Temat: Zakup Alfy 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Jeżeli chodzi o ścisłość to uchował się pasek na kierownicy a to też oznacza mały przebieg. Ale bez euforii, takie rzeczy da się zmienić. Poza tym. Przebieg nie świadczy o stanie auta. Biorąc pod uwagę solidną budowę i żywotność V6 to na poziom przyszłych problemów będzie miał wpływ nie przebieg tylko to jak auto było traktowane.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Interesowałem się tym autem na początku roku (mówię o tej 3.0) - obecny właściciel ma ją od niedawna, odkupił od kolegi, twierdził że obecnie nim nie jeździ bo jest problem z wentylatorem chłodnicy i parę innych dupereli wymienił miedzy innymi wydech. Ogólnie miałem blisko ale bałem się tego auta... Atrakcyjna była cena, choć przez te kilka m-cy opuścił już z 1tyś., kolor i felgi

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR166 3.0V6 automat

Domyślnie

Cytat Napisał m4rk Zobacz post
    swoja droga, pierwszy raz mi sie zdarzy cos takiego powiedziec, ale (nawet biorac pod uwage skromnosc zdjec) fotel kierowcy nie wyglada na 190k km, tylko mniej
    domyslam sie, ze nie miales dotad stycznosci ze 166, wiec nawet nie wiesz de facto czego sie spodziewac po tym aucie, dlatego jak masz niedaleko gdzies taka na sprzedaz to jedz i ogladaj - obejrzysz kilka egzemplarzy, pojezdzisz troche to bedziesz mial chociaz odniesienie jeden do drugiego
    No nie miałem styczności ze 166. Jedyne Alfy z jakimi miałem styczność to taty 147 , chyba 2.0 ze skrzynią SeleSpeed i szwagra 156 1,9.

Ta akurat jest blisko i chyba podjadę ją obejrzeć. Zdaję sobie w 100% sprawę z tego , że będzie wymagała kilku dodatkowych plnów na start lub zaraz po starcie ale akurat na zakup fundusze mam skromne , a nie powiem , że strasznie mi się podoba No i jedyna w jaką celuję to 3.0 V6 , większość aut jakie miałem to były V6 i takie też teraz chcę

Jest jakiś interfejs diagnostyczny co by się można pod komputer podłączyć ?

Najważniejsze dla mnie to sprawdzenie chociaż organoleptycznie , czy czasem uszczelka nie żegna się już ze światem lub ew. panewki , no i skrzynia czy dobrze i równo pracuje , reszta to już mniejsze problemy
    Powiedzcie mi jeszcze , ta skrzynia automatyczna w AR 166 , działa jak każdy inny automat ?

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Cytat Napisał Mad_MAX Zobacz post
    Powiedzcie mi jeszcze , ta skrzynia automatyczna w AR 166 , działa jak każdy inny automat ?
    http://www.forum.alfaholicy.org/166/...portronic.html

mam nadzieje, ze to Ci wystarczy

Użytkownik Rowerzysta Avatar kris377
    Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa romeo 166 2.0 TB V6

Domyślnie

Panowie , może mi ktoś podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy szukaniu 166 3.0 lub 2.0TB ? Budżet mam bardzo ograniczony i Alfa nie musi być tip top igiełka , mam dwie na oku:

http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-166-...tml#e092cedccf

http://olx.pl/oferta/sprzedam-alfe-r...tml#e092cedccf

Dziękuję za pomoc
    Jak chcesz kupować 2.0TB w tej kasie to musisz bardzo dokładnie wszystko obejrzeć ;-)
    Taki pakiet startowy kable,świece,cewka w razie przerywania to koszt ok. 1000zł w resztę nie wchodzę.
    Tak jak Marek pisał silnik wymagający jednak zadbany i odpowiednio traktowany poprawia uśmiech na twarzy.

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Co do skrzyni to zobacz czy sterownik nie jest zalany płynem z nagrzewnicy, standardowa usterka, trzeba zdjąć skórzany boczek w nogach pasażera i włożyć rękę, często się zalewa i powoduje szarpanie skrzyni. Mechanicznie skrzynie ZF padają rzadko.

Na zdjęciach widać łatany taśmą dolot, jak gdzieś puszcza to może falować silnik.

Ogólnie jazda 3.0 plus ZF to bajka.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR166 3.0V6 automat

Domyślnie

Szczerze to napaliłem się jak stonka na wykopki hehehe ale ze spokojem , bo muszę porządnie sprawdzić wszystko , żeby się nie naciąć na minę , bo na to sobie nie mogę pozwolić

Mam nadzieję , że uda mi się kupić 166 3,0 w automacie

Użytkownik Ogier Avatar m4rk
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Szczerze to napaliłem się jak stonka na wykopki hehehe
    powiem Ci tak.. ja sie napalilem rok temu i do dzis nie moge wyjsc na prosta jezdzic jezdzi, krzywdy wielkiej na drodze nigdy nie bylo, ale caly czas jest cos do zrobienia. co prawda nie napalilem sie na ten konkretny egzemplarz, tylko na model. chcialem 166 i basta, nawet kupno czegos innego na krotki czas nie wchodzilo juz w gre. bylem umowiony z bartkiem z jeleniej i mialem brac jego - forumowa, zadbana pieknosci, ale niestety sie zapalila dzien wczesniej i musialem zrezygnowac. a ze pracuje jako handlowiec swoim autem i musialem kupic cos na szybko - to kupilem i caly czas walcze

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Ktoś już kiedyś powiedział na forum że jak wytrzymasz pierwszy rok z alfą ( z doprowadzeniem ją do zadowalającego cię stanu po poprzednim właścicielu) To potem już będzie tylko lepiej

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR166 3.0V6 automat

Domyślnie

No jak tylko uda mi się kupić nie trupa , to na pewno sobie poradzę , a jak sobie nie poradzę , to mam nadzieję , że wy mi pomożecie