Panowie! Pewnie nie każdy z Was podziela moją pasję do cyferek i statystyk, ale liczę, że paru kierowców, co to sobie liczą spalanie znajdę na tym forum ;) Ja swoimi wynikami jeszcze się chwalić nie mogę, bo moje auto dopiero się dla mnie szykuje, ale obiecuję, że jak tylko je odbiorę i będę już jakieś statystyki miał, na pewno się podzielę. Póki co ściągnąłem sobie manual dzięki życzliwości jednego z kolegów (niestety w tej chwili nie mogę odnaleźć nicku, przepraszam), który swoją biblię sfotografował i wrzucił na chomika, siedzę i wspominaną księgę wertuję. Znalazłem tak niezwykle intrygującą informację, że Gtv 3.0 V6 pali 8,7l w trasie 11,7l w cyklu mieszanym, oraz 16,8l w mieście. O ile o 16l ktoś tam kiedyś wspominał, o tyle nie słyszałem jeszcze, żeby czyjaś Alfa w tej wersji paliła 8,7l. 11,7l zadka nie urywa, ale umówmy się- i tak nie jest źle. Moje pytanie brzmi: "Jak to jest w praktyce?" Liczył ktoś sobie spalanie? Jakie macie wyniki?
Swoją drogą ciekawe byłoby również porównanie między silnikami, więc jeśli ktoś ma auto o innej pojemności, a spalanie sobie wyliczył, zapraszam do udzielania się ;) Tylko proponuję wyraźnie zaznaczyć o jakim silniku mówimy.
Ja puki co się mogę pochwalić spalaniem na poziomie 5,7l w trasie w mojej byłej Astrze 1.4 ;] W cyklu mieszanym krążyłem wokół 7,2-7,4l. Kto da więcej? ;)