kolor. W środku może być zydelek do siedzenia bo z ulicy nic nie widać. No i raczej bez guzików i bajerów bo to wymaga dodatkowych umiejętności.
    Nowoczesne auta są dla ludzi trudne do eksploatacji bo wymagają umiejętności cywilizacyjnych i o tym w zasadzie koleżeństwo dyskutuje.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar milleniusz
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał dobrzan Zobacz post
    żal mi cię...
    To się nazywa sarkazm, nie żal...

Poza tym niewiele z tej dyskusji już rozumiem, ale przynajmniej coś się na forum dzieje. A żeby pozostać w temacie, to czytałem, że Marchione zeznał, iż do 2018 wyda 5 nowych modeli Alf. Po raz kolejny zresztą.
    ___

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Dołączył w 2007 ale konto wcześniejsze skasowali

Domyślnie

Podsumowanie:

Poniżej zestawienie wg mnie, co zdecydowanie wygrywa na plus:
    Nie ma tak źle Alfisti :-)

Design - Giulietta,
    Fotele - remis,
    Widoczność - Focus,
    Klima/Ogrzewanie - Giulietta,
    Tankowanie - Focus (system bezkorkowy),
    Pojemność baku, zasięg - Giulietta,
    Zegary - Giulietta,
    Zawieszenie - Giulietta,
    Układ kierowniczy - Giulietta,
    Start and Stop - Focus,
    Wygłuszenie wnętrza - Focus,
    Oświetlenie wnętrza - Focus,
    Światła mijania/drogowe - Giulietta,
    Światła dzienne - Giuletta,
    Bagażnik - remis
    Audio - Focus,
    Skrzynia - Focus,
    Hamulce - GIulietta,
    Miejsce z przodu - remis
    Miejsce z tyłu - Focus,
    Schowki - Focus,
    Uchyty na napoje - Focus,

W sumie pierdoły, brałbym Julkę. W 156 miejsca na bufet też nie było i trzeba jechać a nie szukać miejsca na puszkę z kolą. Tylko, że w starszych Alfach były fajne silniki, duża gama i duży wybór. W Julce brakuje mi takiego ecoboosta z Forda, wtedy fajne autko byłoby - 1,6 - 150KM lub 182KM i 2.0 - 250KM.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał cysio Zobacz post
    W sumie pierdoły, brałbym Julkę. W 156 miejsca na bufet też nie było i trzeba jechać a nie szukać miejsca na puszkę z kolą. Tylko, że w starszych Alfach były fajne silniki, duża gama i duży wybór. W Julce brakuje mi takiego ecoboosta z Forda, wtedy fajne autko byłoby - 1,6 - 150KM lub 182KM i 2.0 - 250KM.
    A mi brakuje wolnossaka - 2 litry, jakieś 150 - 160KM i ładny gang silnika .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał milleniusz Zobacz post
    To się nazywa sarkazm, nie żal...

Poza tym niewiele z tej dyskusji już rozumiem, ale przynajmniej coś się na forum dzieje. A żeby pozostać w temacie, to czytałem, że Marchione zeznał, iż do 2018 wyda 5 nowych modeli Alf. Po raz kolejny zresztą.
    Czyli osoby, które kupują Alfy używane, gdzieś w 2020-2021 będą mogły zmienić obecny model AR na coś nowszego. Fajna perspektywa ;D
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów