Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Kilka spraw z nową GT

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Co do opon Pirelli, ktoś tam napisał, że używek nie warto - fakt, ale gdy ktoś ma dobre źródło i je widzi ??
    Że po kilku latach są do wywalenia mimo bieżnika ? To tak samo jak ktoś kto nigdy nie miał alfy powie, że alfa to "królowa lawet"...

Kupiłem 3-letnie Pirelli Pzero Rosso czy coś takiego z bieżnikiem niecałe 4mm - Wbrew opinii innych założyłem je na przód.
    W mieście mam taki dziwny zakręt na rynku, gdzie dosłownie przy 30-40kmh idzie z niego wylecieć (zła nawierzchnia)

Od razy, gdy założyłem te Pirelki na przód pojechałem na ten zakręt wieczorem przy nie wielkim ruchu odważyłem się przy 50km/h w niego wejść.. I co ? Alfa przyklejona dupa na zimówkach uciekała przód się trzymał...

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał KaaC Zobacz post
    To tak samo jak ktoś kto nigdy nie miał alfy powie, że alfa to "królowa lawet"...
    Ten "ktoś", to ja. I to nie tak samo, bo pisząc coś takiego, od razu praktycznie stwierdzasz, że nigdy nie używałem opon pirelli. I w tym miejscu się mylisz. Trzy z wielu aut które kupiłem w przeciągu swojego żywota miały pirelki - nie powiem nic negatywnego o przyczepności itd, ale napisałem, że to opony dla bogatych, bo wymagają DUŻO częstszej wymiany niż inne na rynku jeśli mówimy o jak największym bezpieczeństwie. Dlaczego? M.in. przyczepność jest okupiona tym, że dużo szybciej parcieją,pękają i ząbkują. Osobiście widząc jak wyglądają 5-letnie Pirelli P ZERO boję się jeździć szybciej niż 100km/h.

Oczywiście jest to tylko i wyłącznie moja opinia poparta tylko i wyłącznie moimi doświadczeniami i oczywiście mogę być w błędzie.
    Ostatnio edytowane przez m4rk ; 18-04-2014 o 08:48

awazruk
    Gość

Domyślnie

Wychodzę z GT na prostą, zostały już tylko drobiazgi

Teraz biorę się za EGR i tu mam pytanie. W 156 zaślepiłem i tyle, czy w GT procedura wygląda tak samo? Taka sama zaślepka? Taki sam układ wszystkiego? W 156 mam 1,9 JTD 16V a w GT niby ten sam, ale jakiś nowszy chyba. 2009 rok więc są klapy, DPF. To nie jest przypadkiem 1,9 JTDm ? Pogubiłem się w tym wszystkim

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

zerknij na temat podwieszony.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Muszę się zgodzić co do opinii na temat opon Pirelli. Nie wiem czy trafiłem na jakiś felerny model, ale kupiłem swoją z oponami P6000 w bdb stanie. Radziłem się znajomego wulkanizatora i powiedział, że te opony mają przed sobą jeszcze minimum 2 sezony. Opony koszmarnie wyłapują każdą koleinę, trzeba być skupionym w czasie jazdy, przy 50 km/h wpadają w jakiś dziwny rezonans i hałasują, dodatkowo dochodzą problemy przy odprowadzaniu większej ilości wody. Na początku myślałem, że to kwestia zawieszenia, szerokości opon i dość niskiego profilu, ale nie... kupiłem identyczne zimówki innej firmy i auto się prowadziło jak marzenie, choć muszę przyznać, że przez to "wyczucie" nawierzchni i dobrą przyczepność można w nich trochę poszaleć, ale ogólnie sam bym tego nie kupił.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Matejko'
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Alfa GT JTD

Domyślnie

P6000 nie doszukiwalbym sie problemu w oponie ale w ich wieku, w swojej mam P7 Cinturato nowe i jest cicho, trzyma sie dobrze, prowadzi sie po koleinach jak to 225/40R18 sie prowadzi, ale po rownej bardzo dobrze

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Matejko' Zobacz post
    P6000 nie doszukiwalbym sie problemu w oponie ale w ich wieku, w swojej mam P7 Cinturato nowe i jest cicho, trzyma sie dobrze, prowadzi sie po koleinach jak to 225/40R18 sie prowadzi, ale po rownej bardzo dobrze

Przeczytaj jakiekolwiek opinie w Internecie na temat tych opon - od nowosci wszystkie te przypadlosci wystepuja. Nie mowie, ze wszystkie modele tak maja, ale ja osobiscie nie bede ryzykowal w przyszlosci.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał awazruk Zobacz post
    Dzięki rossoneri

Potrzebuję również coś takiego: http://img01.allegroimg.pl/photos/or.../98/4144349885

Wiecie gdzie można to dostać w lepszym stanie niż powyższe?
    Kolego, akurat przeglądałem aukcje na Olx i znalazłem typa co ma tą część (przynajmniej jest widoczna na zdjęciach) http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-gt-c...tml#4ee8aa8d9f

ceny za części ma dość niskie, napisałbym tam za ile by pogonił powodzenia

ogólnie co chwilę ktoś pyta o jakieś takie pierdoły, plastiki, a widać, że tam koleś ma trochę części z rozbitka, więc szukajcie, może ktoś coś dla siebie znajdzie.
    Ostatnio edytowane przez khad ; 10-05-2014 o 21:36

awazruk
    Gość

Domyślnie

Dzięki za cynk! Na pewno skorzystam

awazruk
    Gość

Domyślnie

Witam ponownie,

chciałbym zasięgnąć rady od posiadaczy GT z DPFem. Mam co jakiś czas błąd P2085 i chciałbym przeczyścić styki w czujniku odpowiadającym za ten błąd. Tylko właśnie, który to ?

W eperze wszystkie to "czujniki". Mogliby coś więcej napisać...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Przechwytywanie.PNG
Wyświetleń:	249
Rozmiar:	145.3 KB
ID:	134341