Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: Ekologia i ekonomia. Jednym słowem 3.0 V6!

Użytkownik Romeo Avatar Tytus9
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie Ekologia i ekonomia. Dzielimy się spalaniem naszych Ślicznotek

Panowie! Pewnie nie każdy z Was podziela moją pasję do cyferek i statystyk, ale liczę, że paru kierowców, co to sobie liczą spalanie znajdę na tym forum ;) Ja swoimi wynikami jeszcze się chwalić nie mogę, bo moje auto dopiero się dla mnie szykuje, ale obiecuję, że jak tylko je odbiorę i będę już jakieś statystyki miał, na pewno się podzielę. Póki co ściągnąłem sobie manual dzięki życzliwości jednego z kolegów (niestety w tej chwili nie mogę odnaleźć nicku, przepraszam), który swoją biblię sfotografował i wrzucił na chomika, siedzę i wspominaną księgę wertuję. Znalazłem tak niezwykle intrygującą informację, że Gtv 3.0 V6 pali 8,7l w trasie 11,7l w cyklu mieszanym, oraz 16,8l w mieście. O ile o 16l ktoś tam kiedyś wspominał, o tyle nie słyszałem jeszcze, żeby czyjaś Alfa w tej wersji paliła 8,7l. 11,7l zadka nie urywa, ale umówmy się- i tak nie jest źle. Moje pytanie brzmi: "Jak to jest w praktyce?" Liczył ktoś sobie spalanie? Jakie macie wyniki?

Swoją drogą ciekawe byłoby również porównanie między silnikami, więc jeśli ktoś ma auto o innej pojemności, a spalanie sobie wyliczył, zapraszam do udzielania się ;) Tylko proponuję wyraźnie zaznaczyć o jakim silniku mówimy.

Ja puki co się mogę pochwalić spalaniem na poziomie 5,7l w trasie w mojej byłej Astrze 1.4 ;] W cyklu mieszanym krążyłem wokół 7,2-7,4l. Kto da więcej? ;)
    Ostatnio edytowane przez Tytus9 ; 08-04-2014 o 19:59

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Tytus, jest masa tematów o tym. Spalanie, które podaje producent można co najwyżej pokazać żonie

Przy 3.0 i spokojnej jeździe (nie mylić w eco-drivingiem) liczyłbym co najmniej na jakieś 12l w trasie i co najmniej 14l w mieście.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Nie znalazłem, przepraszam. Najwidoczniej nie umiem szukać.

EDIT:
    Ok, masz rację, jest masa tematów "Moja Gtv pali 18l co z tym mogę zrobić?", albo "spalanie mi wzrosło, o co chodzi", ale mi bardziej chodziło po prostu o temat z kategorii "podziel się, jak to jest u Ciebie", żeby sobie zebrać szeroką grupę aut i na tej podstawie móc wnioskować czy moje auto pali dużo, czy ja jeżdżę jak maniak, czy też może jestem najlepszym kierowcą trybu emeryt ;)
    Ostatnio edytowane przez Tytus9 ; 08-04-2014 o 09:00

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

na trasie do 120km/h bez wyprzedzeń z redykcji na 2 bieg czyli płynna jazda zeszłem w okolice 10l ,zazwyczaj jest to 12 ,bo lubie redukować biegi w miescie nie mam pojęcia ,ale jak masz sportowe zacięcie jednym okiem patrzysz na drogę,a drugim musisz obserwować kontrolkę rezerwy... a i przyzwyczaj się mając 3,0 do ciągłego jednego pytania zadawanego na stacji,w mieście na światłach przez szybę ,i przy każdej nadarzającej się okazji,które po czasie zacznie ci wiercić dziurę w głowie ''PANIE A ILE TO PALI'' !!! ja już mam dość i odpawiadam ''PANIE JAK WLEJE CAŁY ZBIORNIK TO POTRAFI TO SPALIĆ WSZYSKO CO DO KROPELKI''
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 08-04-2014 o 15:47

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Maras, wybacz, ale Twój tekst jest tak zajebisty, że pozwolę go sobie używać ;) Jednocześnie dzięki, że mi jednak powiedziałeś ile palisz ;) Swoją drogą udowodniłeś, że można nawet lepiej niż w manualu ;)

Tak jak napisałem w poprzednim poscie- nie chcę tutaj nikomu nic udowadniać, łapać się za głowę, czy narzekać. Po prostu lubię wiedzieć co jest grane u mnie i jak to wygląda u innych ;)

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał Tytus9 Zobacz post
    Nie znalazłem, przepraszam. Najwidoczniej nie umiem szukać.

EDIT:
    Ok, masz rację, jest masa tematów "Moja Gtv pali 18l co z tym mogę zrobić?", albo "spalanie mi wzrosło, o co chodzi", ale mi bardziej chodziło po prostu o temat z kategorii "podziel się, jak to jest u Ciebie", żeby sobie zebrać szeroką grupę aut i na tej podstawie móc wnioskować czy moje auto pali dużo, czy ja jeżdżę jak maniak, czy też może jestem najlepszym kierowcą trybu emeryt
    jak ci tyle spala ,możliwe że przepływomierz masz walnięty...sugerowałeś w opisie ,że ci przerywa w czasie jazdy to może się również wiązać z uszkodzoną przepływką..

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Gtv

Domyślnie

Maras, przeczytaj mój post jeszcze raz, tak ze zrozumieniem, bo do nieporozumienia doszło ;)

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

na spalanie poniżej 10l nie licz ,,i tak żeby osiągnąć około 10 ,bo w moim przypadku na pewno to było bliżej 11l musisz jechać płynnie spokojnie niczym starszy pan w kapeluszu w piękny niedzielny poranek,,,,szybko ci się znudzi''

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał Tytus9 Zobacz post
    Maras, przeczytaj mój post jeszcze raz, tak ze zrozumieniem, bo do nieporozumienia doszło
    dobra za szybko czytam ,,,te cytaty, ale przynajmniej dałem już wskazówki tym co 3,0 zaczyna palić 18 na trasie
    ja zawsze robię kilka rzeczy na raz siedząc przed kompem dlatego trzeba mi to wybaczyć ,taki szałaput po prostu
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 08-04-2014 o 09:15 Powód: Dodano

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wedżi
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

2.0 Twin Spark (150KM)

W mieście od 13 do 18l GAZU (błagam, nie zaczynajcie kolejnej dyskusji, bo się porzygam)
    Trasa 10-15l.

Póki* Tytek

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 1.9 Ti , 147 Racer, Spider 916 TS

Domyślnie

3.2 zazwyczaj:
    w mieście 20l, najwyższe 28l.
    w trasie 12-15l, niezależnie od prędkości, a od płynności.
    Spalania podane dla LPG.