chyba jednak przepłaciłeś...
chyba jednak przepłaciłeś...
powiem tak jak,,szydera,, im więcej cię czytam ,tym bardziej się cieszę z mojej ,że nie miałem takiego bigosua poważnie to współczuję szczerze bo czasami może się okazać że motor już zdycha...
miejmy nadzieję że to się źle nie skończy.....mogłeś poczekać trochę ja bym się moją nabawił ,porobił i znudził to bym ci do szyku alfę sprzedał....no ale nie mam czerwonych skór..
![]()
a jak wygląda ustawienie rozrządu?
nie wiem jak tam z olejem u ciebie wygląda wymieniałeś ? czy jak? bo jak tam takie kwiatki wychodzą to ,ja bym nie wierzył w jakieś zapewnienia ,że to i tamto jest zrobione ,i wziął bym zmienił olej ,filtry ,świece, u mnie te rzeczy od razu zmieniałem.A wszystkie te elementy mają duże znaczenie dla pracy silnika,na byle jakim oleju nawet prawidłowego ciśnienia silnik może nie trzymać...
Ostatnio edytowane przez maras37 ; 29-04-2014 o 19:19
Jedz do dobrego serwisu na diagnostyke, sam bedziesz bladzic po omacku wymieniajac po kolei wszystkie elementy auta.
Pogadaj z Darkiem z forum ma warsztat w Tarczynie, albo jedz do Tomka Twardowskiego. Troche zaplacisz za diagnostyke, ale przynajmniej bedziesz wiedzial co w trawie piszczy.
Na poczatek, rozrzad, swiece, olej, filtry itp potem mozesz dopiero zabrac sie za diagnostyke. Moze Egr trzeba przeczyscic ( chyba w Twoim jest egr)
Sent from my iPhone
Born to be wild.
Dzięki za wsparcie Panowie ;)
Mam taką samą wersję jak Ty, Grzdylu.
Olej mam po 6k km. Wątpię, żeby poprzedni właściciel podrabiał karteczkę serwisową. Apropos oleju- Bella go nie spija, albo robi to w małej ilości. Zrobiłem nią już prawie 1000km i mam mniej więcej tyle ile w momencie zakupu. Piszę mniej więcej, bo nie mam pamięci fotograficznej. Poziom jest odrobinę ponad połowę stanu.
Co rozumiesz przez ustawienie rozrządu, Maćku?
Na razie zajmę się tym czym i tak trzeba się będzie zająć- wymienię zdechły termostat i poprawię okablowanie akumulatora bo tam jest niezły szajs, wszystko na taśmę izolacyjną, sklejone do jednej ołowianej klemy, po drodze, zawinięta w taśmę jest chyba jeszcze jedna (rozpoznaję po kształcie "babola" z izolacji). Naładuję też akumulator pod korek, zobaczę na prostowniku na ile on żyje w ogóle. Potem miałem wymienić przepływomierz, ale masz rację Grzdylu- dalsze wymienianie po omacku nie ma sensu, więc jak zabiegi, które mogę zrobić sam nie pomogą, chyba zabiorę auto do Tomka. On się tych aut opatrzył, przynajmniej tak myślę, więc myślę, że mi pomoże ;)
Cóż... Przepłacił, nie przepłacił, najwyżej będę żarł stare opony ;) a auto po prostu będzie gotowe nieco później niż zakładałem. Życie ;)
Swoją drogą, gdzie jest EGR? ;) Umiem grzebać w kablach, kleić i skręcać różne pierdoły, więc z czyszczeniem też powinienem sobie poradzić ;)
nie wyczyścisz zaworu EGR ,bo go nie masz..
to jest to okrągłe nad kolektorem ssącym z prawej strony ,w okolicach przepustnicy.
Ostatnio edytowane przez maras37 ; 30-04-2014 o 08:33
Dzięki Maras ;)
Bardzo ładnie masz pod machą ;) Czyściutko...
oryginalne blokady i czujnik zegarowy
bo jak nie będziesz miał ustawione idealnie to mierzenie ciśnień możesz sobie darować
Jak to sprawdzić?