Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 - szukam

Domyślnie Alfa 159 Warszawa - pomoc przy zakupie

Witam Państwa,

To mój pierwszy post. Bardzo się cieszę, że znalazłem tak rozbudowane forum fanów AR. Pozdrawiam wszystkich.

Planuję zakup AR 159. Najbardziej interesuje mnie silnik 1,75 Tbi, ale nie przekłada się to zainteresowanie na moje możliwości finansowe
    W związku z powyższym wersja 2,4 JTDm wydaje się najlepszym wyborem. (mniej niż 200 koników niet)
    Chciałbym znaleźć auto z wnętrzem w jasnej skórze: (bardziej ta wpadająca w brąz, a nie beżowa)

Znalazłem jednak wersję z czarnym wnętrzem, a autko wydaje się zadbane.
    Mówię o tym samochodzie: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C32828842.html

Czy ktoś może oglądał? A jeśli nie, to po samych zdjęciach co sądzicie? Mi się wydaje warta obejrzenia na żywo i mam plan się wybrać w przyszłym tygodniu. Mówią, że dobre autka znikają tego samego dnia, w którym zostały wystawione, a to ogłoszenie obserwuję już od jakiegoś tygodnia.

Wiem, że informacje o tym na co zwracać uwagę przy oglądaniu autka znajdę sobie tutaj na forum, ale jakbyście mieli jakieś uwagi w kontekście konkretnie tego co widać na zdjęciach - dajcie proszę znać

P.S.
    Jakie w ogóle powinny być rozsądne ceny rocznika 2008 i 2009 dla tego modelu silnika?
    Tak, żeby wyeliminować wszystkie szroty już na etapie wyszukiwania

Wesołych Świąt! I dzięki.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AlfaRomeo-159-003.jpg
Wyświetleń:	2555
Rozmiar:	81.9 KB
ID:	128807   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	67511d1346340401-oklejanie_wnetrza-148_3_800.jpg
Wyświetleń:	2825
Rozmiar:	55.5 KB
ID:	128810  
    Ostatnio edytowane przez Kaczorblb ; 19-04-2014 o 18:48

Użytkownik Embrion
    Auto
    W poszukiwaniu Alfy Romeo Brera

Domyślnie

Witam koledzy czy miał ktoś może styczność z tym komisem lub coś o nim wie ? Jak myślicie oprócz w/w uszkodzeń mogło być coś nie tak jeszcze ? Czy cena jest realna jak za takie uszkodzenia 24 tys+ opłaty ? Samochód przyjechał do polski w czwartek . jeżeli ktoś posiada dostęp do historii serwisowej może być odpłatnie proszę o kontakt VIN ZAR 93900005000157 Dziękuje wszystkim z góry za wszystkie spostrzeżenia. http://otomoto.pl/alfa-romeo-brera-3...C32917344.html

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cena za rozbitka wiarygodna, pewnie Żabojadowi dali te 4500 Euro.

Ogólnie jak to z JTSem, bez obejrzenia silnika przez wykwalifikowany serwis - duże ryzyko. Mnie osobiście nieco zaskakuje kształt uszkodzeń (na co on tam wpadł, bo nie na słup... przydrożny kamień? i nie wydachował?), ale wszystko jest możliwe.

Niestety przy tej sile uderzenia mógł się ogólnie skrzywić, więć może byc czteroślad, prostowanie na ramie i w ogóle. Pozostaje kwestia znalezienia progu i całej okolicy w rozsądnej cenie, wycięcia, przespawania. Tak samo z fotelem, wypadałoby zmienić cały albo przełożyć moduł poduszki. Pewnie ASO bierze za to horrendalne pieniądze. Ogólnie dużo spekulacji, z fotek trudno coś konstruktywnego powiedzieć.

Masz zaprzyjaźnionego blacharza, czy chciałbyś to robić po cenach komercyjnych?

PS: Podejrzewam, że ze wszystkim, opłatami, naprawą, pakietem startowym, drobiazgami itp wyjdzie 40 kzł (nawet jeśli początkowa wycena będzie mniejsza, takie rzeczy czasem się eskalują...)
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 19-04-2014 o 23:19

Użytkownik Embrion
    Auto
    W poszukiwaniu Alfy Romeo Brera

Domyślnie

Tak mam zaprzyjaznonego blacharza i on to będzie robił. Cały próg wraz z boczkiem to koszt 1400zł + robota. Wszystko ładnie i pięknie najpierw będę chciał sprawdzić czy właśnie nie zostawia 4 śladów i czy podłoga nie ucierpiła resztę da się ogarnąć. Może tu ktoś mieć dostęp do historii serw. oczywiście odpłatnie ? Autko będę oglodał zaraz po świętach bo wcześniej z wiadomych przyczyn było to niemożliwe. Co do silnika na co zwracać uwagę ? Jak nie będzie zostawiał czterech śladów to może do ASO go dać na sprawdzenie ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Próg prawdopodobnie był już wyciągany ,pierwotnie uszkodzenie było dużo większe .
    pawel164

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 - szukam

Domyślnie

Ponawiam prośbę o opinię Zapytanie parę postów wyżej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.4 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Kaczorblb Zobacz post
    Ponawiam prośbę o opinię Zapytanie parę postów wyżej.

Kolego za 34 tyś. PLN nie licz na to że uda ci się kupić dobrą AR 159 2.4 JTDm z 2008 roku... za ten rok i silnik to trzeba dać dobrze ponad 40 tyś.... okolice 30 tyś. to raczej rok 2006...

Wystarczy tylko logicznie pomyśleć. Handlarz pisze, że wszystko już jest opłacone... a więc odejmij od ceny 2-3 tyś. zarobku handlarza, 18,3 % akcyzy (powyżej 2000 cm3) i wychodzi Ci cena za jaką on nabył auto... a co z tego wynika, że za cenę jaką handlarz zapłacił za auto na zachodzie można nabyć auto albo po przejściach (rozbite), albo z przebiegiem razy 2 lub 3 większym niż deklarowany w ogłoszeniu (czyli do sporych nakładów finansowych)...
    Ostatnio edytowane przez Artek123 ; 20-04-2014 o 16:39

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ebol77
    Mieszka w
    ruda_śląska/ zurych
    Auto
    FSO 125p '82 103 KM/ AR 159 SW'06 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał meiss Zobacz post
    To znaczy, że masz wersję na rynek Belgijski.
    Od początku ten silnik miał 100kw/136km i trochę mniej nM. Jest zresztą opisany w instrukcji w tabelce z silnikami.
    Czasem Belgowie rejestrowali 110kw jako 100 i może ci się pofarcić, ale to byś musiał sprawdzić.
    Dyskusja o tym była nie dawno w tym wątku.
    wiem co to znaczy tylko ze alfa została wyprodukowana we włoszech i jezdziła tylko po włochach/ dlatego nie wiem czemu tak wyszło ;/

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał ebol77 Zobacz post
    wiem co to znaczy tylko ze alfa została wyprodukowana we włoszech i jezdziła tylko po włochach/ dlatego nie wiem czemu tak wyszło ;/
    Ja ze 156 mam tak. Z VIN wychodzi ze jest z Belgii tymczasem był z Niemiec na co mam dokumenty.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 - szukam

Domyślnie

Cytat Napisał Artek123 Zobacz post
    Kolego za 34 tyś. PLN nie licz na to że uda ci się kupić dobrą AR 159 2.4 JTDm z 2008 roku... za ten rok i silnik to trzeba dać dobrze ponad 40 tyś.... okolice 30 tyś. to raczej rok 2006...

Wystarczy tylko logicznie pomyśleć. Handlarz pisze, że wszystko już jest opłacone... a więc odejmij od ceny 2-3 tyś. zarobku handlarza, 18,3 % akcyzy (powyżej 2000 cm3) i wychodzi Ci cena za jaką on nabył auto... a co z tego wynika, że za cenę jaką handlarz zapłacił za auto na zachodzie można nabyć auto albo po przejściach (rozbite), albo z przebiegiem razy 2 lub 3 większym niż deklarowany w ogłoszeniu (czyli do sporych nakładów finansowych)...
    Bardzo dziękuję za odpowiedź. O to mi właśnie chodziło. Właśnie zastanawiałem się ile trzeba liczyć za takie autko 2008/2009 2,4. Mówisz ponad 40 tyś - to rozjaśnia mi sytuację.

Czy weryfikacja przebiegu auta po numerze VIN jest pewna w przypadku AR?