Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Temat: Trzeszczą wahacze górne

Użytkownik Embrion Avatar Jarecki166
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6

Domyślnie

Serwus. Ja Wam coś doradzę, bo sam to przerabiałem z miesiąc temu. Psikanie czymkolwiek poprawia, ale tylko na chwilę. Najlepsza opcja górne wahacze out, na imadle wyjęcie tulejek i wyciśnięcie metalowego elementu, bo to on wykonuje ruch w gumie, a nie cała tulejka w wahaczu. Wazelina techniczna, lub smar sylikonowy, cokolwiek co nie niszczy gumy przesmarowanie elementów i poskładanie. I wtedy jest spokój już do końca wahaczy. Kalamitki też dobra sprawa o ile wahacz już je ma. Vema kiedyś coś takiego robiła nie wiem jak teraz. A jak ktoś chce dorobić kalamitkę to należy pamiętać że, smar ma być wtłaczany tam gdzie tulejka pracuje, czyli trzeba zrobić otwór również w gumie pokrywający się z otworem na kalamitke. Moim zdaniem pierwszy sposób jest bardziej OK, bo takie przesmarowanie przeżyje wahacz, a z przerabianiem pod kalamitki sporo zabawy, trzeba mieć smarownicę, a i tak się tego nie wykorzysta. Kalamitki to w pancernych zawieszeniach i w maszynach, a nie w alfie Sobota browarek i jazda.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dream166
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    166 2,4 umarla teraz szukam

Domyślnie

Ja wymienilem wahacze gorne i dolne w srode a skrzypienie pojawilo sie dzis zrobilem 100km czy to u mnie moze byc tez to ??

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

A poduszki stabilizatora okej? To też potrafi dokuczać.
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    AR 166 2.5 V6 99'

Domyślnie

Witam, dołączę się do tematu... Przerabiam to w swojej Belii... U mnie przypadek dotyczy przodu i tyłu, tym bardziej, że z przodu u góry tuleje wymieniane były jakiej 5 tys km temu... i kicha... a z tył to już w ogóle poezja... dziewczyna nie chce moim samochodem jeździć nawet do galerii, bo parkingi wewnętrzne i mówi że skrzypka w operze może posłuchać a nie podczas jazdy... myślę o poliuretanach i to przód i tył... co Wy na to? wiem że przód góra można dorobić z poli, ale nie wiem jak z tyłem bo koła też już od dawna stoją tak / \ ... wszystkie tuleje na wahaczach do wymiany... a mam możliwość dorobienia takich cudów więc nie wiem sam... doradźcie coś

Mieszka w
    Turek
    Auto
    AR 166 2.5 V6 99'

Domyślnie

Myślę, że znalazłem coś dla mnie... http://poliuretany.olkusz.pl/pl/alfa-romeo_alfa-166 co o tym sądzicie?

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Również będę cały tył składał z poli z Olkusza i wydaje mi się to najlpszą opcją. Trzeba dawać dużo smaru, żeby nie piszczały

Wysłane z mojego GT-P1000

Użytkownik Ogier Avatar firstone
    Auto
    Alfa romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

U mnie również zaczyna skrzypieć lewa góra.
    Około 10kkm założyłem wahacze górne LEMFORDER ponad 350zł sztuka, także wychodzi na to, że wszystko co nieoryginalne będzie skrzypieć
    Przed lemforderem pokusiłem się na FAST. Zepsuły się tak szybko jak się nazywają. Oddałem na reklamacje i wziąłem LEMFORDER.
    Jak zaczną mocno skrzypieć to też oddam na reklamacje i wezmę TRW

To trzeszczenie nie dawało mi spokoju więc pojechałem do diagnosty na ścieżkę. Diagnosta nie był w stanie jednoznacznie określić czy to wahacz czy poduszka amortyzatora. (za mały zakres ruchów góra dół)
    Ostatnio edytowane przez firstone ; 04-05-2014 o 08:38

Mieszka w
    Turek
    Auto
    AR 166 2.5 V6 99'

Domyślnie

Kiedyś miałem robić moje kółka / \ i kupiłem wtedy tulejki wahliwe na piastę i zdecydowałem, że wahliwe założę te nowe normalne, a wahacz poli będzie. Myślę, że zda to egzamin. A po drugie z Olkusza te poli na tył nie są takie drogie, także cieszyłbym się jakby ten zestaw wytrzymał chociaż 7-10kkm a potem od nowa ... Jutro zamawiam

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Szczerze to nie ogarniam jak można jeździć żeby zawias 10k nie wytrzymał. Może zmieńcie samochód na ciągnik rolniczy???
    Gdyby mi tyle miał wytrzymywać to bym się powiesił, robiąc zawias 4x w roku przynajmniej w dwóch autach...........

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marian
    Mieszka w
    KPR
    Auto
    ex AR155/obecnie s80 t5,alfa 159 mpi

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Szczerze to nie ogarniam jak można jeździć żeby zawias 10k nie wytrzymał. Może zmieńcie samochód na ciągnik rolniczy???
    Gdyby mi tyle miał wytrzymywać to bym się powiesił, robiąc zawias 4x w roku przynajmniej w dwóch autach...........
    haha polecam przyjazd do Krakowa to zobaczysz;p nie ma ani jednego odcinka drogi od NH do Starego miasta o jednakowej wysokosci... a to jeszcze nic...wiekszosc dróg to łata na łacie.W niektorych miejscach(HTS) droga zrównała sie z kraweżnikiem ktory ma 30cm.Po 2 latach jazdy Kappa mam powycierane do podkladu błotniki od srodka i slupki...
    ale tak jak sie kladzie smołe na stary bruk...
    Ostatnio edytowane przez Marian ; 04-05-2014 o 16:02