Była może wersja sedana w Q4, ale nie TI?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
mam 2,4 Ti w Q4 na pewno zaciski są czerwone i do tego wentylowane tarcze tylne nie pamiętam czy w zwykłej też są wentylowane
WWW.TMIN.PL - ELEKTROMECHANIKA, KLIMATYZACJA, WULKANIZACJA(WYM.OPON), ALARMY , AKCESORIA ORAZ CZEŚCI TEL. 501-545-779
AUTA: jest 147 1,6TS, CHRYSLER 300C
była 145 1,4TS, 156 2,4jtd, 159 SW Ti 2,4 jtdm Q4, 156 2,5 V6
Czy w wersjo po lifcie 1.9 tarcze są także 305mm i czy jest możliwość zrobienia SWAPA na 330 ?
Po lifcie masz z przodu 330 z tyłu 292, przed liftem było 305 i z tyłu jednolita 278. Ja swapa będę robił na tył, zacisk mi powoli pada. Wystarczy wtedy założyć zaciski na tarcze wentylowane, są szersze. Z przodu też można swapa, ale to wymaga wymiany zwrotnic. Zaciski Brembo są potężniejsze i mają inne mocowanie. Najlepiej wtedy dorwać jakieś aluminiowe zwrotnice. Można też bez wymiany zwrotnic założyć zaciski Brembo od Alfy 166, wtedy nie będziesz miał ranta na 305mm tarczy. Ona ma tarcze 310, ale nie wiem czy te tarcze podejdą do naszej. Kolega alces1 bawi się ze swapem z 166, jak zainteresowany to popytaj. Tyle że to już nie będzie rasowe 159 TI
Witam. Pytam kolegów którzy posiadają wersję "ti". Jeździliście z 5 osobami na pokładzie? Ja jeździłem na 17'' w zimę i jest tragedia. Dobrze że wstawiłem sobie płytę aluminiową bo plastik się szybko łamie
Pytanie czy jeśli chciałbym go podnieść to do wymiany są tylko sprężyny na przodzie czy wszystkie cztery?
Czy amory też trzeba zmieniać?
Ostatnio edytowane przez b_tomx ; 12-04-2014 o 19:57
Jeździliśmy w zimę, na 17, w 5 osób dorosłych na pokładzie po Warszawie i tragedii nie było (motor 2.0). Co prawda auto ładnie siadło na tyle ale nie przytarłem ani razu. Pozatym nawet przy takim załadunku to tył siada nie przód więc nie wiem co ma do tego płyta. Nie wiem jak w Twoim przypadku (2,4 + Q4) kosztowo by wyglądała wymiana sprężyn na serie bo o wyglądzie nie wspomne.
Powiem szczerze, że wolałbym crosswagonaPo kilku akcjach. Gdzie w mieście przejeżdżając, nie co szybciej przez lekko zapadnięte skrzyżowanie. Urywam 3 śruby mocujące płytę i wyginam ją o kilka milimetrów tak, że dyfer przy depnięciu stuka o płytę. To chyba nie jest fajne? Widzę jednak że większość ludzi prawie każdym forum ma manię chip-tuningu i obniżania aut. Ludzie kupuje auto żeby jeździć po drogach w Polsce, a nie po torze
Jak podniosę auto o 2 cm czyli do standardowej wysokości to nawet nikt tego nie zauważy.
No widzisz ja nie ma dyfra i mam spokójmoże po prostu wolniej po zapadniętych skrzyżowaniach zimą. Na 17 auto jest niższe niż na 19.
To zależy jaki profil i szerokość oponyTeoretycznie przy tej samej szerokości i profilu opony ale o jeden cal większej felgi auto będzie wyższe w przybliżeniu o 25 mm. Tylko nie wiem czy ktoś to zauważył. Tak się nie dobiera opon. Musi być zachowana standardowa wysokość bo będzie koło ocierać o nadkole.