Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Brak ABS i swiecąca kotrolka ASR

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

A ja miałem taki przypadek z ABS-em i TCS-em.. Fajnie napadało świeżego śniegu więc postanowiłem trochę się poślizgać Nie wyłączyłem TCS-a bo chciałem zobaczyć jak będzie się zachowywać auto, no i lecę sobie takim pełnym boczkiem że alfa złamana pod ładnym kontem a tu nagle pach dyskoteka na desce zapaliła się właśnie kontrolka TCS-a i ABS-u i systemy się same wyłączyły :/ nawet ABS co dziwne bo nie powinno się takie coś stać.. Ale po odłączeniu aku i przejechaniu kilku metrów wszystko wróciło do normy widocznie po resecie czujniki przekazały informację do kompa i uruchomił systemy Ale musiałem kawałek przejechać bo samo odpięcie aku nie likwidowało kontrolek dopiero jak przejechałem około 20 metrów Czy któryś z kolegów też miał taki przypadek?

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Podładuj akumulator

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

Akumulator mam nowy Bardziej się zastanawiałem nad działaniem któregoś czujnika, że coś zakłóciło jego sygnał i dlatego tak ześwirował..

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Sanok
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 v6

Domyślnie

Witam serdecznie od paru dni mam mały problem z bella mianowicie po odpaleniu samochodu wszystkie kontrolki gasną, przejadę jakieś 50m i zaczyna mi świecić kontrolka ABS i ASR. Gdy zgaszę samochód i zapalę jeszcze raz kontrolki już się nie zapalają. Co możne być przyczyną takiej usterki? Nie odpinałem akumulatora. Kiedyś ustawiając zbieżność i podnosząc samochód w prawym tylnym kole tak jak by ręczy mi nie odbijał, postukał mi w zaciski i odbiło. Ale nic mi nie świeciło do poniedziałku jak rano jechałem i zapaliła mi sie kontorla ABS i ASR do tego zaczęła mi świecić kontrola od ręcznego nie migając. Proszę o pomoc co to może być

Użytkownik Romeo Avatar michałsnk
    Mieszka w
    w Sanoku
    Auto
    W domu : Terenówka, Alfa Romeo 156 JTD 105 ps 255Nm,Berlingo 1.9D (XUD) wolnossące.

Domyślnie

Cytat Napisał Sebcia90 Zobacz post
    Witam serdecznie od paru dni mam mały problem z bella mianowicie po odpaleniu samochodu wszystkie kontrolki gasną, przejadę jakieś 50m i zaczyna mi świecić kontrolka ABS i ASR. Gdy zgaszę samochód i zapalę jeszcze raz kontrolki już się nie zapalają. Co możne być przyczyną takiej usterki? Nie odpinałem akumulatora. Kiedyś ustawiając zbieżność i podnosząc samochód w prawym tylnym kole tak jak by ręczy mi nie odbijał, postukał mi w zaciski i odbiło. Ale nic mi nie świeciło do poniedziałku jak rano jechałem i zapaliła mi sie kontorla ABS i ASR do tego zaczęła mi świecić kontrola od ręcznego nie migając. Proszę o pomoc co to może być

Może czujnik obrotu koła (raczej nic drogiego i łatwego do zmiany),ale może coś nie łączy należycie masz blisko do dobrego mechanika kolegi-Marcina to pewnie ogarniecie to

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Nie wiem czy tak ma być ale u mnie po uruchomieniu silnika kontrolki abs i ham. recznego tak z 1-2 sek się świecą i gasną - sprawdzałem błędy i nie ma żadnych. Wygląda jakby nietrwały błąd coś jakby słaby aku ale raczej nie jest słaby bo po ładowaniu identycznie i na ciepłym też.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Nigdy nie liczyłem ile to trwa ale to normalne że gasną po chwili. We wszystkich autach tak mam.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Nie wiem czy tak ma być ale u mnie po uruchomieniu silnika kontrolki abs i ham. recznego tak z 1-2 sek się świecą i gasną - sprawdzałem błędy i nie ma żadnych. Wygląda jakby nietrwały błąd coś jakby słaby aku ale raczej nie jest słaby bo po ładowaniu identycznie i na ciepłym też.
    po przekręceniu kluczyka czy odpaleniu silnika?? po przekręceniu klucza uruchamia się tzw auto diagnostyka, której efektem jest podświetlenie się paru kontrolek na desce, w większości samochodów tak wygląda owa akcja. Co jest opisane w instrukcji samochodu.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Nie pamiętam jak jest w CF2, ale w CF3 mam tak:
    przekręcam kluczyk, czekam aż wszystko zgaśnie
    zostają tylko: ładowanie, ciśnienie oleju, check engine, światła
    odpalam, gaśnie wszystko z wyjątkiem świateł

Oczywiście jeśli ręczny spuszczony.

Jak poczekasz przed odpaleniem to nie gaśnie ABS?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Może nie wyraziłem się jasno Po URUCHOMIENIU SILNIKA (lub raczej podczas), a nie po przekręceniu stacyjki - wtedy wiadomo że jest diagnostyka. Efekt podobny jak w nowszych modelach gdzie przy słabym aku zapala się błąd abs i asr.